Enlaces accesibilidad
Eleccions municipals 2023

Diari de Campanya | Desembarcament de ministres a Catalunya el primer cap de setmana de campanya

  • ERC fa acte de presència a diversos actes arreu del territori, on ha abordat la corrupció
  • Els socialistes prometen millorar els habitatges i Junts se centra en la seguretat i l'incivisme
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions municipals al web de RTVE Eleccions28M

Per
La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, acompanya l'alcaldable Ada Colau en un acte de campanya
La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, acompanya l'alcaldable Ada Colau en un acte de campanya

Primer cap de setmana de campanya electoral de les eleccions municipals del 28M i desembarcament de ministres a Catalunya. Una d'aquestes ministres és la de Treball i vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, que aquest dissabte acompanya l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Díaz ha demanat concentrar el vot en els comuns per a acabar de transformar la capital catalana.

El portaveu socialista al Congrés ha acompanyat aquest matí, juntament amb Salvador Illa, l'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni. Patxi López ha lloat el paper dels socialistes per assolir la convivència que es viu ara a Barcelona, després del procés. I Collboni ha promès la rehabilitació d'habitatges.

A l'Hospitalet de Llobregat, l'exsocialista, Jaume Graells, que va destapar el presumpte cas de corrupció del Consell Esportiu de l'Hospitalet, és ara el candidat d'ERC al municipi. Aquest matí, li han donat suport el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, i també el candidat a Santa Coloma, Gabriel Rufián. Mentre a Hospitalet els d'Esquerra carreguen contra Junts, a Barcelona el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el candidat dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, apunten a Junts i Xavier Trias.

Al PP, trobada a Barcelona de diferents alcaldables amb un tema central: les ocupacions. La CUP posa l'habitatge al centre de les seves propostes per a aquestes municipals. Critica l'exclusió residencial que es viu a Barcelona i proposa fer un referèndum popular vinculant per expropiar els pisos dels fons voltors.

L'alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, insisteix a promoure el turisme i el sector hoteler, més enllà del turisme de borratxera. I aposta per estructures, que diu, Generalitat i Ajuntament havien promès.

Campanya de les municipals a Catalunya: 13 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:30

    Maragall acusa Collboni de veure la ciutadania com un "objecte de compra-venda" i critica Colau per no tancar els CIE

     

    El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat l'alcaldable socialista Jaume Collboni i el president espanyol, Pedro Sánchez, de considerar la ciutadania com un "objecte de compra-venda". En un acte al passeig de Sant Joan, aquest dissabte a la tarda, Maragall també ha criticat l'alcaldessa Ada Colau per mantenir els Centres d'Internament d'Estrangers: "Ningú que es digui progressista a Barcelona hauria de votar Colau mentre no els tanqui", ha exclamat.

     

    Així mateix, el candidat republicà ha criticat la trobada de Sánchez amb Joe Biden perquè troba "incompatible" que Sánchez hagi anat allà per rebre llatinoamericans a Espanya, i mentrestant afermar la llei d'estrangeria.

  • 20:40

    Collboni promet un xec de 1.500 euros per joves per a mobles

     

    L'alcaldable dels socialistes a Barcelona, Jaume Collboni, ha promès un xec de 1.500 euros per a facilitar l'emancipació juvenil per a comprar mobles. En un acte acompanyat pel ministre José Manuel Albares, el candidat ha lamentat la "sagnia" de joves que es veuen empesos a marxar de la ciutat per a poder-se emancipar tot i tenir una feina estable, i s'ha compromès a "aturar-la". Aquest xec només es podrà gastar en el petit comerç de mobles i ha de servir, doncs, per a "dinamitzar-lo".

