Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 22 de març de 2023 | Fracassa la moció de censura de Vox liderada per Ramón Tamames

  • Tres persones mortes en un incendi en un habitatge a Rubí
  • Junts per Catalunya facilita la convalidació del decret de sequera al Parlament
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Ramón Tamames amb Santiago Abascal - Notícies Catalunya
L'economista Ramón Tamames conversa amb el líder de Vox, Santiago Abascal, al Congrés

L'actualitat d'aquest dimecres passa pel rebuig al Congrés de la moció de censura de Vox liderada per l'economista Ramón Tamames contra el Govern de Pedro Sánchez.

Aquest dimecres també el Parlament convalida les últimes mesures de sequera aprovades per l'Executiu català. El decret ha rebut el suport in-extremis de Junts després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi acordat incorporar les propostes dels grups que es negociïn a la cimera de l'aigua de finals de mes.

Un incendi en un habitatge de Rubí ha posat fi a la vida de tres persones. Es trobaven el primer pis d'un edifici al carrer Saragossa. El foc s'hauria originat a uns mobles als baixos de l'edifici.

Resum notícies a Catalunya: 22 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:50

    Un ciberatac altera el subministrament de medicaments d'un dels principals distribuïdors de les farmàcies catalanes

     

    Un ciberatac altera el subministrament de medicaments de la firma Alliance Healtcare, un dels principals distribuïdors de les farmàcies catalanes, segons ha avançat 'El País'. El rotatiu assegura que la firma afronta problemes als sistemes informàtics des de divendres, i aquest dimecres a la tarda el web de l'empresa no funcionava. El suposat atac es produeix dues setmanes després del que va patir l'Hospital Clínic.

  • 18:05

    Una menor denuncia tocaments d'un quiromassatgista de la Bisbal d'Empordà detingut el juny passat per abusos

     

    Una menor ha denunciat tocaments d'un quiromassatgista de la Bisbal d'Empordà que ja va ser detingut el juny passat per abusar sexualment d'una menor de 15 anys. La primera víctima va relatar que els fets haurien tingut lloc a la zona on el massatgista atén els clients. La menor hi va anar el 7 de juny i, segons ha declarat, l'home de 52 anys la va fer despullar i li va fer tocaments. Després, ell es va treure la roba i la va pressionar perquè li fes un massatge, també als genitals. Quan finalment la víctima s'hi va negar, la va obligar a tombar-se amb ell, tots dos sense roba. L'investigat està en llibertat a l'espera de judici.

  • 17:32

    Un jutjat de Badalona envia a judici Xavier Garcia Albiol per la presumpta instal·lació irregular d'antenes de telefonia

     

    El jutjat d'instrucció número 4 de Badalona ha enviat a judici l'exalcalde de la ciutat Xavier García Albiol i quatre ex alts càrrecs més per permetre la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència a la comissaria de la Guàrdia Urbana. La fiscalia li demana dos anys i deu mesos de presó i deu anys d'inhabilitació a Albiol per prevaricació urbanística i ambiental.

     

    A més, el jutjat reclama una fiança total de 20.000 euros en metàl·lic a Albiol i a un altre alt càrrec i de 15.000 a cadascuna de les dues telefòniques. En canvi, el jutge ordena el sobreseïment provisional per a dos dels investigats. El judici es farà a l'Audiència de Barcelona i les defenses tenen deu dies per presentar els seus escrits.

     

    Garcia Albiol ja ha respost negant els fets. Afirma que ''no és casualitat que apareguin a dos mesos de les eleccions''. EL PSOE li ha demanat al PP que ''prengui les mesures oportunes''.

  • 16:54

    Habiliten un centre d'acollida per als afectats per l'incendi de Rubí

     

    Un club de petanca proper a l'edifici incendiat a Rubí s'ha habilitat com un petit centre d'acollida per als veïns afectats, segons ha informat Protecció Civil. Actualment, hi treballen el SEM, els Mossos, Creu Roja, assistents socials i personal tècnic i voluntariat de Protecció Civil de Rubí. Tot i això, la majoria de les famílies ja disposen d'allotjament alternatiu i Protecció Civil estima que com a molt caldrà reallotjar entre deu i quinze persones. 

  • 16:43

    Un camió de gasoil bolcat a l'AP-7 a l'Aldea obliga a activar l'alerta del Transcat per la fuga de producte

     

     

    Un camió carregat amb 32.000 litres de gasoil ha bolcat aquest dimecres a la tarda a l'AP-7, prop de la sortida 41, a l'Aldea (Baix Ebre). Un dels sis compartiments de la cisterna del vehicle on transportava el combustible ha patit una fuita. Protecció Civil ha activat l'alerta del Transcat, el pla especial d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya. Quatre dotacions dels Bombers han anat fins al lloc de l'accident i treballen a contenir el producte. 

