Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 29 de març de 2023 | Comença el judici a Meritxell Serret per presumpta desobediència

  • Clara Ponsatí queda en llibertat i viatja a Brussel·les per participar en el ple del Parlament Europeu
  • Vist per a sentència el judici a la consellera Meritxell Serret.
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret - Notícies avui a Catalunya
La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, entrant al TSJC

L'actualitat d'aquest dimecres passa l'inici del judici al TSJC a la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, per presumpta desobediència. L'han acompanyat el president i la resta del Govern així com diferents dirigents d'ERC i Junts. La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea ha declarat davant el tribunal i el judici ha quedat vist per a sentència.

L'eurodiputada Clara Ponsatí ha decidit tornar a Brussel·les després de sortir en llibertat provisional de la Ciutat de la Justícia, anit. Ho feia amb una citació del magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, pel 24 d'abril per un delicte de desobediència. Ponsatí ha sol·licitat al Parlament Europeu que defensi la seva immunitat i ha carregat contra la presidenta de la cambra Roberta Metsola.

Els Mossos investiguen quatre agressions sexuals en grup al Centre Comercial Màgic de Badalona, segons ha pogut saber Televisió Espanyola. Tots aquests casos haurien tingut lloc fins a finals del mes de febrer passat.

Resum avui, a Catalunya: 29 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:27

    Barcelona eliminarà 1 carril de circulació per sentit a l'Avinguda Meridiana

     

    Ho farà entre el passeig de Fabra i Puig i el pont de Sarajevo. L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres els estudis previs per a la remodelació de l'avinguda Meridiana entre Fabra i Puig i el Pont de Saravejo, que contemplen l'eliminació d'un carril de circulació per sentit. Segons ha explicat la tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, la proposta busca "desmuntar l'autopista urbana" i millorar la connectivitat entre Sant Andreu i Nou Barris.

     

    Amb aquest objectiu, a banda d'eliminar un sentit de circulació per sentit, el consistori preveu implementar un carril bus d'entrada i sortida de la ciutat i un carril bus VAO d'entrada. L'estudi també contempla l'eliminació del pont del Dragó, així com l'increment dels passos de vianants, la instal·lació d'un carril bici i 1.200 arbres nous.

  • 17:45

    Pedro Sánchez defensa el retorn de Ponsatí demostra que la Catalunya d'avui no té res a veure amb la del 2017 

     

    En una conversa amb periodistes durant el vol que el porta al viatge oficial a la Xina, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que ahir a la Ciutat de la Justícia "l'única cosa que vaig veure van ser periodistes. Hi havia més periodistes que una altra cosa". "La imatge es defineix per si sola" ha afegit. En aquest sentit, ha insistit que "Puigdemont tornarà a rendir comptes davant la justícia". En tot cas, considera que les reaccions després del retorn de Clara Ponsatí demostra que "hi ha una discrepància en l'independentisme clara" i que "la situació a Catalunya avui res té a veure amb 2017".

  • 17:56

    Els treballadors del comerç i turisme són qui més hi perden amb la inflació

     

    La inflació desbocada es va menjar els increments dels sous de l'any passat, que van ser al voltant d'un 3%. Una situació que ha afectat tots els rangs i àmbits del mercat laboral, però que ha tingut una especial incidència en la classe treballadora. I és que un informe d'EADA Bussines School posa de manifest que, tot i que el sou dels empleats ha augmentat un 3,7%, són els que més poder adquisitiu han perdut.

  • 17:42

    L'Arc Metropolità demana al Govern que permeti omplir les piscines municipals per ''salut pública''

     

    L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità demana a la Generalitat que autoritzi els ajuntaments a omplir les piscines públiques aquest estiu per a què actuïn com a refugis climàtics. “Comprenem la situació de sequera, però tenir piscines a l’estiu per afrontar la calor és un tema de salut pública”, han defensat els alcaldes aquest dimecres a Vilafranca.

     

    L’entitat ha acordat instar el Govern a fer un nou decret de sequera consensuat amb els ajuntaments on es reculli aquesta possibilitat i també l’ús de fonts. Al mateix temps, els consistoris han retret a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una manca d’inversions en infraestructures hídriques i han reclamat un pla que s’anticipi a futures situacions de mancança d’aigua.

