Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies més destacades del 15 de juny de 2023 | Segueix la recerca a la riera d'Ullastrell per buscar una segona persona desapareguda

  • Jaume Collboni pressiona els comuns perquè el votin "per tenir un alcalde d'esquerres"
  • El Sónar engega l'edició del seu 30 aniversari
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Mossos rastregen la riera de Gaià d'Ullastrell - Avui actualitat a Catalunya
Els Mossos continuen rastrejant la riera de Gaià d'Ullastrell

L'actualitat d'aquest dijous passa per les tasques de recerca de la dona desapareguda a la riuada d'Ullastrell. Els equips de rescat han trobat roba seva a 3 quilòmetres d'on es va localitzar el vehicle en què viatjava.

Les negociacions per aconseguir l'alcaldia de Barcelona pugen de to. El PP ha obert la porta a votar el PSC aquest dissabte si exclouen de l'equació els comuns. Jaume Collboni ha reclamat a la formació d'Ada Colau que el votin per tenir un alcalde d'esquerres. Els comuns han rebutjat l'oferta de "regalar els vots" d'un pacte amb el PP.

Creixen els casos d'abús i maltractament a gent gran. A Catalunya l'any passat se'n van comptabilitzar 346, només a Barcelona.

En clau econòmica, la pujada de tipus del BCE fins el 4% deixa moltes famílies amb les hipoteques a tipus variable amb la preocupació de veure com els poden pujar les quotes, en breu, fins a 600 euros mensuals.

L'any 2025 Catalunya comptarà amb 100 nous trens de Rodalies. Renfe assegura que permetran millorar el servei i les freqüències i fins i tot tindran wifi.

El festival Sónar arrenca una nova edició, la número 30, amb un cartell encapçalat per Bad Gyal, Eric Prydz, Bicep, Fever Ray o Aphex Twin.

Resum de notícies a Catalunya del 14 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:24

    Junts i ERC desmenteixen que hagin tancat un acord per governar conjuntament 

     

    Fonts dels republicans i de la formació de Xavier Trias asseguren que encara no han tancat un acord de govern a l'Ajuntament de Barcelona. Alguns mitjans havien apuntat que Ernest Maragall havia acceptat la primera tinença d'alcaldia. Ambdues formacions mantenen que continuen les negociacions. 

  • 20:00

    Iqoxe recorrerà la decisió de la jutgessa instructora de processar l'empresa i tres exdirectius per imprudència greu

     

    La magistrada ha comunicat el final de les diligències inicials i ha deixat el cas a punt de judici oral. La companyia ha anunciat que no està conforme amb les imputacions que se li fan i reitera que l'accident no era previsible, per la qual cosa considera que és innocent dels delictes. 

  • 19:20

    BComú descarta cap acord per investir Collboni si això implica la participació del PP

     

    El número 2 de BComú, Jordi Martí, ha descartat repetir la fórmula que requeriria també els vots d'algun altre grup al ple, com el PP. "En cap cas el que passi dissabte tindrà res a veure amb la participació del PP si hi hem de participar nosaltres". Entre els motius esgrimits, Martí ha assenyalat que els populars volen desmantellar el llegat dels comuns i la "generositat" del PP per fer pactes amb Vox. Martí ha insistit en una reunió a tres bandes amb el PSC i ERC per assolir un pacte per fer un govern d'esquerres a la ciutat.

  • 19:15

    Un ferit crític i catorze de lleus en un xoc entre un cotxe i un autobús al carrer València de Barcelona

     

     

    El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que la persona que ha resultat ferida crítica ha estat traslladada a l'Hospital Sant Pau. Entre les que han sofert lesions de caràcter menor, tres també han estat traslladades a diferents centres sanitaris. Segons ha informat l'Ajuntament, el sinistre ha tingut lloc cap a tres quarts de sis.

  • 19:00

    Els Bombers creuen que la desapareguda en la riuada d'Ullastrell podria estar enterrada o entre canyes al riu Llobregat

     

    Els equips d'emergències creuen que la dona que va desaparèixer en la riuada de dimarts a Ullastrell (Vallès Occidental) podria estar enterrada entre el material que va arrossegar l'aigua o enredada entre branques i matolls al llarg del riu Llobregat. Així ho ha valorat el cap de la intervenció sobre el terreny, el sotsinspector de Bombers Héctor Serrat, que ha destacat que aquest dijous s'ha pentinat tot el tram de la riera de Gaià, on dimecres es va localitzar el vehicle en què tot indica que viatjava, i on també s'hi va localitzar el cos d'un home. El dispositiu seguirà unes hores més aquest dijous amb efectius aeris i terrestres, i és previst que es reprengui divendres, intensificant la cerca en els 30 quilòmetres de riu fins el mar.

