Enlaces accesibilidad

Un excursionista de Girona, greu després d'ingerir tora blava, la planta més verinosa d'Europa

  • La ingesta d'entre un i dos mil·ligrams del seu principi actiu és suficient per a matar a una persona adulta
  • No existeix un antídot, per la qual cosa, si s'ingereix, cal sotmetre's a una rentada d'estómac com més aviat millor

Per
Els experts alerten que ingerir tora blava és molt perillós: pot arribar a provocar la mort
Els experts alerten que ingerir tora blava és molt perillós: pot arribar a provocar la mort

Mesura gairebé un metre i és tant cridanera com perillosa. Es tracta de la flor Aconitum napellus, coneguda com a tora blava, que pot confondre's amb altres flors que sí que són comestibles. No obstant això, es tracta de la planta més verinosa d'Europa, i la ingesta d'entre un i dos mil·ligrams del seu verí és suficient per a matar a una persona adulta en menys d'una hora.

Bombers de la Generalitat van rescatar divendres passat a un excursionista a Queralbs (Ripollès), en estat greu després d'ingerir-la. L'afectat estava marejat, amb vòmits, tenia poc pols radial i la pell de les extremitats de color blavós, segons han informat els seus rescatadors. Va ser evacuat en estat greu a l'Hospital Josep Trueta de Girona, des d'on se li va derivar a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Els experts en botànica coincideixen que l'excursionista podria haver mort, al mateix temps que recorden que no existeix un antídot per al seu verí, per la qual cosa, si s'ingereix, cal posar-se en mans d'un metge al més aviat possible per a sotmetre's a una rentada d'estómac.

"Té un principi, una substància, que es diu aconitina, que és molt activa i és present en tota la planta, fins i tot quan està seca, i en contacte amb les plantes de voltant, pot traspassar a les arrels de les plantes veïnes", explica a TVE Miquel Ninyerola, cap del departament de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Entre els 1.500 i els 2.500 metres d'altitud

Els primers símptomes després d'ingerir la planta són formigueig i cremor en la boca, i després poden aparèixer vòmits, arrítmies, alteracions visuals, motores o respiratòries. I fins i tot la pell blavosa, com presentava l'excursionista rescatat al Pirineu. La seva toxicitat és tal, que pot causar mal únicament en contacte amb la pell, per la qual cosa els especialistes recomanen que el millor és mantenir-se allunyat de la planta.

La tora blava pertany a la família de les ranunculàcies, i creix a les muntanyes pirinenques. Normalment, es troba entre els 1.500 i els 2.500 metres d'altitud, i floreix des de juliol fins a octubre.

A més, té el perill que pot confondre's amb altres plantes que sí que són comestibles, especialment abans que brollin les seves característiques flors blaves. "Abans que surtin les flors, la planta en si es pot confondre amb altres plantes com l'api salvatge que es troba també en muntanyes a partir de 1.500 metres", adverteix Quim Pons, de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.