Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya del 14 de juny de 2023 | Junts i ERC es tiren els plats pel cap pels pactes a les diputacions

  • Primer ple del Parlament presidit per la nova presidenta, Anna Erra, i també el primer pels tres nous consellers
  • Ada Colau s'acomiada com a presidenta del consell municipal en el darrer ple del mandat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Anna Erra s'estrena com a presidenta del Parlament en un ple
Anna Erra s'estrena com a presidenta del Parlament en un ple

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la compareixença al Parlament del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per donar compte de la remodelació del Govern. És el primer ple del Parlament presidit per la nova presidenta, Anna Erra, i també el primer pels tres nous consellers.

La sessió de control del Parlament ha deixat el xoc entre Junts i ERC pels acords a les diputacions de Lleida i Tarragona. Mentrestant, alguns municipis com Reus, Lleida i Barcelona celebren els últims plens finals de mandat. Ada Colau s'ha acomiadat del consell municipal en el conegut com el 'ple de la llàgrima'. Vox descarta tornar a recórrer a la JEC, el que permetrà que dissabte a la tarda sigui escollit el nou alcalde de Barcelona.

El sector del taxi s'ha concentrat novament pel centre a Barcelona contra la liberalització de les VTC interurbanes. També s'han mobilitzat a les portes del Parlament de Catalunya els professors interins.

L'episodi d'intensos aiguats d'aquest dimarts a Terrassa, al Vallès Occidental, s'ha tancat amb la localització del cadàver d'un home a l'interior d'un cotxe arrossegat per l'aigua a Ullastell.

Resum notícies a Catalunya: 14 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:00

    Els bombers localitzen només el cadàver d'una persona a l'interior d'un cotxe a Ullastrell

     

    Els Bombers no han trobat més víctimes al cotxe localitzat aquest dimecres a la tarda a la riera seca de Gaià, a zona de Can Font d'Ullastrell (Vallès Occidental). La recerca s'ha estès al voltant del vehicle, un 4x4, però tampoc s'ha trobat indicis que hi anessin més persones. Quatre dotacions del cos d'emergències han desmuntat el sostre de l'automòbil per rescatar el cadàver, que s'ha posat a disposició de la comitiva judicial.

     

    L'home no era veí del municipi. El cotxe presentava signes evidents d'haver estat arrossegat de forma violenta per la riuada. Els Mossos descarten indicis de criminalitat. Amics del veí desaparegut el buscaven des d'aquest dimarts a la tarda i se sospitava que anava acompanyat d'una dona.

  • 19:53

    Els bombers treballen en el rescat de dues persones sense vida a Ullastrell

     

    Els Bombers de la Generalitat treballen en el rescat de dues persones sense vida localitzades a Can Font a Ullastrell. En principi, es tractaria d’un vehicle arrossegat pels forts aiguats d’aquest dimarts a la tarda. Els Mossos d'Esquadra investiguen els fets. 

  • 18:48

    El ple d'investidura de Barcelona serà dissabte després que Vox renunciï la via judicial contra la JEC

     

    Vox ha renunciat a demanar per via judicial la revisió del vot nul a Barcelona. En cas d'haver optat per aquesta via, la investidura al consistori barceloní s'hauria ajornat fins al 7 de juliol, però un cop ha desistit, el nomenament de l'alcaldia es podrà fer el dissabte 17 de juny com és preceptiu. Vox havia recorregut davant la Junta Electoral Central (JEC) la decisió de la Junta Electoral de Zona (JEZ) de no recomptar els vots, i l'àrbitre electoral ha tombat també el recurs. Després d'això el pròxim pas era un recurs contenciós administratiu, però finalment la formació ha decidit no continuar amb el procés.

