Enlaces accesibilidad
Televisió

Un pessic al cul del Carles Puigdemont

  • L'Empar Moliner explica com per error va confondre un amic seu amb l'expresident de la Generalitat
  • L'escriptora pateix una malaltia neurològica que fa que li costi identificar cares conegudes
  • Tens disponible a RTVE Play Catalunya el quart capítol del 'La Ruïna' presentat per Tomàs Fuentes i Ignasi Taltavull

Per
La Ruïna - Empar Moliner

La ruïna de l'Empar Moliner té a veure amb un trastorn cognitiu que pateix i que comparteix amb Brad Pitt. L'escriptora i periodista té una afecció neurològica anomenada prosopagnòsia i que fa queli costi reconèixer les cares de la gent fora de context, encara que siguin coneguts seus. Per culpa d'aquest trastorn de vegades no identifica les persones, com li va passar un dia que va confondre un tècnic de so amic seu amb una personalitat política molt important de Catalunya.

L’Empar recorda com un dia va arribar a Catalunya Ràdio, el seu lloc habitual de feina, i va veure a un home d’estatura gran a l’entrada de l’edifici. Va intuir que era un tècnic del programa on ella treballa i amb qui tenia molta confiança, així que el va saludar com habitualment feia: pessigant-li el cul.

Una salutació amb massa confiança

L'escriptora catalana no va trigar a adonar-se del seu error quan al seu voltant va començar a girar-se un grup d'homes amb "pinganillo" i la va mirar molt malament. Per poder sortir de l'embolic va decidir fer el mateix i saludar de la mateixa manera a totes les persones que hi havia al seu voltant, i va refugiar-se al lavabo de l'emissora on va començar a riure sense parar perquè no sabia, encara, a qui havia saludat d'una forma molt poc ortodoxa.

No va esbrinar qui era fins que no va sortir i va escoltar com estaven entrevistant a la persona que s’havia trobat feia una estona. Aquesta persona era ni més ni menys que Carles Puigdemont, aleshores president de la Generalitat.

Prosopagnòsia, a Brad Pitt també li passa

El 2013, l'actor Brad Pitt va explicar en una entrevista a la revista 'Esquire' que patia els primers símptomes d'aquest trastorn del cervell. Deia que de vegades donava lloc a malentesos, ja que alguns coneguts seus s'havien ofès quan l'actor no els havia identificat. La prosopagnòsia, o "ceguera facial", és 'una malaltia neurològica que impedeix que el cervell processi la informació necessària per a reconèixer i percebre rostres familiars perquè apareixen difuminats. En els casos més greus, el pacient pot no reconèixer-se a si mateix en un mirall o en una fotografia. En el cas de l'Empar Moliner no és un trastorn greu, però és veritat que l'ha jugat alguna mala passada, com la que explica en aquest programa.