Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies avui a Catalunya, 11 de maig de 2023 | Els partits enceten la campanya el 28M amb el focus a Barcelona

  • El CIS situa Ada Colau per davant de Collboni i Trias
  • Les dues manifestacions de signe contrari per l'ocupació de la Bonanova acaba sense incidents
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Ada Colau enceta la campanya de les municipals de Barcelona a La Paloma
Ada Colau enceta la campanya de les municipals de Barcelona a La Paloma

L'actualitat d'aquest dijous 11 de maig de 2023 passa per l'inici de la campanya electoral del 28M, que comença aquesta mitjanit. La darrera enquesta del CIS situa l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau amb avantatge, per davant del socialista Jaume Collboni i de Xavier Trias. Precisament, Colau ha reclamat una mobilització massiva per impedir que guanyi la dreta. Els seus contrincants han coincidit a dir que és l'enemic a batre i confien a poder imposar-se amb prou avantatge com per poder "conquerir" l'alcaldia.

Els Mossos d'Esquadra despleguen un dispositiu de màxims a la plaça de la Bonanova de Barcelona davant la convocatòria de dues concentracions oposades a favor i en contra d'una casa ocupada, que finalment s'han tancat sense incidents destacables.

Més de 30 marques presenten els seus nous models al Saló Automobile, que ha obert portes aquest dijous a la Fira de Plaça Espanya.

El Consell de Ministres aprova el finançament de la dessaladora de Tordera. Es una de les obres prioritàries per l'emergència hidràulica. Els principals sindicats agraris del país veuen amb bons ulls la "voluntat" del govern espanyol d'indemnitzar els pagesos afectats per la sequera.

Una menor de 12 anys en estat crític en caure d’un balcó a Maçanet de la Selva, Girona. Els Mossos no descarten que es tracti d'un intent de suïcidi. La nena es troba estable, ingressada a la Vall d'Hebron. Dos estudis comparen el genoma complet |de més de 7.000 tumors de 70 tipus de càncer.

Notícies a Catalunya: 11 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 0:30

    Basha Changue defensa tornar a l'Ajuntament de Barcelona per "confrontar els lobbies"

     

    La candidata de la CUP a l'alcaldia creu que és urgent entrar en l'Ajuntament de la capital catalana per centrar-se en defensar els drets socials, com l'accés a l'habitatge. Una de les claus del seu programa, segons ha detallat, és la seva confrontació als "lobbies de Barcelona", que per ella són el Gremi de Restauració, el Consorci de Turisme i Barcelona Global. Des de l'acte d'inici de campanya a Nou Barris, Basha Changue ha mostrat el seu suport a les "companyes del Kubo i la Ruïna" i ha elogiat les veïnes de la Bonanova que "planten cara a la dreta més rància i als nazis que la secunden". 

  • 0:24

    Eva Parera s'eregeix com el "canvi" a Catalunya per fer front al "comunisme que tot ho destrueix"

     

    La candidata de Valents a les municipals de Barcelona ha començat la seva intervenció a l'acte d'inici de campanya llançant un avís a la resta de forces polítiques: "Hem vingut per quedar-nos, per créixer, per consolidar-nos i, sobretot, hem vingut a governar". Des de la Galeria Dalmases, ha assegurat que és el "canvi" per fer que Barcelona sigui "una ciutat segura, lliure, neta i de pau". Parera assegura que "estem enfrontant-nos a un comunisme que tot ho destrueix i a l'independentisme que tot ho corromp" i demana als barcelonins votar "per convicció".

  • 0:16

    Daniel Sirera demana concretar el vot "constitucionalista" a les municipals

     

    El candidat popular a ocupar l'alcaldia a Barcelona creu que el PP és "l'única força de centredreta no separatista" que pot "entrar amb força" a l'Ajuntament de la capital catalana. A l'acte d'inici de la campanya electoral, l'alcaldable ha fet una petició de concentrar el vot "constitucionalista" i recuperar els vots que han anat a altres partits en les darrers eleccions. 

  • 0:15

    Vox vol entrar a l'Ajuntament de Barcelona per "capgirar-ho tot"

     

    El candidat del partit d'ultradreta, Vox a l'alcaldia de Barcelona, Gonzalo de Oro, s'ha desplaçat a la Bonanova, enmig de la polèmica de les cases okupades de la Ruina i el Kubo. Un tema, l'okupació, de la que responsabilitzen al govern dels comuns i el PSC. amb el lema "Cuida el que és teu", Gonzalo de Oro dona el tret de sortida a la campanya. Després, acompanyat del secretari general del partit, Ignacio Garriga, ha protagonitzat la tradicional enganxada de cartells.
     