  • 17:14

    Jaume Collboni fa una crida als comuns a formar govern i els demana "responsabilitat"

     

    El socialista, Jaume Collboni, ha anunciat que continua presentant la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona i ha fet una crida als comuns a votar-los amb "responsabilitat" per "estar a l'alçada". Així, el candidat s'ha mostrat a favor de formar govern amb els comuns i ha respost a l'amenaça del PP, que aquest matí ha dit que només donaria suport als socialistes si deixaven fora de l'equació a BComú. El socialista ha dit que només hi ha dues opcions aquest dissabte, quan es constitueixen els ajuntaments: un alcalde de Junts amb minoria independentista o un alcalde socialista amb capacitat d'articular majories. 

  • 16:04

    La primavera del 2023 ha estat la més càlida dels darrers 83 anys

     

    Malgrat les últimes pluges, localment torrencials, aquesta primavera ha estat molt seca i ha acabat plovent la meitat del normal. Segons l'AEMET, deixem enrere la tercera primavera més càlida en els darrers 83 anys. Les temperatures han estat un grau més altes que les habituals degut a diversos episodis de calor al març i a l'abril. S'espera que l'estiu sigui més calurós i, alhora, amb més pluja de l'habitual.

  • 16:00

    SomRotondes presenta 5.000 signatures a favor de posar rotondes a la C-53

     

    La plataforma SomRotondes lliura gairebé 5.000 signatures a la delegació de la Generalitat a Lleida per demanar rotondes a la C-53. Critiquen que la carretera compta amb un traçat altament perillós i una senyalització errònia. En els darrers anys s'han registrat 136 ferits i 8 víctimes mortals. El govern els ha comunicat que s'han iniciat els tràmits per fer la primera rotonda a Castellserà, el punt conflictiu on va tenir lloc el darrer accident mortal a la C-53.

  • 14:36

    BCE puja un quart de punt el tipus d'interès fins al 4%, el nivell més alt des de 2000



    El Banc Central Europeu va decidir aquest dijous pujar els seus tipus d'interès un quart de punt, fins al 4%, un nivell no aconseguit des de l'adopció de l'euro, en vista que la inflació subjacent continua mantenint-se elevada. Després de la reunió del Consell de Govern, el BCE va informar que també incrementa en 25 punts bàsics la facilitat de crèdit, a la qual presta als bancs a un dia, fins al 4,25%, i la facilitat de dipòsit, a la qual remunera als bancs l'excés de reserves a un dia, fins al 3,50%.

  • 14:21

    La llum marcarà demà el seu preu més alt des de març, quan el topall al gas compleix un any



    El preu de la llum pujarà aquest divendres prop d'un 17% fins als 122,4 €/MWh, el més alt des de març. Concretament, la llum no es pagava tan cara des del passat 15 de març, fa just tres mesos, quan va aconseguir un preu mitjà de 132,7 euros/MWh.
    Per franges horàries, la llum marca el nivell més alt entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 156 euros/MWh; i el més baix entre les 15.00 i les 16.00, amb 97 euros/MWh. En el que va de juny, la llum s'ha pagat de mitjana a 86,6 euros/MWh, un 60,4% menys que el 2022.

  • 14:17

    L'any 2022 es van produir 346 casos d'agressions a gent gran a la província de Barcelona

     

    Una dona de 80 anys és agredida quasi cada dia a les comarques de Barcelona. Són dades de la Diputació de Barcelona en el Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament a les persones grans. L'any passat, l'ens públic, a través del Servei Local de Teleassistència, va detectar 454 casos de sospita de maltractaments a persones grans de la província. D’aquests, 346 van mostrar-ne indicis. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la de 2021, en què es van valorar 417 casos i en 283 se’n van detectar indicis.

  • 13:56

    Els nous trens de Rodalies tindran més capacitat i novetats com connexió wifi

     

    Els nous trens de Rodalies entraran en funcionament d’aquí a un any i mig. Ho han anunciat aquest dijous la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el president de Renfe, Raúl Blanco, en una visita a la planta d’Alstom, responsable de fabricar part d’aquests nous combois. A Catalunya hi haurà 101 trens nous. Renfe ha destacat que tenen capacitat per a 900 passatgers, uns 200 més que els actuals, i disposen de més portes i més accessibles, fet que agilitza l’entrada i sortida. A llarg termini confien que això permetrà reduir el temps d’aturada i incrementar la freqüència de pas. 

