Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 28 de febrer de 2023 | El Govern assegura que arribarà fins al final en el cas de Sallent

  • Catalunya entrarà dimecres en fase d'excepcionalitat per sequera
  • Un jutjat de Madrid investigarà per primera vegada l'Operació Catalunya
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest dimarts passa per les disculpes que ha demanat explícitament el Govern pel cas de Sallent. La portaveu de l'executiu català, Patricia Plaja, garanteix que "s'arribarà fins al final".

El Govern acordar decretar la fase d'excepcionalitat per sequera a partir. La neu i la pluja que han caigut durant les darreres hores a bona part del territori no reverteixen la pitjor sequera que pateix Catalunya des que es tenen registres. Precisament la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no descarta restriccions a l'ús de l'aigua en la campanya del regadiu davant l'actual situació de sequera.

El saló dels emprenedors '4 years from now' i el 6G, que no arribarà a les nostres llars fins d'aquí a uns anys, són alguns dels protagonistes de la segona jornada del Mobile World Congress. Mentrestant, a Lleida, s'ha fet una prova del nou sistema d’alertes per mòbil de protecció civil.

Un estudi constata que el confinament durant la pandèmia va servir per reduir la bretxa de gènere en el repartiment de les tasques domèstiques i de la cura dels infants.

Resum de notícies a Catalunya del 28 de febrer de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:15

    Tallada la circulació a la C-58 a l'altura de Vacarisses

     

    Tallada la carretera C-58 a Vacarisses en els dos sentits de la marxa per despreniments de roques grans a l'alçada de l'abocador, al punt quilomètric 27,5-28.   Aturades en els dos sentits de la marxa La previsió és que sigui de llarga durada. Hi ha dos turismes i una furgoneta afectats, però no hi ha persones ferides. Es fan desviar els vehícles per la C-16, amb peatge obert mentre no es pugui reobrir la carretera.

  • 20:22

    El MWC comença a pensar en el 6G

     

    Una de les empreses que s'està dedicant a dur a terme aquesta investigació és i2Cat, una empresa catalana centrada en el desenvolupament de la societat digital. Pel que fa al 6G, i2Cat hi té invertits més de 17 milions en investigació. El seu cap de tecnologia i innovació, Sergi Figuerola-Fernández destaca sobre el 6G que "el més important a saber és que permetrà unir el món físic amb el món virtual i digital. Ja no hi haurà barreres en tota la interacció a l'entorn digital". Així doncs, el 6G permetrà apropar-nos al suposat "metavers" del qual tant s'ha parlat.   

  • 20:11

    L'Euríbor tanca el mes de febrer en el nivell més alt dels darrers 15 anys

     

    La inflació generalitzada des de fa un any ha provocat també la pujada del tipus d'interès, el que té un efecte en les hipoteques. L'euríbor ha tancat el febrer en màxims, per sobre del 3,53%, incrementant el preu de les hipoteques variables en uns 600 al mes. Aquesta situació també està dificultant l'accés a la compra d'habitatge, ja que les condicions per aconseguir una hipoteca són més difícils. Un cercle viciós, perquè també es trasllada al lloguer perquè l'oferta disponible no dona l'abast amb l'augment de la demanda que està provocant. 

  • 19:26

    Feijóo partidari d'arribar al fons de la qüestió en la investigació de l'Operació Catalunya

     

    El jutjat número 13 de Madrid ha acceptat la querella de l'expresident del Barça, Sandro Rosell, contra l'excomissari Villarejo i altres alts càrrecs de la policia nacional en el marc de l'operació Catalunya, una presumpta trama per desacreditar i perseguir l'independentisme i personatges públics a favor del moviment polític. Els acusa de crear una campanya contra ell. Una trama que també forma part de la Kitchen. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, de visita al Mobile World Congress, s'ha mostrat a favor d'arribar al fons de la qüestió.

  • 19:00

    El confinament redueix la bretxa de gènere a la llar

     

    El darrer estudi de l'Observatori Social de la Fundació la Caixa constata que els homes dediquen ara 3 hores més de mitjana a l'atenció dels menors que abans del confinament. Segons els autors, una exposició més gran a les responsabilitats familiars durant la pandèmia i l'increment de la flexibilitat laboral han permès reduir la bretxa de gènere a la llar. Així, abans del confinament les dones treballaven 9 hores més de mitjana a la setmana que els homes, si comptem tant les tasques remunerades com les que no. Després de la pandèmia són 5. Malgrat tot, les dones segueixen sent les principals responsables de les tasques de la llar i els domèstics amb un 62% de la jornada, per davant del 43% dels homes.