  • 20:15

    Turull repta a ERC a no donar "ni un vot més a Pedro Sánchez" fins que se signi el traspàs integral de Rodalies

     

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reptat a ERC perquè no doni "ni un vot més a Pedro Sánchez" fins que el govern espanyol signi el traspàs integral de Rodalies. En un acte de campanya a Blanes, Turull ha retret als republicans que utilitzin el caos ferroviari com un dels temes de campanya, mentre a Madrid "posen la catifa vermella" al govern del PSOE i Podem. La portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, ha recordat que en els últims 25 anys no s'hagi construït "ni un quilòmetre de vies" a Catalunya. Per altra banda, Turull també ha criticat la participació de ministres de l'executiu espanyol en la campanya de les municipals a Catalunya per "prometre una pluja de milions".

  • 17:30

    Desembarcament de ministres a Catalunya el primer cap de setmana de campanya

     

    Una d'aquestes ministres és la de Treball i vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, que acompanya l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Díaz ha demanat concentrar el vot en els comuns per a acabar de transformar la capital catalana.

     

    El portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha acompanyat, juntament amb Salvador Illa, l'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, qui ha promès la rehabilitació d'habitatges.

     

    A l'Hospitalet de Llobregat, l'exsocialista, Jaume Graells, és ara el candidat d'ERC al municipi. Aquest matí, li han donat suport el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, i també el candidat a Santa Coloma, Gabriel Rufián. A Barcelona, Pere Aragonès, i el candidat dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, carreguen contra Junts i Xavier Trias.

     

    Al PP, trobada a Barcelona de diferents alcaldables amb un tema central: les ocupacions. La CUP posa l'habitatge al centre de les seves propostes per a aquestes municipals. Ciutadans insisteix a promoure el turisme i el sector hoteler, més enllà del turisme de borratxera.

  • 17:00

    La CUP planteja un referèndum a Barcelona per "expulsar" els fons voltor

     

    La CUP vol que Barcelona sigui una "zona lliure de fons voltors". En un acte a Ciutat Vella, on han participat Jordi Estivill, Adriana Llena, Santi González i Thaïs Cloquell i la diputada al Parlament Eulàlia Reguant, els anticapitalistes han plantejat la celebració d'un referèndum per "expulsar" els fons voltor propietaris d'habitatge a la ciutat.

  • 16:40

    AGENDA | La CUP fa acte de presència a l'Eixample de Barcelona, on la candidata a l'alcaldia, Basha Changue, i la diputada Laia Estrada parlaran sobre l'actualitat.

  • 16:20

    AGENDA | L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i el president del partit, Oriol Junqueras, parlaran sobre llengua, memòria, dret i llibertats al passeig Sant Joan (amb Còrsega) de Barcelona.

  • 16:09

    AGENDA | El PSC fa dos actes, a les 19:00 h a Tortosa i a les 19:30 h a Barcelona. El primer, protagonitzat pel primer secretari del partit, Salvador Illa. Mitja hora més tard, comença a la capital catalana un acte sobre joves presidit pel candidat socialista a l'Ajuntament, Jaume Collboni, i el ministre d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares. 

  • 16:00

    AGENDA | A les 19:00 h, Blanes serà l'escenari de l'acte de Junts amb la presència del secretari general del partit, Jordi Turull, i la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras. 

  • 14:23

    Líders estatals repeteixen presència a mítings i ERC parla de corrupció

     

    Primer cap de setmana de campanya electoral amb la presència de diversos líders estatals en mítings a Catalunya, com el divendres. Patxi López ha fet costat als socialistes catalans i Yolanda Díaz, als comuns. ERC ha repartit els missatges dels seus líders en diversos actes arreu del territori i ha abordat la corrupció. Junts s'ha centrat en la seguretat i l'incivisme. Els alcaldables del PP dels cinc municipis del Barcelonès han fet un acte conjunt centrat en seguretat i ocupació. Ciutadans també posa el focus avui en l'okupació, mentre que des de Valents se centren en el comerç.