  • 13:48

    Troben restes arqueològiques dels segles XV al XIX en les obres de remodelació de La Rambla

     

    Restes de la muralla de Barcelona, del baluard, de les antigues casernes de Drassanes i d’antics habitatges han sortit a la llum durant en el primer tram de les obres de la Rambla de Barcelona. Les restes de la muralla de Barcelona i del baluard de Drassanes són del segle XVI; les de les antigues casernes de Drassanes van ser edificades el 1792, mentre que les restes d’habitatges són dels segles XV i XVI.

  • 13:44

    2 joves detinguts per un robatori a una perruqueria de Blanes

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut dos joves de 18 i 20 anys per un robatori amb força en una perruqueria de Blanes. Els fets van passat sobre les tres de la matinada el 18 de març i uns testimonis van avisar a la policia després de veure la persiana de l'establiment pujada i el vidre d'accés trencat.

     

    Els lladres ja havien marxat però gràcies a la col·laboració ciutadana la policia va saber la direcció de la fugida. Poc després van trobar dos joves amagats darrera d'uns vehicles i en veure que arribava la policia van fugir llançant objectes pel camí. Finalment, els Mossos d'Esquadra van poder detenir-los. Els detinguts, amb antecedents, van passar a disposició judicial i han quedat en llibertat a l'espera de judici.

  • 13:10

    La Guàrdia Civil deté el capità d'un vaixell per una presumpta agressió sexual a una tripulant

     

    La Guàrdia Civil va detenir el 13 de març el capità d’un vaixell mercant atracat al port de Vilanova i la Geltrú per agredir sexualment una integrant de la tripulació. La dona va denunciar diferents agressions sexuals que havia patit per part del capità durant la travessia del vaixell.

     

    Els agents van detenir l’home, de nacionalitat turca i 51 d’edat. La víctima va rebre assistència mèdica i psicològica. La nau tenia bandera d’Antigua Barbuda.

  • 12:25

    CONGRÉS DELS DIPUTATS | Fracassa la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez

     

    El Congrés dels Diputats ha rebutjat la segona moció de censura de Vox contra el govern socialista de Pedro Sánchez. En aquest cas, la moció liderada per l'economista Ramón Tamames només ha obtingut el suport dels 52 diputats de Vox i el diputat del Grup Mixt, Pablo Cambronero. Per contra, la moció ha rebut 201 vots en contra i 91 abstencions, entre elles les del PP. 

  • 12:22

    A presó 2 homes detinguts a Alp per portar 22 quilos de marihuana al cotxe

     

    Dos homes, de 27 i 29 anys, han ingressat a presó per portar 22 quilos de marihuana al cotxe. Els Mossos els van detenir després d'una persecució que va començar per l'N-260 a Ribes de Freser, on van detectar el vehicle que circulava a gran velocitat i no van fer cas a les indicacions d'aturar-se. Va passar la nit del 19 de març.

     

    Els agents van donar l'alerta a la comissaria de la Cerdanya en veure que seguia el camí per la GI-400 en direcció la Molina. Durant la fugida el cotxe escàpol va envair el sentit contrari de la marxa, posant en perill la circulació de la resta d’usuaris. Una patrulla que estava a Alp va veure com el copilot passava al seient del darrere, llençava unes bosses per la finestra i els dos ocupants fugien corrents.

  • 12:00

    PARLAMENT | Junts per Catalunya facilitarà l'aprovació del decret de sequera.

     

    JxCat s'abstindrà després del compromís del govern d'afegir els punts que negociïn en la cimera convocada pel dia 31 sobre l'aigua. Precisament aquest decret ha estat una de les protagonistes de la sessió de control al president de la Generalitat, no exempt de crítiques per part de socialistes, comuns i Junts que han acusat el Govern d'actuar de forma unilateral i no consensuar el decret.

  • 11:32

    Seat recupera els beneficis després de guanyar 68 milions el 2022

     

    L'automobilística catalana va aconseguir l'any passat la segona major facturació de la seva història gràcies a l'impuls de Cupra. El tancament de 2022 suposa un increment de 324 milions dels resultats respecte a les pèrdues de 256 milions de l'any anterior per la crisi dels semiconductors. La companyia ha assolit un negoci de 10.500 milions, amb un creixement del 14%.

  • 10:59

    Desmantellat un grup que produïa marihuana al Maresme i al Baix Llobregat

     

    La Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra han desmantellat un grup que produïa marihuana al Maresme i al Baix Llobregat per distribuir-la a països d’Europa. Els agents van detenir set persones i han intervingut 1.583 plantes de marihuana, 28 quilos de cabdells, material per produir, assecar i distribuir la droga i dos vehicles. En total van fer tres escorcolls a Vilassar de Dalt i Castelldefels.