  • 18:32

    Catalunya registra un augment de diagnòstics de grip, però manté el nivell de transmissió sota



    L'ascens de diagnòstics de la grip es registra en totes les franges d'edat, però segons l'última actualització del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic) es manté el nivell de transmissió baix. En la setmana epidemiològica del 20 al 26 de febrer, la incidència de les infeccions respiratòries agudes (IRA) es manté amb una taxa de 821 afectats per 100.000 habitants, i s'han registrat 63.206 casos. El nombre de persones ingressades amb COVID-19 en llits convencionals es manté estable, amb 280, 5 menys que la setmana anterior, dels quals el 77,1% són majors de 60 anys, i els ingressos en l'UCI es mantenen en 9.

  • 17:58

    Els Mossos presenten una sala d’intel·ligència pel control aeri i marítim al seu estand del Mobile World Congress

     

     

    Els Mossos d’Esquadra han participat en la nova edició del Mobile World Congress, que s’està celebrant al recinte Gran Via de Fira de Barcelona fins al 2 de març. La seva presència està emmarcada en el projecte de transformació tecnològica del cos policial. Compten amb un estand on han presentat la Sala d’intel·ligència pel control aeri i marítim. Es tracta d’un projecte que dona el primer pas en la integració de mitjans multi domini, que integra diferents tecnologies i que mitjançant la intel·ligència artificial podrà donar suport als agents de policia en la coordinació, planificació i en la predicció d’amenaces.

  • 17:54

    Denuncien l'increment de les llicències per terrasses a Barcelona

     

    La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona denuncia que l'Ajuntament ha incrementat les llicències de terrasses a la ciutat. S'han concedit gairebé 2.300 llicències més, amb 11.600 taules noves des del 2019, més de 30.000 en total. Critiquen que la nova ordenança municipal ha facilitat la massificació de terrasses en una ciutat on la densitat ja és molt elevada.És per això que reclamen una nova ordenança de terrasses, respectuosa amb el veïnat i que permeti uns usos diversos i equilibrats de l'espai públic. 

  • 17:51

    Els Mossos busquen un home de 62 anys desaparegut a Sant Andreu el 24 de febrer

    Els Mossos d’Esquadra han demanat a través de Twitter la col·laboració ciutadana per localitzar un home de 62 anys que va desaparèixer divendres passat al districte de Sant Andreu de Barcelona. 

  • 17:47

    Barcelona desencalla el futur de les Tres Xemeneies

     

    L'Ajuntament facilitarà un canvi de planejament urbanístic perquè un dels dos edificis, l'ubicat a Vilà i Vilà 40, pugui acollir oficines de qualsevol mena, ja que actualment només pot acollir instal·lacions i oficines d'empreses vinculades al subministrament de serveis essencials. A canvi, Conren Tramway cediria al consistori la propietat de l'altre edifici, on aniria el CECOR, reurbanitzaria els jardins de la plaça i cediria 6,2 milions a la ciutat per a habitatge i equipaments veïnals.

  • 17:34

    La vaga de lletrats ajorna un macrojudici a un grup criminal acusat de 98 robatoris

     

    L'Audiència de Girona ha suspès el macrojudici que ha d'asseure al banc dels acusats nou suposats integrants del grup criminal que hauria perpetrat 98 robatoris entre el juliol del 2017 i el juny del 2018. Estava previst que el judici comencés ahir i s'allargués fins al 31 de març.

     

    Dilluns, el tribunal va decidir ajornar un dia l'inici de les sessions a l'espera de la negociació entre el comitè de vaga dels lletrats de l'administració de justícia i el Ministeri que va acabar sense acord. Això, ha obligat a suspendre definitivament el judici i caldrà buscar una nova data a l'agenda, així com tornar a citar les parts, les víctimes, els testimonis, els investigadors, els perits i els acusats, que afronten penes de fins a 12 anys i mig de presó.

  • 17:31

    La FAVB denuncia un increment 'inacceptable' de les terrasses de restauració a Barcelona

     

    La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona denuncia un increment ''inacceptable'' de les terrasses de restauració a la capital catalana. A partir de les xifres publicades pel consistori al portal de Dades Obertes de l'Ajuntament, l'entitat afirma que l'any 2019, abans de la covid-19, hi havia 4.217 llicències, amb 18.774 taules i 44.496 metres quadrats d'ocupació de les terrasses.

     

    L'any 2022 la xifra de llicències va augmentar fins a 6.501 (2.284 més), amb 30.427 taules (11.653 més, un 62%) i 75.802 metres quadrats d'ocupació (31.306 més). La FAVB compara les dades del 2022 amb les del 2019 perquè durant els anys de la pandèmia va estar vigent el decret d'alcaldia de maig del 2020 per ajudar el sector de la restauració.