  • 17:03

    Colau s'acomiada en l'últim ple de Barcelona: "Segur que jo ja no tornaré a presidir el ple"

     

    L'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, ha acomiadat l'últim ple del consistori constatant que ja no el tornarà a presidir en els pròxims quatre anys. Tot i que ha dit que encara "està per veure l'alcalde que surti el pròxim dissabte o els pròxims mesos", ha mostrat la seva seguretat que ella no tornarà a presidir el ple. La dels comuns ho ha dit després de proposar ahir un pacte per repartir-se l'alcaldia entre el PSC, els comuns i ERC. Ara, les negociacions per l'alcaldia avancen amb comptagotes.

  • 16:37

    Pueyo i Postius s'acomiaden de la Paeria de Lleida en el darrer ple del mandat

     

     

    Miquel Pueyo i Toni Postius s'han acomiadat aquest dimecres de la Paeria en el darrer ple del mandat. Un ple extraordinari que serveix perquè els regidors que pleguen puguin pronunciar les seves darreres paraules al plenari. 17 dels 27 que hi ha no seguiran a partir de dissabte. L'alcalde en funcions, Miquel Pueyo, ha alertat que l'abstenció de prop del 50% registrada el 28-M hauria de posar en alerta els partits polítics i ha assegurat que el seu "compromís" amb la ciutat, no "caducarà". Postius ha destacat que deixa enrere 12 anys intensos a l'Ajuntament, 4 a govern, amb moments complicats per la pandèmia.

  • 16:05

    Interior augmentarà el nombre de bombers voluntaris i millorarà les seves condicions laborals

     

    A més, es reduiran les hores inicials de formació per entrar a formar part del cos en un nivell bàsic i tindran un major reconeixement institucional i públic, així com més material i millors infraestructures. Les millores entraran en vigor durant aquest any i es completaran el 2024. Aquest conjunt de mesures van ser presentades pel director general, Joan Delort, i el cap del cos, l’inspector David Borrell, als representants del col·lectiu dels bombers voluntaris assistents a la darrera sessió del Consell de Bombers Voluntaris.

  • 15:00

    Augmenten les víctimes de violència masclista a Catalunya

     

    Entre els mesos de gener i març, l'Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial ha comptabilitzat més de 5.500 víctimes de violència masclista a Catalunya, 8 de les quals, menors. Suposa un 10% més que el mateix període de l'any passat. Els jutjats catalans van rebre un total de 5.600 denúncies en aquest primer trimestre un 9,8% més que l'any passat. Això ha derivat en un augment del 15% de les ordres de protecció concedides i un 18% les sentències condemnatòries.

     

    Per la directora per a l'Erradicació de les Violències Masclistes de la Generalitat, Laia Rosich, aquesta dada respon a una major consciència de la víctima i l'entorn i una millora de l'acompanyament. Així i tot, prop d'un 9% de les víctimes va acabar renunciant a declarar contra el seu agressor. D'altra banda, van arribar 5 casos de violència masclista comesa per menors als jutjats corresponents. En tots els casos, se'ls hi va imposar mesures

  • 14:28

    El sector audiovisual català factura 7.077 milions i dona treball a 32.578 persones, segons el CAC


    L'Informe sobre l'audiovisual a Catalunya 2022, elaborat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya, ha mostrat que el sector audiovisual català va facturar 7.077 milions d'euros i que estava format per 3.693 empreses, que donaven treball a 32.578 treballadors. La vicepresidenta del CAC, Rosa Maria Molló, ha destacat la "potència de la indústria catalana del videojoc", que suposa el 50% de la facturació estatal. Molló ha remarcat la importància econòmica del sector audiovisual català que, segons ha dit, és comparable al sector farmacèutic: "Una anotació molt significativa és que l'entreteniment representa més de la meitat de tota la facturació del sector audiovisual, una indústria on el 41,8% de les empreses tenen menys de 10 anys".

  • 13:57

    El sector del taxi torna a protestar al carrer per demanar que no es liberalitzin les llicències VTC interurbanes

     

     

    Nova protesta del sector del taxi. Amb una marxa lenta pel centre de Barcelona, els taxistes demanen que no es liberalitzin les llicències de les VTC interurbanes, després de la sentència de la justícia europea que coneixíem la setmana passada que tomba la llicència d'una VTC per cada 30 taxis. El sector es reunirà amb el Ministeri de Transports la setmana vinent i reclama un compromís per escrit per regular aquestes llicències.  En cas contrari, adverteixen, vindran més mobilitzacions. 

