Enlaces accesibilidad
Eleccions municipals 2023

Diari de Campanya | Segueixen els retrets entre formacions per les rodalies i l'ampliació del Prat

  • Una enquesta per La Vanguardia situa Collboni i Trias per davant de Colau
  • ERC i Junts s'enfronten per les responsabilitats en les deficiències de les rodalies a Catalunya
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions municipals al web de RTVE Eleccions28M

Per
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, acompanya l'alcaldable socialista, Jaume Collboni
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, acompanya l'alcaldable socialista, Jaume Collboni

L'actualitat del tercer dia de la campanya de les eleccions municipals del 28M arrencava amb un sondeig encarregat per 'La Vanguardia' pronosticant una victòria ajustada del candidat del PSC, Jaume Collboni, a Barcelona amb el 22% dels vots, però els mateixos 10 regidors que Xavier Trias. Ada Colau es quedaria amb el 19,5% i Ernest Maragall (11%) es quedaria amb la meitat de la representació assolida el 2019.

L'alcaldable socialista ha tret pit i ha demanat “calma” a la resta de candidats, i ha afegit, acompanyat del ministre de Cultura, Miquel Iceta, que necessita "una majoria amplia". El PSC ha estat precisament, focus dels atacs del president de la Generalitat, Pere Aragonès. A Mataró l'ha responsabilitzat dels constants problemes a rodalies i ha demanat el vot per canviar la inèrcia de "mala gestió" dels darrers 40 anys a capitals com la del Maresme.

També, Junts ha insistit a atacar el Govern de Pedro Sánchez per les deficiències de Rodalies. Ara bé, la presidenta de la formació, Laura Borràs, també ha dirigit la mirada als republicans advertint que "cada tren que arriba tard ho fa amb el vot d'ERC".

La Jornada s'ha encetat amb el compromís electoral de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de climatitzar totes les escoles de la ciutat si és reelegida. Posteriorment, s'ha dirigit a El Prat del Llobregat on s'ha erigit en l'únic garant que no es portarà a terme l'ampliació de l'aeroport.

Campanya de les municipals a Catalunya: 14 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 16:25

    Carrizosa confia que Cs conservi la seva "influència" al Baix Llobregat 



    Segons el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, "si tots els votants de Ciutadans que ens han votat sempre en Sant Boi es mobilitzen, podem tenir un grandíssim resultat el 28M", ha augurat en un acte a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) al costat de l'alcaldable, Lluís Tejedor. Carrizosa ha defensat que Sant Boi és una de les poblacions on han tingut sempre molt vot i representació municipal assegurada, i que malgrat la majoria socialista en el municipi, Cs ha aportat "el contrapunt de centre liberal".

  • 15:49

    Illa crida a votar PSC a Tarragona per evitar casos com el de Borràs al Parlament

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a votar els socialistes per evitar casos com el de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i recuperar la "dignitat de les institucions". En un acte electoral a Tarragona, Illa ha lamentat que "una senyora condemnada per corrupció s'enganxi a la cadira" de la cambra catalana. El líder socialista considera que la presidenta de Junts té "tot el dret a defensar-se", però no "a arrossegar el Parlament de Catalunya". 

  • 14:37

    Junts | Laura Borras: "Cada tren que arriba tard, és amb el vot d'ERC"

     

    La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha carregat contra la gestió de Rodalies al Baix Llobregat i ha retret a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que no haver resolt els problemes a la línia tot i haver estat alcaldessa de Gavà. Desde Castelldefels, Borràs ha criticat la "gestió nefasta" i la "desinversió crònica" de Rodalies. Ara bé, també ha carregat contra ERC "Cada tren que arriba tard, és amb el vot d'Esquerra, ha dit. "Si no saben fer oposicions, no sé com portaran això dels trens", ha afegit.

  • 14:00

    La CUP intensificat els seus missatges a les comarques gironines, amb agenda a Girona i Figueres

     

    A Figueres, el diputat al Parlament, Carles Riera ha presentat la CUP com a garantia de "posar els ajuntaments al servei de la classe treballadora i la independència". Guanyem Girona va quedar com a segona força a les eleccions passades, i per això continua apostant per Lluc Salellas, que acusa Junts i Esquerra "d'abandonar els barris i treballar només pel centre". 

  • 13:34

    Colau reivindica BComú com l'única garantia per evitar  l'ampliació de l'aeroport

     

    L'alcaldable de Barcelona en Comú ha garantit en un acte al Prat del Llobregat que lluitarà perquè no es faci l'ampliació de l'aeroport del Prat.  Colau ha admès la seva preocupació pel fet que Collboni i Trias obrin la porta "a fer un acord de govern" basant-se en reprendre el debat sobre l'ampliació. "No permetrem l'ampliació de l'aeroport", ha advertit des del Parc Nou del Prat de Llobregat, on ha participat en un acte d'En Comú Podem coincidint amb la paella metropolitana dels comuns en aquest municipi.