  • 0:12

    Xavier Trias reclama una "majoria incontestable" per obrir una nova etapa a Barcelona 

     

    El candidat a l'alcaldia de Barcelona ha començat la campanya de les municipals demanant una majoria incontestable" per governar a Barcelona. Trias, que confia a guanyar, ha estat acompanyat a l'acte de les intervencions de Jurdi Turull i Laura Borràs, que creuen que serà ell el proper alcalde de la capital catalana i "lleial a Catalunya". Trias ha carregat contra Colau per les polítiques del darrer mandat.

  • 0:13

    Anna Grau (Cs): "El nostre és l'únic vot que segur que servirà per fer fora Colau"

     

    La candidata de Cs a l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que el vot a Cs serà, al seu judici, el vot més útil i segur per fer fora l'actual alcaldessa, Ada Colau (BComú): "Ciutadans existeix, resisteix i insisteix". Acompanyada del líder del partit al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha mostrat taxativa: "Farem fora Colau, així de simple". 

  • 0:10

    Jaume Collboni (PSC) vol encetar "una nova etapa" perquè "tornin els millors anys de Barcelona"

     

    L'alcaldable socialista ha començat la campanya de les municipals a ritme de rumba al poliesportiu municipal del Carmel. Acompanyat del líder del PSC, Salvador Illa, i de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha reivindicat que "la ciutat sap que qui pot garantir que tornin els millors anys de Barcelona som els socialistes i és un alcalde socialista". Illa ha demanat literalment concentrar el vot en l'única candidatura que pot posar la capital catalana en marxa.
     

  • 0:04

    Ada Colau crida a "una mobilització massiva per garantir un govern progressista"


    L'alcaldessa i candidata de BComú a l'alcaldia de Barcelona ha triat la sala La Paloma per obrir la campanya de les municipals. Colau ha fet una crida a "una mobilització massiva" per evitar que hi hagi un pacte entre el PSC i Xavier Trias. "Si ens quedem a casa pot guanyar la dreta".

  • 0:03

    Ernest Maragall (ERC) demana el vot per "alliberar Barcelona de tants anys de reculada"


    El candidat republicà ha estat acompanyat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del líder del partit, Oriol Junqueras, al Born Centre de Cultura i Memòria. Maragall ha assegurat que "queden 15 dies per reconquerir la ciutat" i "alliberar-la de massa anys de reculada". Junqueras ha advertit que la llista de Xavier Trias està "plena dels que el 2017 van abandonar el Govern per no assumir les responsabilitats de l'1-O". 
     

  • 21:37

    La manifestació a favor dels ocupes de La Ruïna i El Kubo marxa de la plaça Bonanova

     

    S'ha desplaçat pel carrer Quatre Camins i ha baixat pel carrer Jesús i Maria amb la pancarta 'Okupem els carrers. Abolim la societat de classes', però en aquest carrer s'han trobat amb un cordó policial que els impedia tornar a la plaça i s'han desviat a un altre carrer. La manifestació de Desokupa, en canvi, segueix al carrer Muntaner prop de la plaça Bonanova amb crits de 'A por ellos' i controlats per un cordó policial de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.

  • 19:30

    Uns 150 anti-okupes es concentren a la plaça Bonanova, blindada per la policia



    Prop de 150 persones s'han concentrat aquesta tarda en la plaça Bonanova de Barcelona en protesta pels edificis ocupats El Kubo i La Rüina, enmig d'un ampli desplegament policial per a evitar que es confrontin amb manifestants de signe contrari.
    Els antiokupes han estat concentrats durant prop de mitja hora en la mateixa plaça de la part alta de Barcelona, encara que els Mossos d'Esquadra han acabat per desallotjar-los per a garantir un perímetre de seguretat en la zona. La concentració antiokupa s'ha iniciat en paral·lel a la manifestació que col·lectius de suport als "squatters" han convocat en la pròxima plaça Lesseps de Barcelona, a les set. 

  • 18:20

    Anna Grau intentarà mantenir la presència a Barcelona amb el lema 'Allibera't'

     

    Ciutadans obre campanya a la seva seu a la Ronda de Sant Pau de Barcelona a les 20:30. L'alcaldable de Barcelona, Anna Grau, estarà acompanyada del president del partit al Parlament, Carlos Carizosa. 