  • 17:40

    La detenció de Clara Ponsatí es debat al Parlament Europeu

     

    Els eurodiputats espanyols s'han creuat acusacions al Parlament Europeu a propòsit de la detenció i posterior posada en llibertat de l'exconsellera i representant de JxCAT Clara Ponsatí, ahir a Barcelona. La primera a prendre la paraula va ser la mateixa Ponsatí, qui va acusar la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que no posés en marxa el procés per a defensar la seva immunitat parlamentària, tal com li va demanar ahir. En el mateix sentit s'ha expressat la diputada Diana Riba. Des de les files del PP, Dolors Montserrat, i Jordi Cañas, de Cs, han demanat acabar amb el que han qualificat com a "teatre secessionista". 

  • 16:25

    Es dispara el nombre de persones procedents de l'Amèrica Llatina ateses a Barcelona

     

    El Servei d'Atenció a la Immigració, Emigració i Refugi (SAIER) de Barcelona ha atès 21.000 persones el 2022, la xifra més alta des que el servei va començar a funcionar el 1989. Segons el balanç fet per l'Ajuntament, la principal nacionalitat entre els usuaris és la colombiana (4.221 persones ateses), seguida de la peruana (2.725) i la veneçolana (1.944). Les tres nacionalitats creixen respecte a l'any anterior, el 2021, i ho fan en un 43%, un 58% i un 15%, respectivament. També destaca del 2022 l'augment en un 320% de la població ucraïnesa arran de la invasió russa d'Ucraïna.

  • 15:51

    La inflació creix per sobre dels sous i la societat s'empobreix

     

    Un informe d'EADA Bussines School i d'ICA Grup mostra un empobriment generalitzat de la societat a causa de la inflació. Els salaris sí que van créixer, però molt per sota dels preus. Sobretot qui se'n veurà més perjudicada és la classe treballadora.

  • 15:27

    Clara Ponsatí arriba a l'Eurocambra després de la seva detenció a Barcelona

     

    L'eurodiputada de JxCAT Clara Ponsatí ha arribat aquest migdia al Parlament Europeu per a participar en el ple que se celebra a Brussel·les, després que el Tribunal Suprem la deixés ahir en llibertat després de la seva detenció a Barcelona. Ponsatí prendrà la paraula en el debat en el qual participaran la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, sobre la cimera europea de la setmana passada.

  • 14:00

    Vist per sentència el judici al TSJC contra Meritxell Serret

     

    Aquest migdia ha quedat vist per sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el judici a la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, acusada de desobediència per l'1 d'octubre. La Fiscalia li demana un any d'inhabilitació per aquesta causa, i Serret es referma en les decisions preses i assegura que l'1 d'octubre no va ser cap delicte. 
     

  • 13:34

    El TSJC notificarà aquest dijous al migdia a les parts la sentència del cas Borràs

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat a les parts a les 12 del migdia per notificar la sentència pel fraccionament dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. La Fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per la presidenta de Junts, Laura Borràs per presumpta prevaricació i falsedat documental.

  • 13:29

    5 centres educatius de Manresa instal·len dispositius d'adrenalina per utilitzar en cas de reacció al·lèrgica greu

     

    1 de cada 10 alumnes d'un menjador escolar té al·lèrgia a algun aliment i això vol dir que, en algun moment, pot fer una anafilaxis, és a dir, una reacció al·lèrgica greu. En aquest cas, l'únic tractament és l'adrenalina. Per això, cinc centres educatius de Manresa han començat una prova pilot per instal·lar dispositius d'adrenalina. Es tracta d'un dispositiu mèdic, connectat al Servei d'Emergències Mèdiques, que va acompanyat d'una plataforma de telecontrol, mitjançant la qual es comprova l'estoc d'adrenalina, i la seva conservació.

  • 12:58

    Les reserves en agències de viatges augmenten fins a un 15% per Setmana Santa

     

    Les agències de viatges calculen que les reserves per Setmana Santa augmentaran entre un 10 i un 15% respecte de l'any passat i recuperaran els nivells d'activitat prepandèmia. Segons dades de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), enguany constaten un creixement de la demanda de viatges a capitals europees, destinacions de costa i ciutats d'arreu de l'Estat. El president de la patronal, Jordi Martí, ha assegurat que el calendari i la meteorologia són factors "propicis per animar les ganes de viatjar".