  • 16:36

    Un centenar de persones reclamen justícia a Sallent

     

    Un centenar de persones han sortit als carrers de Sallent per protestar contra l'assetjament escolar. Just una setmana després dels fets, familiars, coneguts i alumnes de l'institut Llobregat han fet un minut de silenci en record dels bessons. Després, han caminat fins a les portes del centre, on han penjat cartells amb missatges com 'Stop 'bullying'' o 'Sallent no calla'. La presidenta de l'associació NACE contra l'assetjament escolar, Carmen Cabestany, que també ha fet de portaveu de la família, ha assegurat que no s'ha actuat correctament i acusa el Govern de no implementar el Decàleg contra l'assetjament escolar.

  • 16:21

    La CHE preveu restriccions d'aigua i una campanya "difícil" a la part de la conca que té a Catalunya

     

    La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre preveu restriccions a l'ús de l'aigua en la campanya del regadiu, però també altres usos no econòmics o no agraris com l'hidroelèctric davant l'actual situació de sequera. La situació de la conca de l'Ebre a Catalunya és la que té les "pitjors perspectives", segons la presidenta de l'organisme, Maria Dolores Pascual. Ha assenyalat que el mes de març serà "determinant" per prendre decisions si no hi ha un canvi de tendència, però en qualsevol cas, ha dit que la campanya serà difícil. 

  • 16:05

    Un ferit lleu a causa de l'incendi d'una paret en un edifici a Mollerussa

     

     

    Una persona ha resultat ferida lleu per inhalació de fums i el veïnat d'un bloc de 12 pisos ha hagut de ser desallotjat al carrer Domènec Cardenal de Mollerussa a causa d'un incendi. El foc ha començat a la paret lateral de l'edifici quan un operari estava treballant a la terrassa d'una casa contigua i les espurnes de la serra radial amb què operava han pres l'envà aïllant pluvial de la paret. El ferit, un veí de la ciutat de 67 anys, ha estat traslladat en ambulància al CAP i ja ha estat donat d'alta. Els desallotjats ja han pogut tornar a casa seva un cop finalitzat l'operatiu.

  • 15:04

    Parc eòlic marí al Golf de Roses: ja hi ha sis empreses interessades

     

    S'obre la porta a l'energia eòlica marina a Espanya amb l'aprovació avui del Pla d'Ordenació d'Espais Marítims per part del Consell de Ministres. A Catalunya es permet la instal·lació d'aerogeneradors al Golf de Roses i ja hi ha sis empreses interessades.

  • 14:30

    Per primera vegada, un jutjat de Madrid investigarà l'Operació Catalunya

     

    Un jutjat de Madrid ha admès la querella de l'expresident del Barça, Sandro Rosell, contra el comissari Villarejo, dos exinspectors de la policia i un agregat de l'FBI a l'ambaixada americana a Madrid.  A tots els vincula a l'anomenada Operació Catalunya. Els acusa de detenció il·legal, organització criminal i malversació, entre d'altres, perquè part de les feines s'haurien pagat amb fons reservats. Recordem que Rosell va estar gairebé dos anys a presó preventiva i finalment va resultar absolt. 

  • 14:11

    El Parlament acorda no celebrar el ple el 8M amb motiu del Dia Internacional de la Dona



    La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts, a petició d'ERC, CUP i comuns, no celebrar el ple dimecres que ve 8 de març, i que coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, per la qual cosa l'activitat plenària de la setmana tindrà lloc el dimarts 7, el dijous 9 i el divendres 10.

  • 13:46

    El Govern demana disculpes després del cas de Sallent (Barcelona) i diu que arribaran "fins al final"


    "Demano disculpes en nom de tot el Govern, perquè el suïcidi d'un menor d'edat és un fracàs del sistema. És obvi i inqüestionable que alguna cosa ha fallat si estem en aquest punt", ha subratllat en roda de premsa posterior al Consell Executiu la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Ha destacat que investigaran per a detectar "què ha fallat" en un cas que ha tingut unes conseqüències tan greus, ha dit.

  • 13:35

    Maria Eugènia Gay serà la número 2 a la candidatura del PSC a Barcelona

     

    La delegada del govern d'Espanya a Catalunya, Maria Eugènia Gay, serà la número 2 a la candidatura del PSC per a les eleccions municipals a Barcelona. Ho ha anunciat en una roda de premsa l'alcaldable socialista, Jaume Collboni. Gay va substituir Teresa Cunillera al capdavant de la delegació del govern a Catalunya a principis de l'any passat. Fins aleshores, havia estat la degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

     

    D'altra banda, Collboni ha anunciat que renovarà a la llista Laia Bonet, que anirà de número 3. El dirigent socialista ja va avançar que també se sumava a la seva candidatura l'exdiputat dels comuns al Parlament i expresident de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell.