  • 18:13

    Eva Parera presenta la candidatura de Valents a les municipals sota el lema "Barcelona gran de nou"

     

    La candidata a governar a Barcelona presentarà avui a les 20:30 hores l'acte d'inici de campanya del seu partit, Valents, sota el lema "Barcelona gran de nou". L'acte se celebrarà a la galeria Dalmases.

  • 17:50

    Laura Borràs recorre al Suprem la seva condemna de 4 anys i mig de presó

     

    En el seu escrit de 197 pàgines, reitera que la sentència respon a una persecució polític ai torna a criticar la manca d'imparcialitat dels jutges del TSJC. La defensa de Borràs manté que la presidenta suspesa del Parlament va arribar a judici condemnada públicament per representants polítics i mitjans de comunicació. A això hi suma una vulneració del dret a defensa pel pacte dels altres dos acusats amb la fiscalia. 

  • 17:47

    El PP dona el tret de sortida a la campanya electoral sota el lema "Entre tots"

     

    El candidat popular a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, presidirà a les 20:00 h a Barcelona l'acte d'inici de campanya del seu partit a les eleccions municipals del 18 de maig. També hi participaran el vicesecretari d'Organització del PP, Miguel Tellado, i el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández. L'acte se celebrarà a la Sala Astoria, al carrer París.

  • 17:40

    Ernest Maragall torna liderar ERC amb el lema 'Una Barcelona per tothom'

     

    El guanyador de les darreres eleccions municipals pel que fa a vots, el republicà Ernest maragall, arrenca campanya al Born Centre de Cultura acompanyat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del partit, Oriol Junqueras.  

  • 17:38

    Ada Colau obre la cursa de les municipals de Barcelona a La Paloma 

     

    Els comuns es juguen aquest 28M el seu únic feu. Amb el lema "Obre el camí", l'alcaldessa de Barcelona rep el suport de Yolanda Diaz i de SUMAR per intentar repetir el seu tercer mandat seguit. L'acte d'inici de campanya arrenca a les 20:00 a la sala La Paloma. 

  • 17:35

    El candidat de Vox a l'alcaldia de Barcelona, Gonzalo de Oro, es desplaça a la Bonanova

     

    Acompanyat del secretari general del partit, Ignacio Garriga, el candidat de Vox a Barcelona protagonitzarà la tradicional enganxada de cartells al punt de les 23:15 al carrer Camp, a la Bonanova. Gonzalo de Oro ha triat el lema 'Cuida el que és teu". 

  • 17:23

    PSC | Jaume Collboni arrenca la campanya del 28M al Carmel 

     

    El PSC repeteix candidat a Barcelona. Jaume Collboni obre la cursa electoral del 28 de maig acompanyat del primer secretari del partit, Salvador Illa, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero al pabelló poliesportiu municipal del Carmel a les 19:00. El lema és 'De nou Barcelona'.  

  • 17:01

    Xavier Trias presenta l'acte d'inici de campanya electoral al 28M sota el lema "Fem-ho"

     

    L'alcaldable a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, presentarà avui a les 20:00 hores l'acte d'inici de campanya a les eleccions municipals del 28M. Sota el lema "Fem-ho", el candidat enceta la cursa electoral acompanyat de les intervencions de Carles Puigdemont, Laura Borràs i Jordi Turull. L'acte se celebra al Mercat dels Encants de Barcelona.

  • 16:44

    La CUP presenta la seva candidatura a les municipals del 28M sota el lema "Gent que lluiti és el que cal"

     

    L'alcaldable a l'Ajuntament de Barcelona, Basha Changue, presentarà avui a les 19:30 hores l'acte d'inici de campanya electoral al 28M, que porta per lema "Gent que lluiti és el que cal". Estarà acompanyada dels diputats Carles Riera, Eulàlia Reguant i Mireia Vehí. L'acte se celebrarà a la Marquesina de Via Júlia a Nou Barris (Barcelona).

  • 16:43

    Els pagesos veuen amb bons ulls les ajudes directes de l'Estat per la sequera, però reclamen urgència

     

    El darrer Consell de Ministres abans de la campanya electoral ha aprovat més mesures per fer front a la sequera. Entre elles hi ha el finançament de la dessaladora de la Tordera. Els pagesos i ramaders afectats per la sequera i el tancament dels canals Urgell i Segarra-Garrigues s'han reunit amb el secretari general d'Agricultura per tornar a demanar ajuts directes. A conseqüència de l'impacte de la sequera els afectats han constituit una plataforma amb els agents econòmics del canal d'urgell. Pere Roqué, president d'ASAJA a Lleida. 
     

