Enlaces accesibilidad
Oficina per la No Discriminació

Les discriminacions per racisme i transfòbia tornen a repuntar a Barcelona

Per
Els casos de discriminacions per racisme i transfòbia a Barcelona representen el 39% de les queixes
Els casos de discriminacions per racisme i transfòbia a Barcelona representen el 39% de les queixes

Els casos de discriminacions per racisme i transfòbia han augmentat considerablement a Barcelona durant el 2022. Segons les dades recollides per Oficina per la No Discriminació, les discriminacions per racisme i xenofòbia representaven el 2021 el 30% de les queixes rebudes. Aquesta xifra s'ha enfilat al 39%. Quant a la transfòbia, s'ha produït l’increment més gran de casos respecte anys anteriors.

Les denúncies per racisme a Barcelona creixen fins al 39% del total | Maite Boada

Les discriminacions, en general, es mantenen igual respecte al 2021, ja que l'Oficina ha obert una xifra similar d'expedients, 240. Les queixes que ha rebut són per discriminació per raó d’origen, gènere, discapacitat, per motius ideològics, d’edat, de salut o de llengua.

El gruix de les queixes, per racisme i xenofòbia

Les queixes referides a tracte vexatori per raó d'origen i les agressions físiques continuen sent el gruix dels casos rebuts per l'Oficina per la No Discriminació. Estan concentrades principalment contra persones migrants i inclouen insults, menyspreu, humiliacions, amenaces o comentaris ofensius de retorn al país d'origen.

En prop de la meitat dels casos, el dret vulnerat va ser la integritat moral (43%), seguit pel de prestació de serveis (19%). "Les situacions de discriminació a la ciutat segueixen mantenint-se", ha indicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra. Segons ell, això rau sobretot a la presència de l'extrema dreta al carrer, a les institucions i també als mitjans de comunicació, que exerceixen "d'altaveu mediàtic".

Els casos de LGTBI-fòbia baixen

El segon motiu de discriminació és la LGTBI-fòbia, que representa el 22% del total. Si bé aquesta xifra suposa 11 punts menys que l'any anterior, preocupa el fet s'ha produït l’increment més gran de situacions de transfòbia i lesbofòbia. D'aquestes situacions n'hi ha 31 per gai-fòbia, 15 per transfòbia i 9 per lesbofòbia.

Segons Serra, el lleuger descens de situacions de LGTBI-fòbia confirma la feina feta en el protocol contra les agressions LGTBI-fòbiques amb entitats especialitzades. En aquest col·lectiu, la integritat moral és el dret més vulnerat, en més de la meitat de casos. La integritat física, però, suposa un 16% dels casos atesos.