  • 13:23

    La magistrada del jutjat d’instrucció 1 Tarragona finalitza la investigació per l’explosió d’IQOXE. 

     

     
    Considera que existeixen indicis per part de 4 investigats de la comissió dels delictes d’imprudència greu amb resultat de mort i lesions, contra el dret dels treballadors i estralls. 

    En aquest procediment, es troben:  4 investigats (3 persones físiques i 1 persona jurídica); 3 persones mortes (2 d’elles a la instal·lació IQOXE), 10 persones lesionades treballadores d’ IQOXE, i 3 persones lesionades fora de l’empresa IQOXE. 

  • 13:11

    Els equips de rescat de Mossos d'Esquadra i els Bombers rastregen la riera d'Ullastrell per buscar una dona desapareguda. Es tractaria d'una veïna de Vallirana de 35 anys que viatjava en el cotxe i acompanyada de l'home que van trobar en un cotxe.

     
  • 12:39

    L'Airef alerta que l'ingrés mínim vital només està arribant a 1 de cada 3 potencials beneficiaris.

     

     

    L'entitat calcula que el reben 284.000 llars, és a dir, que falta molt per implementar després de la seva entrada en vigor. En el seu informe, expliquen que s'ha estancat amb una inversió de 1900 milions d'euros, menys de la meitat del seu potencial. Així i tot, sí que expliquen que les llars més vulnerables estan rebent l'ajuda, de fet un 62% d'aquest col·lectiu.

  • 12:05

    El Tribunal Suprem reobre la investigació contra l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per desviament de fons

     

    El Tribunal Suprem ha reobert la investigació judicial a 9 membres i directius de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) investigats per delictes de malversació, frau i exaccions il·legals per actuacions vinculades al 'procés'. El tribunal estima el recurs del fiscal contra l'arxivament acordat per l'Audiència de Barcelona el juliol del 2021 i, en línia amb el ministeri públic, considera que l'arxivament va ser precipitat. L'Audiència va ordenar l'arxivament en considerar que s'havia vulnerat el dret de defensa i la intimitat en allargar el secret de sumari. Entre els investigats hi ha l'expresident de l'entitat i ara diputat de Junts David Saldoni, que és aforat.

  • 11:20

    Barcelona prohibeix de nou les festes de Sant Joan a les guinguetes de platja

     

    Les guinguetes de platja de Barcelona hauran de tancar a les 3:30 hores la revetlla de Sant Joan. Fins aquella hora, els clients hauran d'estar asseguts, sense poder ballar ni consumir drets. 

    D'aquesta manera, l'Ajuntament de Barcelona manté el veto un any més a organitzar festes a dins d'aquests locals i limitar l'horari. De fet, les guinguetes-bar de les platges tenen consideració de bar amb restauració mixta menor i, pel que fa als horaris, estan fixats per la Generalitat i ja preveuen una ampliació d'una hora més respecte dels habituals en dates assenyalades com Sant Joan.

    El Gremi de Restauració de Barcelona havia demanat que les guinguetes poguessin obrir fins a les 5 de la matinada, quan s'ha de desallotjar la platja perquè després els serveis de neteja puguin treballar.

  • 11:00

    Negociacions a l'alcaldia de Barcelona.

     

     

     

    Sobre la proposta del PP de fer alcalde a Jaume Collboni del PSC què eviti situar novament a Ada Colau al capdavant del consistori barceloní, el portaveu de campanya de Sumar i membre dels comuns, Ernest Urtasun, assegura a La Hora de la 1 de TVE que "en cap cas participaran d'aquest joc", més quan els populars pacten amb VOX.

    Urtasun insistia que continuaran treballant fins dissabte per buscar un acord amb el PSC i ERC, tot lamentant que cap de les dues formacions té interès per una majoria d'esquerres com han expressat els barcelonins a les urnes.

  • 10:47

    El Suprem confirma el processament per malversació i desobediència de Carles Puigdemont.

     


    La Sala d’Apel·lacions de l'alt tribunal ha tombat el recurs que havien presentat les defenses de l'expresident català i els exconsellers Comín, Ponsatí i Puig. Així, confirma el processament dictat per part de l'instructor Pablo Llarena. Els advocats dels processats reclamaven, entre d’altres, que s’apliqués la malversació atenuada. Era l’última carta que els quedava per intentar modificar el processament dictat per Llarena arran de la reforma del Codi Penal que, recordem, va derogar la sedició i va modificar la malversació.