  • 15:41

    Educació i sindicats acorden que els docents no hagin d'anar als centres al juliol



    La Conselleria d'Educació de la Generalitat i els sindicats educatius han acordat que els docents no hagin d'anar presencialment als centres educatius el mes de juliol tant d'enguany com de 2024. La proposta del departament era que acudissin els primers cinc dies laborables d'aquest mes per a preparar les classes a causa de l'avanç de l'inici del curs. La secretària general d'Educació de la Generalitat, Patrícia Gomà, ha afirmat que aquest acord sorgeix en el marc dels documents per a l'organització i gestió dels centres (Doigc), per a organitzar el mes de juliol en els centres educatius a l'hora de preparar el curs.

  • 14:38

    El govern espanyol prohibeix feines a l'aire lliure durant alertes per calor elevada

     

    El govern espanyol ha aprovat una modificació legislativa per prohibir feines a l'aire lliure durant alertes per temperatura per evitar morts per cops de calor. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha explicat que el canvi estableix la "prohibició de tasques en determinades condicions" quan la situació meteorològica sigui "adversa" i faci "molt penosa la feina amb risc per a la salut".

  • 13:40

    El Govern aprova un paquet d'ajudes per la sequera de més de 2.000 milions d'euros


    El Consell de Ministres ha aprovat un paquet d'ajudes de 2.000 milions, 636 dels quals per al sector agrari. L'impacte econòmic de les deu mesures adoptades per a l'àmbit agrari suma més de 784 milions d'euros. Des de l'inici de l'any hidrològic, l'1 d'octubre de 2022 fins a aquesta mateixa setmana, el valor mitjà de les precipitacions a Espanya ha estat un 27,5% inferior a la mitjana d'aquest període, una realitat que impacta de ple al sector agropecuari espanyol.

  • 13:24

    L'economista Joseph Stiglitz serà el guardonat amb el 35è Premi Internacional Catalunya

     

    Ho ha anunciat fa uns minuts en un acte solemne al pati dels Tarongers el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha destacat la seva voluntat transformadora a favor de la justícia econòmica. El 22 de juny tindrà lloc el lliurament del premi, dotat amb 80 MIL euros i l'escultura La clau i la Lletra d'Antoni Tàpies, s'atorga anualment a persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans. Entre els guardonats dels últims anys hi ha l'escriptora i periodista Svetlana Alexievich, la filòsofa Judith Butler, el cineasta Costa-Gravas o l'oncòleg Josep Baselga.  
     

  • 13:16

    BARCELONA | Ada Colau tornaria a guanyar les eleccions segons el CIS

     

    La candidata de BComú, Ada Colau, guanyaria les eleccions del 28-M a Barcelona amb 11-13 regidors seguida de prop pel candidat del PSC, Jaume Collboni, que n'obtindria 10-12, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques. Xavier Trias quedaria en tercera posició amb 8-9 mentre que el candidat d'ERC, Ernest Maragall, cauria al quart lloc amb entre 6 i 7 regidors. Fa quatre anys Maragall va guanyar les eleccions amb 10 aconseguint més vots que Colau. Per la seva banda, el candidat del PPC, Daniel Sirera, obtindria 2 regidors. Mentre que Cs es quedaria fora del consistori amb el 2,3% en estimació de vot i lluny, per tant, de la barrera del 5%.

  • 13:10

    El jutjat rebutja el desallotjament cautelar d’una de les cases 'okupades' de la Bonanova

     

    El jutjat de primera instància número 39 de Barcelona ha rebutjat el desallotjament cautelar d’una de les cases 'okupades' a prop de la plaça Bonanova, la coneguda com ‘La Ruïna’. La SAREB, propietària de l’immoble, havia demanat la mesura cautelar argumentant que hi havia un risc per a la seguretat ciutadana per la situació de tensió dels últims dies a la zona. La magistrada ha desestimat la mesura perquè processalment no s’hi pot acollir, ja que els ocupants estan personats degudament en la causa i cal complir amb les etapes processals. La demanda va ser presentada a principis d’any i notificada als okupes, que van contestar. Això obliga, segons la llei, a escoltar la part contrària i complir amb el procediment, ha informat el TSJC.