     

    Se’ls atribueix un frau elèctric de més de 600.000 euros. Sis dels arrestats han ingressat a presó acusats de pertinença a organització criminal, delicte contra la salut pública, falsificació documental i defraudació de fluid elèctric.

  • 10:30

    Els Mossos detenen 2 homes com a presumptes autors de la mort d'un home a Valls

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un segon home en relació amb la persona apareguda morta aquest dimarts a la tarda al nucli antic de Valls. Es tracta d'un home de 30 anys, que ha estat arrestat a la mateixa capital de l'Alt Camp. A la víctima, un home de 45 any amb problemes d'addicció a les drogues, se la buscava des de feia dies i va el seu cos va aparèixer als baixos d'un bloc del carrer de l'Església.

     

    Els investigadors van verificar que presentava signes de violència. En relació amb aquest crim, els Mossos van detenir ja un primer home aquest mateix dimarts a la tarda. Està previst que passi a disposició judicial durant les pròximes hores.

  • 9:59

    L'incendi de Rubí hauria començat per uns mobles a l'entrada de l'edifici

     

     

    Tres persones mortes en un incendi a Rubí (Vallès Occidental) que hauria començat cap a les 7 del matí. Els Bombers estan investigant les causes del foc, que s'hauria originat en uns mobles situats a l'entrada de l'edifici. Els veïns diuen haver sentit una forta explosió abans que l'incendi s'iniciés i després ha provocat una densa columna de fum visible des de molta distància. Les víctimes mortals eren totes del primer pis i la resta d'habitants del bloc han quedat confinades per afectacions del fum, on cinc persones han resultat ferides de caràcter lleu.

  • 8:30

    Tres persones mortes en un incendi en un habitatge al carrer Saragossa de Rubí

     

    El foc ha començat pels volts de les 7 del matí. 9 dotacions de Bombers s'han traslladat fins al lloc dels fets i ja han pogut extingir l'incendi. 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 22 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    L'Hospital Clínic de Barcelona atén 659 casos d'agressions sexuals durant el 2022. 

     

     

    Creixen un 41 % les agressions sexuals ateses per l'Hospital Clínic respecte l'any anterior. El 2022 van rebre 659 casos, la xifra més alta des que tenen registres. Són dades d'un informe de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del centre.
     

  • 8:17

    ERC i Junts topen pels pactes amb el Govern.

     

     

    Junts i Esquerra van desviar el debat cap al Govern. Junts retreu a Esquerra els pactes amb Pedro Sánchez, mentre els republicans alerten el president que ha de frenar la inflació. Gabriel Rufián advertia Pedro Sánchez que no serà la moció de VOX qui faci caure el seu govern, sinó la crisi per la qual passen moltes famílies arran de l'augment de preus. I li demanava solucions. 

    Dures crítiques de la CUP a la moció. Mireia Vehí qualificava VOX com a hereus de qui a la transició, diu, amenaçava amb un cop militar. Des del PDeCAT, Ferran Bel acusava els d'Abascal de degradar la figura de la moció de censura mentre que Aina Vidal, dels Comuns, assegurava que Espanya li queda gran a VOX.
     

     
  • 8:15

    Tots els grups de la cambra han criticat la moció de censura, la primera sense el líder de l'oposició a l'hemicicle.

     

     

    El Partit Popular, que s'abstindran a la votació, creuen que la moció només servirà per donar oxigen a Pedro Sánchez. 

  • 8:10

    Retrets i crides al PP en el cara a cara entre Abascal i Sánchez. 

     

     

    El debat arrancava amb un cara a cara carregat de retrets entre Abascal i Sánchez. Pel líder de VOX, la situació del país és greu i el president és un polític caducat. Pedro Sánchez, per contra, afirmava que les polítiques progressistes són la veritable causa de la moció. Tots dos van tenir al Partit Popular en el punt de mira. Sánchez criticava la seva abstenció i Abascal els apel·lava a reconsiderar la seva posició

  • 8:05

    El Congrés vota aquest dimecres la moció de censura, que només comptarà amb els vots de Vox.

     

     

    El candidat d'aquesta moció, Ramón Tamames, assegura que l'Executiu no respecta la divisió de poders i confronta amb el president, Pedro Sánchez. El candidat de VOX també va criticar les aliances parlamentàries del govern i la reforma del Codi Penal. Va tenir retrets per la llei de memòria democràtica i va confrontar amb Sánchez pel model econòmic del país.

    Per la seva part, el president va acusar Tamames de blanquejar l'ultradreta i va aprofitar la seva intervenció per fer un repàs de la tasca del Govern aquesta legislatura.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'última hora a Catalunya.