  • 13:52

    L'Hospital Parc Taulí opera un nadó amb una malformació en l'esòfag sense obrir el tòrax
     

     

    L'Hospital Parc Taulí de Sabadell ha utilitzat cirurgia mínimament invasiva sense obrir el tòrax a un nounat que tenia una “estranya” malformació de l'esòfag que li impedia alimentar-se perquè s'ofegava. Van detectar que la part superior i la part inferior de l'esòfag no estaven unides, i la part inferior estava unida a la tràquea, un defecte "molt poc freqüent" que només ocorre una vegada entre 4.000 i 5.000 naixements.

  • 13:50

    Dia Mundial del Donant

     

     

    Una jornada que el banc de sang aprofita per a fer una crida a la implicació de la ciutadania, especialment amb les donacions de plasma. I és que encara no s'han recuperat les xifres d'abans de la pandèmia. A casa nostra, uns 65.000 pacients necessiten rebre sang cada any.

  • 13:49

    6 platges catalanes reben una bandera negra de la mà d'Ecologistes en Acció

     

    6 platges catalanes han estat penalitzades amb una de les 48 banderes negres que atorga anualment Ecologistes en acció en l'informe estatal que elabora. La contaminació o la mala gestió de les platges són els principals problemes que l'organització denuncia. Enguany l'informe posa especial èmfasi en les problemàtiques medioambientals que generen les platges canines. Enguany a Catalunya hi haurà 42 platges aptes per a gossos. 37 dels 63 municipis costaners n'habilitaran alguna.

  • 13:45

    Creix d'un 11% el nombre de dones víctimes de violència masclista i les denúncies contra els seus agressors, durant el primer trimestre de l'any. 

     

     

    Són dades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, que constata també un increment de les ordres de protecció i les sentències condemnatòries. 

  • 13:39

    El sector tecnològic català necessita 12.000 perfils

     

    El baròmetre tecnològic, que arriba a la seva 15a edició, mostra que cada vegada són més les empreses del sector instal·lades a Catalunya. Ara mateix ja ocupen més de 123.000 persones. Les perspectives encara serien més positives si les empreses poguessin retenir el talent. Xifren en 12.000 els perfils TIC que caldrien per explotar les capacitats existents a casa nostra. Un dels factors clau és que aquí els sous són més baixos respecte a altres ciutats europees com Amsterdam o París.

  • 13:13

    Mor als 86 anys l'expresident d'Òmnium Jordi Porta

     

     

    El filòsof i activista cultural Jordi Porta i Ribalta ha mort aquest dimecres als 86 anys, tal com ha informat Òmnium Cultural, entitat de la qual en va ser el 7è president. L'actual líder d'Òmnium, Xavier Antich, ha destacat que l'etapa de lideratge de Porta va suposar un "punt d'inflexió" en la història de l'organització, i que va dedicar la seva vida a la promoció de la llengua i la cultura del país, al foment de la democràcia i de l'educació en valors. Òmnium ha volgut mostrar el seu reconeixement a la trajectòria de Porta, així com el compromís al servei del país, de la societat civil i de la mateixa entitat.

  • 12:37

    La protesta dels taxistes arriba a la delegació del Govern de Barcelona.

     

     

    Diversos representants del col·lectiu han entrat a parlar amb delegat. Els taxistes amenacen amb "explotar" a les portes de l'estiu si no s'evita la liberalització de les VTC i fixa de plaç el 30 de juny per "posar ordre" a la llei que regula empreses com Uber o Cabify.