  • 12:49

    La Generalitat imposa 2,5 milions en multes als grans tenidors per no oferir lloguer social

     

    L'Agència Catalana de Consum ha imposat 91 sancions, per un valor de 2,5 milions d'euros, a grans forquilles d'habitatges, bàsicament bancs i fons d'inversió, per incomplir la Llei 1/2022 que estipula l'obligació legal d'oferir un lloguer social en cas de desnonament a famílies vulnerables. De les 91 sancions imposades entre 2019 i el que portem de 2023 ja s'han abonat una vintena, que han suposat 205.000 euros, ha explicat aquest dijous en roda de premsa a Barcelona el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

  • 12:20

    Barcelona aprova el pla d'usos del Port Olímpic

     

    El Plenari del Consell Municipal de Barcelona ha aprovat el pla d'usos del Port Olímpic amb les abstencions de Junts i Ciutadans i el vot favorable de la resta de grups municipals. El document actualitza el redactat de l’any 2006 i recull qüestions com la delimitació perimetral del Port Olímpic, la regulació de l’edificació i els usos urbanístics que ha de tenir. En aquest sentit, concreta les activitats que es podran dur a terme en cada àmbit del Port i estableix mesures i criteris que han de garantir l’ordenació de l’espai públic, l’equilibri amb l’entorn i el respecte pel medi ambient. Fins avui no s’havia pogut tirar endavant, perquè tal i com ha explicat la tinenta d'alcaldia d'Ecologia i Infraestructures, Janet Sanz, faltava un informe.

  • 11:45

    El metro de Barcelona transporta 40,3 milions de persones al març i recupera els nivells prepandèmia

     

    El metro de Barcelona recupera aquest mes de març, per primera vegada, els usuaris que tenia abans de la pandèmia. Transporta 40,3 milions de persones, i assoleix un nou rècord, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La xifra és un 24,1% més que fa un any, i se situa per sobre dels nivells del mateix mes del 2019, quan es van transportar 37,3 milions de passatgers. De fet, els usuaris d'aquest tercer mes de l'any suposen la xifra més alta transportada al metro de Barcelona des que l'INE registra les dades, el 2012. El darrer rècord era de l'octubre del 2019, amb 38,9 milions d'usuaris. El bus, en canvi, encara és per sota dels nivells prepandèmics, amb 19,3 milions de passatgers.

  • 11:20

    Més de 40 ferits lleus a Badalona pels focs i les guspires de la Cremada del Dimoni a causa del vent

     

    La nit de la Cremada del Dimoni a Badalona deixa més d’una quarantena de ferits lleus pels focs artificials i les guspires de la pròpia crema. Segons l’Ajuntament, mentre s’estava celebrant el piromusical, la carcassa d’un coet dels focs artificials va caure sobre una part del públic situat a la Rambla a causa del vent de llevant que bufava en aquell moment. 14 persones van patir ferides lleus, de les quals una va ser traslladada en ambulància a un centre sanitari per ser atesa. També a causa del vent, les guspires del Dimoni que s’estava cremant van afectar de forma lleu una trentena de persones i dues palmeres de la Rambla.

  • 11:00

    Mossos presenta diligències informatives tant al jutjat de guàrdia com a la fiscalia pel cas de la casa ocupada a la plaça Bonanova de Barcelona.

     

     

    Donen informació sobre el que està passant Bonanova i els vídeos que s'han anat publicant per desocupa. Tot això serviria per veure si hi ha delicte.

  • 10:20

    CCOO i CSIF convoquen la primera vaga de la història del personal de la Seguretat Social

     

    Els sindicats CCOO i CSIF han convocat la primera vaga de la història del personal de la Seguretat Social. Es tracta d'aturades parcials que es faran tots els divendres de maig, entre les 10.30 h i les 11.30 h, si abans no s'arriba a un acord amb el ministeri d'Inclusió Social, Seguretat Social i Migracions que lidera el ministre José Luís Escrivá. Els treballadors es queixen de "l'abandonament i el deteriorament d'un dels serveis públics amb major demanda de la ciutadania", lamenten la falta d'efectius, l'envelliment de la plantilla, els retards en la gestió de prestacions i l'incompliment de lleis i acords en matèria de personal.

  • 9:51

    Dos estudis comparen el genoma complet de més de 7.000 tumors de 70 tipus de càncer. 

     

     

    Saber com evoluciona el càncer és clau en el seu tractament. Ara, dos estudis comparen el genoma complet de més de 7.000 tumors primaris i metastàtics de més de 70 tipus de càncer. L'objectiu és conèixer les seves diferències genòmiques fetes que ajuda a entendre l'evolució dels tumors. Un dels autors és el doctor Francisco Martínez de la Vall d'Hebron Institut Oncològic. El va fer quan treballava a Utrecht i aclareix dubtes sobre la relació del tumor amb el sistema immunitari. 
     