  • 13:54

    Valents, en contra de limitar el turisme i l'ús del vehicle privat

     

    Eva Parera, candidata del partit a Barcelona, ha visitat els comerços del barri de Sants per mostrar la seva postura contrària a la limitació del turisme o l'ús del vehicle privat perquè afecta negativament el sector. Argumenta que si la gent no pot circular lliurement per Barcelona, acabarà acudint a grans superfícies. I posa d'exemple el peatge urbà i els carrils bici, que restringeixen la circulació. També ha reclamat canviar el model de prestacions al comerç i substituir-ho per bonificacions fiscals.

  • 13:39

    Collboni enceta jornada prometent rehabilitar barris per millorar l'eficiència energètica

     

    El socialista i alcaldable a Barcelona, Jaume Collboni, ha encetat la segona jornada de campanya electoral prometent un pla de rehabilitació de barris per millorar 1.200 edificis, el que implicaria 20.000 habitatges, i instal·laria 200 ascensors. En un acte al barri del Camp de l'Arpa, a Sant Martí, ha justificat la mesura per millorar l'eficiència energètica i estalviar en la factura del gas i la llum. Ha aprofitat per llançar un dard a l'alcaldessa Ada Colau: "Justícia social no és parlar tot el dia de la superilla donant voltes en tramvia".

  • 13:26

    Maragall acusa Trias d'entregar Barcelona al "socialisme espanyol conservador" 

     

    El candidat d'Esquerra a la capital catalana, Ernest Maragall, ha atacat Xavier Trias acusant-lo d'haver entregat Barcelona al "socialisme espanyol conservador", que representen els socialistes Jaume Collboni i Pedro Sánchez. En un acte als jardins Duran i Reynals de l'Eixample, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha reclamat un govern a Barcelona que eviti que Convergència "ressusciti" i ha assenyalat PSOE i comuns com els "responsables" del "desastre" de Rodalies.

    La campanya d'Esquerra a l'àrea metropolitana ha donat avui el tret de sortida a l'Hospitalet de Llobregat, un feu socialista. Han estat presents el president de la formació, Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Gabriel Rufián, juntament amb l'alcaldable Jaume Graells. ERC ha carregat contra el PSC i la gestió de la socialista Núria Marín.

  • 13:12

    Yolanda Díaz demana concentrar el vot progressista en Barcelona En Comú

     

    La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, ha acompanyat l'alcaldessa i alcaldable Ada Colau en un acte a Nou Barris, on ha dit que aquestes eleccions van de votar el model de Colau o votar el model la dreta "digui com es digui la dreta". I ha fet referència a les declaracions polèmiques de fa uns dies del candidat Xavier Trias, on deia que la gent amb un sou de 3.000 euros no arriba a finals de mes. Díaz assegura que no està preparat per a governar.

  • 13:01

    Grau insisteix en el problema de l'okupació i reclama un "front polític comú" contra el Kubo

     

    La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, continua en la línia de situar l'okupació en el centre del debat i ha demanat fer un "front polític comú" per lluitar contra les okupacions. En aquest sentit, avisa que a la ciutat "s'està jugant amb la propietat privada". D'altra banda, ha lamentat que el tema s'hagi convertit en discussió ideològica i lamenta el posicionament partidista. Grau ha proposat un "pla de xoc" de 2.500 pisos assequibles i avals per joves que vulguin llogar un pis. 

  • 12:15

    Borràs demana el vot a Junts per protegir i promoure el català 

     

    La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha posat en el centre del seu discurs la necessitat de protegir el català perquè vivim "una situació d'emergència lingüística". En un acte al Vendrell, acompanyada de la portaveu del grup parlamentari Mònica Sales, i l'alcaldable al municipi Josep Maria Llasat, ha demanat no deixar en mans del Govern català actual "una qüestió tan sensible i crucial". 

    El candidat a Barcelona Xavier Trias ha fet un acte a Ciutat Vella on ha promès "més seguretat" i "més activitat econòmica". També ha defensat la Copa Amèrica. Damià Calvet, número 3 de la llista, ha defensat ampliar el Port pels creuers.

