Enlaces accesibilidad
Preus

Creixen els dubtes sobre l'aplicació real de la rebaixa de l'IVA

  • La Unió de Consumidors de Catalunya denuncia que molts establiments van apujar els preus abans de finals d'any
  • L'Associació d'Usuaris Financers calcula que la rebaixa de l'IVA hauria de 3,5 euros de mitjana per tiquet de compra

Per
Imatge d'una compradora a l'interior d'un supermercat
Imatge d'una compradora a l'interior d'un supermercat

Han passat només quatre dies des de la implantació de la rebaixa de l'IVA en els aliments, però les organitzacions que defensen els drets dels consumidors ja denuncien que no es noten els descomptes en el cistell de la compra. En algunes ocasions, alerten que els preus fins i tot han augmentat com en el cas de l'oli o fins i tot del pa, ja que alguns forns argumenten que la matèria primera se'ls ha encarit.

La cistella de la compra s'encareix tot i la rebaixa de l'IVA

Primers càlculs

L'Associació d'Usuaris Financers calcula que la rebaixa de l'IVA dels aliments hauria de suposar un estalvi del 10% en el cistell de la compra. Així ho constata un estudi de l'entitat, que després d'analitzar els preus de cinc cadenes de supermercats durant els últims dies detalla que de mitjana cada tiquet de la compra s'abaratirà uns 3,56 euros.

Alguns consumidors denuncien que, contra tot pronòstic, estan pagant més per productes bàsics, especialment l'oli d'oliva. Des de la Unió de Consumidors de Catalunya, el seu director, Oriol Roa alerta: "Hem detectat per part dels establiments un increment de preus en les setmanes abans d'acabar l'any i això fa que tot i aplicar la mesura el 31 de desembre, finalment el consumidor té la sensació que els preus s'han encarit". Roa assegura que "ens han dit que això s'ha d'estabilitzar en els pròxims 6 mesos, però ara com ara la mesura no s'està aplicant correctament".

Control de les mesures

L'OCU adverteix, de la seva banda, que la reducció de l'IVA en cap cas pot suposar un guany per als distribuïdors d'aliments i reclama que el Ministeri de Consum en faci un control exhaustiu durant les properes setmanes.

L'Associació d'Usuaris Financers també ha assegurat que des d'aquest dilluns, quan va entrar en vigor el nou paquet anticrisi del govern espanyol, ha detectat que "molts dels productes" tenen promocions. Asufin remarca que cal tenir en compte que després de Nadal i Cap d'Any els aliments comencen a experimentar un descens de preus per tal d'estimular la frenada del consum.

Ampliar la rebaixa

Mentrestant, el Partit Popular i també la patronal de la petita i mitjana empresa, demanen a la Moncloa que la rebaixa de l'IVA s'apliqui també a la carn i al peix. La portaveu de l'Executiu, Isabel Rodríguez no confirma si ho estan estudiant, però posa en valor les mesures que s'han pres fins ara.