  • 9:30

    Ferida greu una nena de 12 anys en precipitar-se des d'un segon pis. 

     

     

    Els Mossos investiguen el cas d'una nena de 12 anys ferida greu en precipitar-se des de la terrassa d'un segon pis a Maçanet de la Selva. Els agents no descarten que es tracti d'un intent de suïcidi. La menor estava en tractament psicològic, i segons les primeres informacions, els fets no estarien relacionats amb assetjament escolar. La nena es troba estable, ingressada a la Vall d'Hebron.

    L'Ajuntament de Maçanet ha publicat un comunicat on detalla que els serveis socials municipals "coneixien amb anterioritat la situació de l’adolescent, s’havien activat tots els protocols corresponents".

     
  • 9:15

    El Govern celebra un Consell de Ministres extraordinari per abordar la sequera i la crisi climàtica.

     

     

    A poques hores per l'inici de la campanya electoral del 28M, el Govern ha convocat un Consell de Ministres extraordinari sobre sequera i crisi climàtica. Es preveu que s'aprovin ajudes directes a pagesos i ramaders afectats per la falta de pluja, i que s'impulsin els canvis legislatius necessaris per regular algunes feines a l'aire lliure quan hi hagi episodis de calor extrema. 
     

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 11 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:18

    De les eleccions de 2019 a l'actualitat: alcaldes a Barcelona des de 1979.

     

     

    Narcís Serra, l'any 1979, arribava a l'alcaldia de Barcelona i obria una etapa d'hegemonia socialista que es va allargar fins al 2011 amb Pasqual Maragall, Jordi Clos i Joan Hereu. L'any 2011 Xavier Trias agafa la vara d'alcalde i col·locava convergència a l'alcaldia després de 32 anys. L'any 2015 els comuns guanyen les eleccions per un escó més que Trias i Ada Colau es converteix en la primera alcaldessa de Barcelona. Va iniciar el mandat en minoria, i ja el 2016 va assolir un acord de govern amb els socialistes. Des de llavors han reeditat el pacte els dos mandats que ha liderat Colau

  • 8:16

    De les eleccions de 2019 a l'actualitat: alcaldes a Barcelona des de 1979.

     

     

    Els darrers quatre anys el govern municipal ha estat fruit d'un acord entre Barcelona en Comú i el PSC, que ja van governar junts l'anterior mandat. Les enquestes donen resultats molt ajustats entre Comuns, PSC, Junts i Esquerra, que malgrat haver guanyat les eleccions de 2019 es va quedar a l'oposició. Ernest Maragall, amb 10 regidors, i partint com a candidat més votat, va veure el 2019 com Ada Colau li arrebassava l'acaldia, gràcies a l'acord amb els socialistes, i l'empenta que ciutadans, sota la batuta de Manuel Valls, va oferir-li per fer-se amb la bara d'alcaldessa. 

  • 8:10

    Les enquestes pronostiquen resultats molt ajustats a Barcelona i els candidats són conscients que els pactes postelectorals seran imperatius.

     

     

    Així, doncs, durant el debat se'ls ha preguntat per les preferències en les aliances. Colau i Trias, que es presenten com a guanyadors, admeten que necessitaran suports. L'alcaldessa aposta per un tripartit amb PSC i Esquerra. Recorda que ha governat amb els socialistes i amb pactes externs amb Esquerra. Trias apunta també Maragall i Collboni com a socis preferents, i malgrat que Junts vol que la militància voti els eventuals acords als quals arribi, Trias assegura que té les mans lliures.

  • 8:05

    La polèmica per les ocupacions i la problemàtica de l'habitatge han centrat el debat.

     

     

    Amb el cas del barri de la Bonanova present, l'intercanvi de retrets per la gestió que en fa l'Ajuntament d'aquest tema ha estat constant. Des d'un primer moment el focus del debat ha estat en aquesta polèmica. I de retruc, Ada Colau ha concentrat totes les crítiques. Les candidates de Valents i Ciutadans i el del Partit Popular han estat especialment bel·ligerants. L'alcaldessa de Barcelona s'ha defensat de les crítiques i ha assegurat que des que governa les ocupacions han baixat.
     

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 11 de maig de 2023. 

      

    Aquí pots consultar les més destacades d'ahir.