  • 13:16

    Valents demana el vot "provida" i promet ajudes a la maternitat. 

     

    La candidata de Valents a Barcelona, Eva Parera, ha apel·lat aquest diumenge al vot "provida" i ha promès el retorn de la regidoria de Famílies i noves ajudes a la maternitat si resulta escollida. "Mai hauria d'haver desaparegut. És molt necessari projectar la família, ajudar-la. Segons Parera, quan una dona embarassada amb problemes econòmics arriba als serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona, la primera sortida que se li dona és que no tingui el bebè.

  • 13:10

    Xavier Trias defensa que Barcelona "ha de poder adaptar-se a les necessitats de les dones"



    El candidat de Junts a l'Alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat la seva voluntat de fer de Barcelona "una ciutat feminista, no solament de discurs". Al districte de Nou Barris de Barcelona, Trias ha assegurat que aspira a una ciutat igualitària que se sustenti en quatre pilars que "l'Ajuntament ha de vetllar i promoure: la igualtat formal, la igualtat de tracte, la igualtat d'oportunitats i l'equitat de gènere". També s'ha compromès a elaborar uns pressupostos amb perspectiva de gènere per "garantir unes polítiques veritablement feministes", així com un programa d'intervenció integral contra la violència masclista.

  • 13:05

    ERC | Pere Aragonès demana la mobilització del vot a Mataró per acabar amb la inèrcia dels últims 40 anys

     

    En acte de campanya a Mataró, el president de la Generalitat ha apel·lat al canvi a no resignar-se davant el PSC que fa dècades que governa la ciutat. Aragonès ha alertat que "arribem a extrems en la patrimonialització" i "son còmplices en casos de corrupció". "Ho hem vist als ajuntaments on havien governat durant dècades com a Sabadell, Santa Coloma o Montcada", ha dit Aragonès que ha assegurat que "el canvi que vam portar a Tarragona i Lleida, o la victòria del 2019 a Barcelona es repetirà ara a Mataró". 

  • 12:54

    VOX | El president de Vox, Santiago Abascal, protagonitza l'acte que el partit a la plaça Artós de Barcelona, al barri de Sarrià. 

     

    Vox aspira a entrar a l’Ajuntament de Barcelona. Acompanyat del líder nacional, el candidat per Barcelona, Gonzalo de Oro Pulido, ha vinculat delinqüència i immigració. Abascal ha carregat contra les polítiques del govern municipal.

  • 12:38

    PSC | Jaume Collboni demana "calma" a la resta d'alcaldables davant les enquestes

     

    En acte a Nou Barris, el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat un pla perquè 1.400 joves facin pràctiques professionals remunerades i facilitar així l'accés al mercat laboral. I ha entrat amb força al cos a cos la resta de candidats. Diuen que estan molt nerviosos perquè el veuen com guanyador i els demana "calma". Un missatge que ha reforçat el ministre de Cultura, Miquel Iceta, qui ha demanat "una victòria àmplia i contundent de Collboni a les urnes". 

  • 12:00

    CS | Grau promet reactivar l'ordenança de civisme de Barcelona si és alcaldessa



    La candidata de Cs a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau, ha assegurat que "amb nosaltres es complirà. El bon veí se sentirà secundat i la policia serà la seva amiga". Ho ha dit aquest diumenge en un acte al barri del Carmel, on ha criticat que "a la Barcelona de Colau i Collboni el que condeix és ser un mal veí, és ser un jeta". Preguntada pel resultat de l'enquesta publicada aquest diumenge per 'La Vanguardia', en la qual Cs no obtindria representació en el consistori, Grau ha mostrat el seu escepticisme cap als resultats: "M'he aixecat tard. No m'ha donat temps a mirar les enquestes".

  • 11:01

    AGENDA | Acte d'En Comú Podem al Prat de Llobregat, amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, l'alcaldable per Castelldefels Candela López i la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, entre altres al Parc Nou a les 12:30.

  • 10:59

    AGENDA | Acte de la CUP A l'Eixample, amb la candidata a l'alcaldia de Barcelona Basha Changue i la diputada en el Parlament Eulàlia Reguant a l'Espai Germanetes a les 12:00. 

  • 10:57

    AGENDA | El primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el candidat socialista a l'alcaldia de Tarragona, Rubén Viñuales, intervenen en un acte electoral a la plaça de la Rumba Catalana. També a les 12:00, però a Barcelona, el candidat socialista a l'alcaldia, Jaume Collboni, i el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, presenten mesures per a facilitar la inserció laboral dels joves.

