Enlaces accesibilidad
Sumari del cas

Negreira reconeix que vivia del Barça

Per
Imatge d'arxiu de l'exarbitre català Enríquez Negreira en un partit de la Lliga.
Imatge d'arxiu de l'exarbitre català Enríquez Negreira en un partit de la Lliga.

Televisió Espanyola ha tingut accés al sumari del cas Negreira. Entre centenars de documents hi ha la declaració d'Enríquez Negreira, en que assegura que la Federació Espanyola mai li va pagar perquè ja cobrava del Barça i que mai va fer servir els diners per comprar cap àrbitre. Al sumari del cas també figuren les factures amb pernils, mariscades, sandvitxeres o compra de monedes amb les quals justificava les despeses pels serveis al Barça.

Sumari del Cas Negreira: surten a la llum factures i declaracions

Sense proves de pagaments a àrbitres

En la seva declaració, l'exvicepresident dels àrbitres diu que mai va fer cap pagament a àrbitres, que les seves persones de contacte eren els expresidents del Barça, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. Aquests li pagaven per garantir que les decisions arbitrals fossin neutrals.

Enríquez Negreira declara que els pagaments garantien la neutralitat dels àrbitres

Enríquez Negreira declara que els pagaments garantien la neutralitat dels àrbitres RTVE

De fet, la mateixa Agència Tributària va advertir l'abril de 2022 a la Fiscalia que no havia pogut acreditar que els pagaments del FC Barcelona a l'exdirigent del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) hagués influït en la designació dels col·legiats o alterat els resultats dels partits.

Hisenda no pot acreditar el pagament a àrbitres ni proves per l'alteració de resultats

Hisenda no pot acreditar el pagament a àrbitres ni proves per l'alteració de resultats RTVE

Bartomeu, en canvi, va declarar que no tenia cap relació ni es reunia amb ell, sinó amb el seu fill. A més va advertir "és absurd dir que els pagaments eren per garantir que les decisions del Comitè d'Àrbitres no perjudiquessin el Barça".

Pernils de dos mil euros

La inspecció de l'Agència Tributària també conclou que Enriquez Negreira no va incrementar el seu patrimoni, tot i que va facturar al Barça més de 7,5 milions d'euros sense que s'acredités una activitat econòmica per fer-ho. És aquí on Hisenda precisa que "aquesta manca d'explicació" podria ser "un indici" que les factures estarien encobrint serveis il·lícits com comerciar amb informació reservada del comitè arbitral, influir en les designacions o participar en alteracions de resultats, com sosté Fiscalia.

Caso Negreira: factura de un jamón de Guijuelo.

Caso Negreira: factura de un jamón de Guijuelo. RTVE.es

Entre la documentació hi ha informes de diversos àrbitres i també es parla d'un seguiment anònim als arbitratges que xiulaven al Reial Madrid. La documentació del cas a la que ha tingut accés RTVE.es també figuren factures de conceptes tan dispars com vols, fins a 2.000 en pernils, mariscades, o fins i tot assessoraments en interiorisme i sandvitxeres.