Enlaces accesibilidad
Artesania

L'ofici de torner, una tècnica ancestral que es manté viva al Museu de la Torneria a Torelló

  • La torneria és una tècnica que consisteix a donar forma a peces de metall mitjançant el torn
  • L’ofici de torner requereix una gran habilitat i precisió
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - La tradició

El Museu de la Torneria té la seva seu a l’antiga fàbrica Can Vidal, a la localitat catalana de Torelló, a Osona. Aquest museu està dedicat a la història de l'ofici de torner, una tècnica que consisteix a donar forma a peces de metall mitjançant el torn, una màquina que fa servir un eix que gira a gran velocitat per modelar el material.

Gràcies al professional Jordi Pladevall, el dissenyador Juan Avellaneda, presentador de ‘Fet a mà’, coneixem l’ofici tradicional que Jordi ha mantingut seguint les petjades de l’avi i el pare. El Museu de la Torneria, inaugurat a finals de l’any 1995 ha estat des dels inicis una atracció turística rellevant de la comarca.

La història de la torneria

Aquest museu ofereix una visió única de la torneria a través de la seva exposició permanent que inclou peces històriques del torn, així com una sèrie d'objectes relacionats amb aquesta tècnica, com ara eines, maquinària i documents. La visita mostra el cas concret de la Vall del Ges, però sense deixar de banda els altres centres de torneria que han existit a Catalunya, ja que és un dels 25 museus que configuren el Sistema de Museus Nacionals del MNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya).

Fet a mà ¿ Juan Avellaneda al Museu de la torneria ¿ Veure ara

Pladevall ensenya a Avellaneda el funcionament del torn Fet a mà

A més de la seva exposició permanent, el Museu de la Torneria també organitza activitats i tallers per a totes les edats, que permeten als visitants conèixer de primera mà com es feia la torneria en el passat i com es fa actualment. Així, el museu és una oportunitat perfecta per a tots aquells que estiguin interessats en la història i la tècnica de la torneria, i per a aquells que vulguin aprendre més sobre aquesta indústria tan important. I si l’artesania no et sembla un al·licient suficient, el museu disposa d’un edifici singular construït entre 1898 i 1901 molt representatiu de l’arquitectura industrial catalana de l’època. Amb ell, ens ajuda a entendre el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà que es va convertir en un sector industrial complementari del sector tèxtil.

Més informació sobre aquesta artesania la trobaràs al capítol ‘La tradició’ a RTVE Play Catalunya.