  • 10:55

    AGENDA |  El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, i el exconseller Raül Romeva protagonitzen un miting de campanya d'ERC a Mataró a les 12:00. A la mateixa hora, l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, participa en un acte en el districte de Horta-Guinardó, acompanyat del president del partit, Oriol Junqueras als Jardins del Baix Guinardó.

  • 10:53

    AGENDA | El líder de Vox, Santiago Abascal, protagonitza un míting a la plaça Artós de Barcelona a les 11:45h.

  • 10:51

    AGENDA | El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, atén els mitjans des de la concentració de suport a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la plaça Sant Jaume.

  • 10:49

    AGENDA | La candidata de Valents a l'alcaldia de Barcelona, Eva Parera, protagonitza un acte electoral sobre famílies a la plaça Catalunya, davant del monument a Francesc Macià. Posteriorment, assistirà a la concentració en suport de la Policia Nacional i La Guàrdia Civil. 

  • 10:47

    AGENDA | El candidat de JxCat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, protagonitza un acte amb les dones als Jardins de Ca Xiringoi de Nou Barris. A les 12:00 la presidenta de Junts, Laura Borràs participa en un acte de campanya a Castelldefels. 

  • 10:45

    AGENDA | La candidata de CS a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau, atén els mitjans per a presentar les seves mesures sobre civisme a les 10:45. Posteriorment, a les 12:00, Grau participa en una manifestació en suport als agents de la Policia Nacional. 

  • 10:04

    BLOC DE CAMPANYA | ERC i Junts centren els seus atacs en les Rodalies

     

    Esquerra Republicana ha estat crítica amb el PSC pels presumptes casos de corrupció que els envolten i també contra el PSOE per l'estat de Rodalies.  El secretari general de Junts, Jordi Turull, repta Esquerra a no donar suport a les polítiques de Pedro Sánchez fins que el problema de Rodalies no estigui resolt. Xavier Trias, admet que serà difícil guanyar a Barcelona, anuncia que reforçarà la seguretat i que -amb Junts al capdavant- la gent viurà millor. La ministra i vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, demana concentrar el vot progressista en l'alcaldessa, Ada Colau, per acabar de transformar Barcelona i evitar que mani la dreta.

  • 10:00

    BLOC DE CAMPANYA | Collboni promet un xec de 1.500 euros per l'emancipació juvenil

     

    El PSC ha centrat els darrers missatges de campanya en l'habitatge. Jaume Collboni anuncia un xec d'ajudes per als joves que marxen de casa. Un anunci que va fer acompanyat del ministre d'Exteriors, Jose Manuel Albares, que va posar el focus en el paper estratègic que juga Barcelona a Europa. El PP insisteix a posar les ocupacions d'habitatges al centre de la seva campanya per les municipals. L'alcaldable per Badalona, Xavier Garcia Albiol, anuncia noves mesures per acabar amb els okupes.  

  • 9:40

    Colau es compromet a climatitzar totes les escoles públiques de Barcelona

     

    En una entrevista al diari 'Ara' l'alcaldessa de Barcelona ha denunciat que "és una vergonya que estiguin climatitzats tots els equipaments públics i no les escoles" i s'ha compromès a posar-hi remei si és reelegida. En la mateixa entrevista també ha anunciat que vol que hi hagi psicòlegs a tots els centres de la ciutat. Ada Colau ha reconegut que la gestió pública de l'aigua és el deute pendent que té del seu darrer mandat. Sobre la política d'aliances, la candidata de Barcelona en Comú ha advertit que que veu moltes "coincidències programàtiques" amb Maragall i que l'alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha agafat una "distància estranya".   

  • 9:25

    Collboni guanyaria les municipals a Barcelona empatant amb Trias segons 'La Vanguardia'




    El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, guanyaria les municipals del 28 de maig amb una estimació de vot del 22% segons l'enquesta realitzada per Ipsos per a 'La Vanguardia'. Obtindria una mínima avantatge sobre l'alcaldable de Junts, Xavier Trias (21,6%). Tots dos empatarien amb 10 regidors, un més que els que aconseguiria l'actual alcaldessa i candidata de BComú a la reelecció, Ada Colau, que concentraria un 19,5% del vot.

     

    En quart lloc quedaria el candidat d'ERC, Ernest Maragall, que amb una estimació de vot de l'11,1% i cinc regidors. El candidat de Vox, Gonzalo d'Or-Polit, irrompria per primera vegada a l'Ajuntament amb un 8,8% dels vots i fins a quatre edils, i Daniel Sirera del PP obtindria tres regidors i un 7,6% dels vots.

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del diumenge 14 de maig de 2023.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.