  • 12:30

    Catalunya decretarà aquest dimecres l'entrada en fase d'excepcionalitat per la sequera

     

    La mesura suposa reduccions en l'ús de l'aigua. Amb la nova fase d'excepcionalitat es prohibirà regar zones verdes públiques i privades i netejar el carrer amb aigua potable, entre d'altres. Afectarà 224 municipis de 15 comarques amb més de 6 milions d'habitants dins l'àrea d'influència del sistema Ter-Llobregat i en l'aqüífer del Fluvià Muga. "Passem del semàfor groc, que és l'alerta, al semàfor taronja, que és l'excepcionalitat", ha dit la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Catalunya porta més de dos anys en situació de sequera. 

  • 11:35

    Els diagnòstics de grip tornen a pujar i arriben al màxim de la temporada amb més de 10.000 casos

     

    Els diagnòstics de grip han tornat a pujar a Catalunya de forma general en totes les franges d’edat i han arribat al màxim de la temporada. Segons dades de la passada setmana del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions, actualitzades aquest dimarts, l’atenció primària ha diagnosticat 10.380 casos entre el 20 i el 26 de febrer, pels 8.225 de la setmana anterior.

     

    Els casos entre els 0 i els 4 anys passen de 823 a 927, i els de persones de més de 60 creixen de 556 a 882. Pel que fa a la covid, en canvi, segueix el descens amb 1.330 casos, mentre que la setmana anterior se’n van registrar 1.422. Hi ha 280 ingressats amb covid (-5) i 9 a les UCI (ídem).

  • 10:55

    Protecció Civil desactiva el pla Neucat per la fi de les nevades

     

    Protecció Civil desactiva l’alerta del pla Neucat un cop el Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzat l’episodi de nevades a cotes baixes que va començar diumenge. En aquestes hores, el telèfon d’emergències 112 ha registrat un total de 77 trucades per 64 incidents. Del total de trucades, un 51,43% provenen de la comarca del Barcelonès.

     

    No s'han registrat gruixos de neu destacables, i als llocs on ha agafat terra els gruixos han estat inferiors a 2 centímetres. Els Bombers de la Generalitat i el Servei Català de Trànsit han informat que no tenen incidències per la nevada en aquests moments. Sí que es manté en alerta el pla Procicat per fort onatge, especialment a la Costa Brava.

  • 09:50

    Aena guanya 901,5 milions d'euros durant el 2022

     

    Aena va obtenir uns beneficis de 901,5 milions d'euros el 2022, una xifra que contrasta amb les pèrdues de 475,4 milions del 2021, segons ha informat aquest dimarts la companyia. L'empresa ha atribuït aquests resultats a la recuperació de la demanda, del 88,5% en comparació al 2019, després que durant l'any passat es registressin més de 243 milions de viatgers.

     

    En comparació amb l'any 2021, el creixement va ser del 103,1%, amb un increment del tràfic domèstic del 58,2%, mentre que l'internacional va augmentar un 138,4%. Amb tot, ha revisat a l'alça les previsions d'aquest any. La junta general d'accionistes proposarà un dividend brut de 4,75 euros per acció a càrrec de l'exercici del 2022.

  • 09:40

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, retreu al PSOE que es negui a negociar les propostes per a la 'llei del sí que és sí'. "Nosaltres no hem dit al PSOE qui ha de negociar" . 

  • 09:30

    L'IPC puja dues dècimes al febrer, fins al 6,1%, impulsat pel preu de l'electricitat i els aliments. 

     


    L'indicador subjacent se situa en el 7,7%, de manera que continua a l'alça i marca, de nou, un rècord històric

     
  • 9:16

    Busquen una adolescent de 15 anys desapareguda a Lliçà d’Amunt desapareguda des del 20 de febrer. 

     


    Els Mossos demanen col·laboració ciutadana a través de les xarxes per trobar-la. L’adolescent es diu Sofia, té 15 anys i l’última vegada que se la va veure duia un xandall blanc. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 28 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    A Lleida, es farà una prova del nou sistema d’alertes per mòbil de protecció civil a Lleida.

     
  • 8:15

    El Govern podria acordar aquest dimarts mateix la fase d'excepcionalitat per sequera.

     

     

    La neu i la pluja que han caigut durant les darreres hores a bona part del territori no reverteixen la pitjor sequera que pateix Catalunya des que es tenen registres.

  • 8:10

    Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir per què un adolescent de 15 anys es va precipitar pel balcó de casa, a la Ràpita, Tarragona. La família apunta a un nou cas d'assetjament escolar. 

     
  • 8:05

    El president del partit Alberto Núñez Feijóo visita aquest dimarts el Mobile World Congress.

     

     

    Ahir dilluns la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso va fer una conferència al Círculo Ecuestre. 

  • 8:05

    El president del partit Alberto Núñez Feijóo visita aquest dimarts el Mobile World Congress.

     

     

    Ahir dilluns la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso va fer una conferència al Círculo Ecuestre. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 28 de febrer de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.