  • 10:45

    Les exportacions catalanes augmenten un 6,1% a l'abril fins els 8.070,3 milions d'euros

     

    Les exportacions catalanes van augmentar un 6,1% a l'abril en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins als 8.070,3 milions d'euros, segons el Ministeri d'Indústria Comerç i Turisme. Les vendes a l'estranger des de Catalunya representen el 27,1% de tot Espanya. L'increment de les exportacions catalanes durant el quart mes de l'any contrasta amb el retrocés de la dada del conjunt de l'Estat, on van caure un 6,3%, fins als 29.342,4 milions d'euros.

  • 10:15

    L'economista Xavier Puig, director de Barcelona School of Management de la UPF de Barcelona, valora la pausa en les pujades dels tipus d'interès de la Fed: "Les pujades no han acabat". I assegura que "de moment" no hi ha morositat hipotecària. 

    L'economista explica per què l'economia espanyola va millor, amb un 3% d'inflació davant el 6% europeu: "El mercat exterior està donant moltes alegries. El turisme està en records". 

     

  • 09:45

    Negociacions a l'alcaldia de Barcelona. 

     

     

    En una entrevista a La Hora de la 1, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, descarta la proposta del PP per fer alcalde a Collboni: "No podem permetre que el PP marqui l'agenda de la ciutat ni que Trias torni a la barra lliure del turisme i l'ocupació". D'aquesta maneera dificulta 

  • 09:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, defensa el pacte entre el Partit Popular i Vox a la Generalitat valenciana: "Crec que el que hauria de preocupar més són els acords amb formacions com Bildu. Militants de Vox no han assassinat ningú". 

    També ha retret al PSOE que hagi fet "un cordó sanitari" contra el PP, negant-se a arribar a acords a la resta de municipis de l'estat. "Si el mateix PSOE diu que no, que després no es queixi", ha dit.

     
  • 8:56

    Es reprenen les tasques de recerca a la riera d'Ullastrell.

     

     

    Aquest dimecres a la tarda, hi va aparèixer un vehicle amb el cadàver d'un home a dins i els equips d'emergències tenen indicis que podria haver-hi una segona persona desapareguda. Els Bombers s'han coordinat amb Mossos per iniciar una recerca intensiva a partir de les 9:30 hores, des del punt on es va trobar el cotxe, seguint el recorregut aigües avall. Hi ha 6 dotacions de Bombers activades.

  • 8:25

    Junts per Ripoll adverteix que els partits d'esquerra han de triar entre el seu partit o Aliança Catalana.

     

     

    A Ripoll la líder de Junts, Manoli Vega, pressiona les forces d'esquerres del municipi i deixa clar que hauran de triar entre ella o la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols. A més, es mostra disposada a renunciar a encapçalar el govern. Mentrestant, Orriols reclama que es respecti que governi la llista que ha tingut més suport.

  • 8:20

    Continuen les negociacions a l'Ajuntament de Barcelona.

     

     

    Darrer ple de l'Ajuntament de Barcelona. Mentrestant continuen les negociacions obertes entre diversos grups municipals per tal de tancar un acord abans d'aquest dissabte, data de constitució dels nous ajuntaments. Avancen les converses que estan mantenint Xavier Trias i Ernest Maragall. Tot i que aquest darrer ha escoltat com els comuns han insistit en demanar un acord a tres bandes amb Esquerra i el PSC.  A més a més, després que aquestes dues formacions rebutgessin la proposta d'Ada Colau de compartir alcaldia, Barcelona en Comú, insisteix que negociaran amb generositat. En cap cas però farà un pas al costat per facilitar la investidura de Collboni per part del PP.
     

  • 8:10

    Junts retreu els pactes d'ERC amb el PSC i demana a Aragonès que convoqui eleccions.

     

     

    Junts eleva el to contra el Govern de la Generalitat i demana a Aragonès que convoqui eleccions anticipades després que Esquerra hagi tancat acords amb el PSC a les diputacions de Lleida i Tarragona. En una sessió de control agre, Albert Batet ha acusat Aragonès de no treballar per unificar l'independentisme i d'estar tutelat. L'oposició carrega contra el govern d'Aragonès.

  • 8:05

    Les conseqüències de les fortes tempestes que dimarts a la tarda van afectar el Vallès Occidental, Osona i la Garrotxa encara s'estan fent notar.

     

     

    Ahir a la tarda, els bombers van trobar el cos sense vida d'un home dins un cotxe en una riera seca d'Ullastrell. A Terrassa a poc a poc es va tornant a la normalitat després que dimarts caiguessin prop de 100 litres per metre quadrat en només dues hores. Les afectacions materials són greus.  

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 15 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.