     
  • 12:00

    Colau s'acomiada en l'últim ple de Barcelona: "Segur que jo ja no tornaré a presidir el ple"

     

    L'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, ha acomiadat l'últim ple del consistori constatant que ja no el tornarà a presidir en els pròxims quatre anys. "Està per veure l'alcalde que surti el pròxim dissabte o els pròxims mesos, però en tot cas segur que jo ja no tornaré a presidir el ple", ha afirmat. Les paraules de la cap de llista dels comuns a la capital arriben després que aquest dimarts proposés un pacte amb el candidat d'ERC, Ernest Maragall, i del PSC, Jaume Collboni, per repartir-se l'alcaldia. Els socialistes ja han rebutjat la proposta. 

  • 11:33

    Salvador Illa ofereix a Aragonès un pacte ampli en educació i aquest accepta debatre'l en el ple


    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha ofert un pacte "ampli i de llarg recorregut" d'educació al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha acceptat debatre'l en el ple monogràfic sobre la qüestió que hi haurà a la fi de juny. En la sessió de control al president català del Parlament, Illa ha argumentat que fa falta una millora en el sistema educatiu català referint-se als resultats de Catalunya en l'Estudi Internacional de Progrés en Comprensió Lectora, en el qual la regió va quedar en la part baixa de la taula, només per davant de Ceuta i Melilla. Davant això, Aragonès ha acceptat treballar en un possible acord i ha emplaçada a Illa a desenvolupar la seva proposta en el ple monogràfic sobre educació que el ple celebrarà a la fi de juny a proposta de Junts per Catalunya.

  • 11:05

    PARLAMENT | Junts insta Pere Aragonès a rectificar els pactes a les diputacions de Lleida i Tarragona

     

    El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha exigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que reverteixi els pactes entre ERC i PSC en les diputacions de Lleida i Tarragona i ha advertit que és "un president tutelat, desautoritzat" pel seu propi partit. A la sessió de control al president català, en el ple del Parlament, Batet ha retret que la crida a la unitat independentista hagi quedat desautoritzada amb els acords d'ERC amb el PSC. "Els primers que no respecten i li fan perdre la credibilitat són els del seu partit polític", ha dit Batet. En la rèplica, Aragonès ha recordat que JxCat "encara avui" governa amb el PSC en la Diputació de Barcelona i ha advertit que podria fer "una llista" dels municipis on aquests dos partits han pactat ja acords per a governar.

  • 10:21

    PARLAMENT | Vilagrà sobre la repetició de les oposicions al juliol: "Sortiran i sortiran bé"
     

     

    La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que les noves oposicions que celebraran l'1 i 8 de juliol "sortiran i sortiran bé, amb totes les garanties" després de les incidències que van tenir lloc quan es van celebrar al maig. En resposta a una interpel·lació de la diputada de Junts Glòria Freixa en el ple del Parlament, ha concretat que 63 persones estan treballant a jornada completa en aquesta qüestió i que, per a l'1 de juliol, estan convocats 3.000 aspirants en 158 aules, i 10.000 en 310 aules per al 8 de juliol.

     

  • 10:10

    PARLAMENT | Capella sobre la B-40: "El Govern de la Generalitat compleix els acords que signa"
     

     

    La nova consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, ha ratificat el compromís del Govern amb l'acord de Pressupostos de la Generalitat amb el PSC que inclou la B-40 entre Sabadell i Terrassa (Barcelona): "El Govern de la Generalitat compleix els acords que signatura".  Durant la sessió de control al Govern en el ple del Parlament, el diputat del PSC, Jordi Terrades, ha preguntat si el Govern signarà el conveni per a desenvolupar aquesta infraestructura. "El president, el Govern i aquesta consellera compliran els acords, no quan vostès intentin introduir coses que l'acord no diu", ha matisat Capella, que també ha criticat que fa anys que el Govern espera les transferències econòmiques del Govern central per a solucionar els dèficits en infraestructures.

  • 10:00

    PARLAMENT | Elena afirma que Mossos van actuar amb “contundència” davant la 'rave' d'Ivars de Noguera
     


    El conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, assegura que els Mossos d'Esquadra van actuar amb "contundència i eficàcia" davant la festa il·legal que es va celebrar durant quatre dies a principis de juny a Ivars de Noguera (Lleida). Ho ha dit en la sessió de control al Govern en el Parlament, on la diputada del PP Lorena Roldán ha criticat a Elena per "trigar quatre dies" a intervenir contra la festa il·legal. Roldán també ha assegurat que el conseller no protegeix ni empara als agents dels Mossos: "Si l'autoritat no s'exerceix, es perd", ha recordat la diputada popular.