  • 11:33

    Sirera denunciarà l'Ajuntament de Barcelona per la "inacció" de la Urbana a la Bonanova

     

    El candidat del PP a l'alcaldia de la capital catalana, Daniel Sirera, ha anunciat que denunciarà l'Ajuntament de Barcelona al jutjat de guàrdia per la "inacció" de la Guàrdia Urbana durant les manifestacions a la Bonanova pels edificis okupats. En un acte precisament en aquest barri avui, Sirera ha assegurat que els agents tenien "ordres" del govern municipal de "no actuar contra els violents".

     

    L'alcaldable dels populars a Badalona, Xavier García Albiol, ha promés que si surt alcalde, crearà una regidoria específica en contra de l'okupació conflictiva "no sols per donar suport als veïns, sinó també que pugui personar-se judicialment". 

  • 10:41

    Els lemes de campanya dels candidats a Barcelona

     

    Cada candidat vol transmetre un missatge diferent a través dels lemes de la campanya de la cursa electoral del 28M. L'alcaldessa i cap de cartell dels comuns, Ada Colau, demana mirar al futur amb "Barcelona obre camí". Des del PSC, Jaume Collboni transmet un missatge totalment contrari que fa referència a la nostàlgia dels Jocs Olímpics del '92 amb el lema "De nou Barcelona". Xavier Trias intenta captar un vot transversal amb "Fem-ho per Barcelona". La candidata de Cs, Anna Grau, es despulla per tornar als orígens de Cs amb "Allibera't" mentre que la cap de llista de Valents, Eva Parera, s'inspira en Reagan i Trump amb "Barcelona gran una altra vegada". El popular Daniel Sirera vol "recuperar Barcelona" erigint-se com el canvi.

  • 10:00

    AGENDA | L'alcaldable de Valents a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Parera, oferirà una roda de premsa a les 11:30 h a la Mostra de Comerç de Sants i després farà una visita als comerços. 

  • 9:40

    AGENDA | La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, participa en el cicle de rodes de premsa d'EFE. El líder dels taronges a Catalunya, Carlos Carrizosa, atendrà els mitjans a Tarragona, al costat de l'alcaldable del partit Lorena de la Fuente.  

  • 09:35

    AGENDA | El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera Laura Vilagrà, acompanyen l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, en un acte de campanya als Jardins Duran i Reynals a les 12:00h. A la mateixa hora, el president de la formació, Oriol Junqueras, acompanyat de Marta Vilalta i Gabriel Rufián, protagonitzen l'acte central de l'alcaldable de l'Hospitalet del Llobregat, Jaume Graells, a la Rambla Marina-Provença. 

  • 09:30

    AGENDA | Els candidats del PP, Daniel Sirera, Xavier García Albiol, Sonia Esplugas, Miguel Jurado i Irene Pardo participen en un coloqui al Centre cívic Pere Pruna de Barcelona a les 10:30h sobre seguretat i okupació.

  • 09:25

    AGENDA | El candidat a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni; el primer secretari del PSC, Salvador Illa; el portaveu del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats, Patxi López; interven en un acte a l’Espai Municipal Alchemika a les 12:00.

  • 09:20

    AGENDA | Junts per Catalunya celebra una roda de premsa sobre cultura a El Vendrell a les 11:30. Hi intervindran la presidenta Laura Borràs, la portaveu del grup parlamentari Mònica Sales, i el candidat a El Vendrell, Josep Maria Llasat. Carrer de les Quatre Fonts. L'alcaldable de Barcelona, Xavier Trias assisteix al 30 Memorial Internacional de la Sida. 

  • 09:10

    AGENDA | La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz segueix a Catalunya. Després de participar en un acte de campanya en suport de l'alcaldable dels comuns a Montcada i Reixac, aquest dissabte acompanyarà a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte a la plaça major de Nou Barris a les 12:00.  

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del dissabte 13 de maig de 2023.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.