Enlaces accesibilidad
Pobresa

Creu Roja atén més de 157.000 persones en situació d'extrema vulnerabilitat l'any 2022

  • L'entitat xifra en un 31% l'augment de les atencions respecte l'any 2019
  • Les conseqüències econòmiques de la pandèmia han provocat que moltes famílies no hagin sortit de la pobresa

Per
Creu Roja a Catalunya va augmentar les atencions l'any 2022
Creu Roja a Catalunya va augmentar les atencions l'any 2022

La pobresa extrema no afluixa i les xifres continuen sent preocupants any rere any. Així ho demostra el darrer informe de Creu Roja a Catalunya que explica que l'entitat va atendre 157.656 persones en situació extrema de vulnerabilitat a Catalunya el 2022, un 31% més que el 2019. Es tracta de la xifra més alta dels darrers quatre anys derivada de la pandèmia de la covid-19, el canvi climàtic i el conflicte d’Ucraïna.

Creu Roja a Catalunya atén un 31% més de persones en situació d'extrema vulnerabilitat respecte l'any 2019 | Marga Esparza

Creixement de la pobresa estructural

Durant els darrers anys l’entitat ha detectat un creixement de la pobresa estructural aguditzada a causa de diferents factors. Així, tal com ha insistit el president Josep Quitet, més de 150.000 persones van rebre suport per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, material escolar o ajuts per fer front als subministraments. De fet, Quitet ha afegit que bona part d’aquestes persones “tenen família i gent a càrrec”, una situació que els porta a pensar que la xifra podria ser en realitat d’unes 200.000 persones. També ha explicat que un total de 591.266 persones van rebre el suport de l’organització el 2022: 422.000 persones a Catalunya, de les quals el 57% eren dones.

La Creu Roja va atendre més de 157.000 persones en situació de pobresa cronificada l'any passat

Perfils ''molt variats''

La coordinadora de l'organització, Anna Sabaté, ha assegurat que el perfil de persones que venen a demanar una ajuda bàsica és “molt variat”. Per exemple, “treballadors pobres, que tot i tenir una feina no arriben a final de mes” i d’altres que “encara que tinguin una feina”, l’increment dels preus de consum, “fa que hagin de venir a l’entitat”. “No seria un marge de pobresa estructural, sinó persones que entren i surten del sistema'' ha conclòs.

Josep Quitet: "Tenim normalitzada la pobresa estructural"

El 82% de les persones refugiades són ucraïneses

El col·lectiu ucraïnès ha representat el 82% del total de persones refugiades amb què la Creu Roja ha treballat durant l’any passat. Deixant de banda aquest grup, la majoria de persones ateses procedeixen principalment de Colòmbia i Veneçuela, seguides de les de Rússia, Geòrgia, Perú i Hondures. En total, l’organització va atendre 52.417 refugiats amb l'objectiu de garantir-ne la protecció i la integració social.