  • 12:47

    Trànsit ofereix per primera vegada formació gratuïta als motoristes que circulen per Barcelona

     

    El Servei Català de Trànsit comença a fer cursos gratuïts als conductors de motos que cada dia entren a Barcelona amb l’objectiu de millorar la tècnica de conducció i la seguretat. Es faran sessions pràctiques entre els mesos de març i novembre a tot Catalunya i que enguany també se centraran en l’àmbit urbà. Avui se n’ha fet la primera classe a l’avinguda de Rius i Taulet. El pròxim 28 d’abril n’hi haurà una altra a Montjuïc. 

  • 12:25

    El servei d'atenció a la immigració de Barcelona atén la xifra més alta fins ara

     

    El Servei d'Atenció a la Immigració, Emigració i Refugi de Barcelona ha atès 21.000 persones el 2022, la xifra més alta des que el servei va començar a funcionar el 1989. Segons el balanç fet per l'Ajuntament, la principal nacionalitat entre els usuaris és la colombiana (4.221 persones ateses), seguida de la peruana (2.725) i la veneçolana (1.944). Les tres nacionalitats creixen respecte a l'any anterior, el 2021, i ho fan en un 43%, un 58% i un 15%, respectivament. També destaca del 2022 l'augment en un 320% de la població ucraïnesa arran de la invasió russa d'Ucraïna, amb prop d'un miler de persones ateses per aquest servei.

  • 11:58

    Tres lladres atraquen el Mediamarkt de Montigalà amb una suposada arma de foc

     

     

    Fonts properes a la investigació expliquen a RTVE que cap a les 9.30 hores del matí, tres joves han fugit amb un centenar de telèfons mòbils. Han fet servir una pistola de fogueig per amenaçar un vigilant de seguretat i forçar-lo a obrir un armari ple de telèfons. Anaven vestits amb xandall i casc posat. Han fugit per la sortida de la botiga en dues motos a gran velocitat.

     
  • 11:40

    Serret defensa al TSJC que va obeir "el mandat" del Parlament l'1-O

     

    La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat, Meritxell Serret, ha defensat en el judici per presumpta desobediència al TSJC que va obeir el "mandat democràtic" del Parlament sobre l'1-O respecte als requeriments del Tribunal Constitucional (TC). "Em refermo en què el projecte independentista, republicà, és un projecte legítim", ha dit Serret durant la seva declaració, en la qual només ha contestat a una pregunta del seu advocat, Iñigo Iruin. Ha defensat el seu dret a defensar la política i, pacíficament, la independència de Catalunya.
     

  • 11:15

    Raquel Sánchez nega un tracte de favor al corredor atlàntic en detriment del Mediterrani

     

    La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha defensat durant la sessió de control al Congrés que un de cada tres euros invertits en el corredor mediterrani s'han destinat a Catalunya i hi ha diverses actuacions finalitzades i en servei en aquesta regió. Tot i que la inversió de 16.000 milions d'euros al corredor Atlàntic és vuit vegades superior a la que ha rebut el Mediterrani des de 2018, Sánchez ha recordat que els pressupostos generals de l'Estat per al 2023 assignen la mateixa quantitat als dos corredors, aproximadament 1.700 milions d'euros.

  • 10:50

    Meritxell Serret rep el suport de l'independentisme abans de declarar com a investigada per desobediència al TSJC

     

    A les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Govern, ERC, Junts i la CUP han escenificat el suport a la consellera d'Acció Exterior. A banda del president de la Generalitat, Pere Aragonès i la majoria dels seus consellers, s'han aplegat entre d'altres el líder dels republicans, Oriol Junqueras, els dirigents de JxCat, Jordi Turull i Laura Borràs i els líders dels cupaires, Carles Riera i Eulàlia Reguant. Les seves manifestacions han estat marcades per la detenció de Clara Ponsatí aquest dimarts després de tornar a Catalunya. 

  • 10:30

    Pere Aragonès adverteix que el judici a Serret demostra que les conseqüències del conflicte polític "continuen vives"

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat a les portes del TSJC que el judici a la consellera Serret per desobediència és una "mostra més que la repressió continua" i que les conseqüències del conflicte polític continuen vives, segons ell. Aragonès també ha destacat que "a mi no em trobaran intentant confrontar entre represaliats". Ho ha dit en unes declaracions als mitjans davant el TSJC, preguntat per les crítiques de l'eurodiputada de Junts i exconsellera Clara Ponsatí a l'estratègia política que va permetre a Serret tornar a Catalunya.