  • 9:15

    El sector del taxi es torna a concentrar aquest dimecres per demanar la limitació de les VTC.  

  • 8:30

    Cas Helena Jubany: L'ADN no pertany a cap dels dos sospitosos.

     

     

    Novetats al cas de l'assassinat d'Helena Jubany. L'ADN trobat a la roba que duia la víctima quan va morir, el desembre de 2001, no pertany al principal sospitós, Santi Laiglesia, ni tampoc a l'altre investigat, Xavi Jiménez. Al març ja s'havia descartat que fos d'ells l'ADN que l'Helena tenia al cos. El magistrat que instrueix la causa ha comunicat a les parts que ja ha acabat totes les diligències acordades.
     

  • 8:25

    Presó provisional pel detingut per l'assassinat de la seva parella a Cornellà.

     

     

    La magistrada, a més, li suspèn la pàtria potestat de la filla de dos anys de la parella. El detingut, de 34 anys, va comparèixer ahir davant el jutge. Quan els veïns van alertar la policia, ell mateix els va dir que havia matat la seva parella.  No constaven denúncies prèvies per violència masclista contra ell. Amb aquesta, ja són cinc les dones assassinades per violència masclista a Catalunya aquest 2023.

     

     

     
  • 8:20

    Junts per Ripoll critica ERC, PSC i CUP per deixar-los fora del pacte alternatiu a Aliança Catalana

     

    Junts per Ripoll es proposa per encapçalar el govern municipal i planteja una alternativa a la formació Aliança Catalana de Sílvia Orriols. Critiquen l'acord alternatiu anunciat per PSC, Esquerra i la CUP.
    Junts per Ripoll ha fet públic un comunicat on considera que republicans, socialistes i cupaires els han menystingut tot i ser la segona força més votada. Acusen aquestes formacions d'haver trencat unilateralment les negociacions i consideren que són ells els qui han de liderar les converses per constituir una alternativa a Aliança Catalana. Hores abans, els tres partits havien presentat aquest acord criticat per Junts.

  • 8:15

    Primer gran pacte entre Partit Popular i VOX per governar a la Comunitat Valenciana.

     

     

    Carlos Mazón serà el nou president valencià i els d'Abascal cedeixen a les pressions de Gènova i retiren el seu candidat, condemnat per maltractament. Aquesta era una de les línies vermelles dels populars per arribar a un acord. Carlos Flores, però, serà el candidat de VOX a les generals. El partit d'extrema-dreta presidirà les Corts i liderarà conselleries al nou executiu, però encara no se sap quines. El Popular Carlos Mazón ha explicat que el nou govern reduirà el nombre de consellers, ha defensat l'acord amb VOX i diu que ha rebut el vist-i-plau de Feijóo

     
  • 8:10

    207 actuacions dels bombers per inundacions i persones atrapades.

     

     

    Terrassa, al Vallès occidental, i altres municipis de Catalunya es lleven avui amb els efectes de les pluges d'ahir a la tarda. Forts aiguats que van anegar carrers i van omplir d'aigua rieres que, fins ara, anaven buides. Els bombers han fet 207 serveis en deu hores a tot Catalunya la majoria per inundacions i filtracions. 

    També s'ha activat el grup d'actuacions especials subaquàtic per rescatar persones atrapades en zones indundables. El 112 ha rebut fins les deu de la nit 455 trucades per incidents. Passat l'episodi de pluges, Proteccó civil ha desactivat l'alerta del pla inuncat. 
     

  • 8:05

    Primer ple del Parlament presidit per la nova presidenta, Anna Erra, i també el primer pels tres nous consellers.

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareix al Parlament per donar compte de la remodelació del Govern.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 14 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.