  • 10:20

    Serret defensa a l'entrada del TSJC que l'1-O no va ser delicte

     

    La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat aquest dimecres que es reafirma en l'estratègia política que li va permetre tornar a Catalunya, a més de la via de la negociació per trobar una solució al conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya. A les portes del TSJC, Serret ha assegurat que compareix "amb serenitat i la consciència molt tranquil·la, amb la voluntat de confrontar qui vol criminalitzar un projecte que és legítim". 

  • 10:15

    Comença el judici a la consellera Meritxell Serret per presumpta desobediència

     

    El judici a la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat, Meritxell Serret, en què està acusada de presumpta desobediència per l'organització i la celebració del referèndum de l'1-O el 2017, ha començat aquest dimecres a les 10.15 hores al TSJC. La Fiscalia demana per a Serret una condemna d'un any d'inhabilitació i una multa de 12.000 euros per suposadament intervenir per garantir l'1-O quan encapçalava la Conselleria d'Agricultura. El judici quedarà vist per a sentència suposadament aquest dimecres. Serret l'encara després de personar-se davant el Tribunal Suprem el març del 2022 en tornar de Bèlgica, on se'n va anar a viure després de l'1-O tal com van fer altres consellers del govern que liderava l'expresident Carles Puigdemont.

  • 9:56

    Detingut un guia del Museu Romà de Badalona per tocaments a quatre nenes.

     

     

    Els Mossos detenen un home d'uns 50 anys que en portava més de 15 treballant de guia de les visites escolars del Museu Romà de Badalona. Una escola d'Arenys de Munt va anar d'excursió al museu i en tornar quatre nenes van explicar a l'escola que el guia els havia fet tocaments durant la visita. Tant el museu com el Govern han pres mesures.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, creu que Clara Ponsatí s'ha trobat una societat i un país "molt millor del que va deixar": "El Codi Penal que tenim ara operatiu és diferent del que existia quan va marxar i és similar als codis dels països del nostre entorn i a Europa".

     

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 29 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    El comitè "Mares contra la violència sexual a Badalona" denuncia la protecció del Màgic per part de les autoritats locals.

     

     

    Doncs precisament avui, el Comitè de Mares contra la violència sexual a Badalona ha convocat una roda de premsa per fer pública la seva versió de què està passant al Màgic amb les agressions sexuals. Denuncien que la policia local, els serveis socials i l'ajuntament de la ciutat estan tapant els casos de violacions grupals per protegir la imatge del centre comercial.
     

     
  • 8:20

    Els Mossos investiguen quatre agressions sexuals en grup al Centre Comercial Màgic de Badalona, segons ha pogut saber Televisió Espanyola.

     

     

    Aquest dimarts s'han reunit Mossos, l'Hospital Germans Trias i Pujol, representants del centre comercial i de l'Ajuntament per abordar la situació.

  • 8:15

    Les formacions independentistes demanen respecte per la immunitat de Clara Ponsatí

     

    Les reaccions també han arribat des de les formacions polítiques independentistes. Oriol Junqueras destaca que la reforma del Codi Penal ha permès el retorn de Ponsatí, i per això, en aquell moment, en demanava la seva posada en llibertat. Des de Junts, Jordi Turull, reclama que es respecti la seva immunitat. I Carles Riera de la CUP ha criticat la detenció dels Mossos. 

  • 8:10

    El TSJC jutja avui la consellera Serret. 

     

     

    En un comunicat el president de la Generalitat ha celebrat la tornada de Ponsatí tot i que condemna la seva detenció, que assegura, és il·legal. Aquest matí, el president i la resta del govern acompanyaran a la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha de declarar al Tribunal Superior de Justícia, també per desobediència.

  • 8:05

    Clara Ponsatí torna a Brussel·les després de sortir en llibertat provisional de la Ciutat de la Justícia

     

     

    Ho feia amb una citació del magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, pel 24 d'abril per un delicte de desobediència. Ponsatí, ha estat els darrers 5 anys a Escòcia i Bèlgica, i sobre ella pesava una ordre de detenció pels fets d'octubre de 2017. Amb el canvi del codi penal, el jutge Llarena l'acusa ara de desobediència, fet que implica penes d'inhabilitació, però no de presó. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix les notícies d'última hora a Catalunya.