Enlaces accesibilidad
Parlament

Pere Aragonès ja té el sí dels Comuns pels Pressupostos

Per
Després d'"Intenses" negociacions, el Govern i els Comuns arriben a un acord pels Pressupostos

Primer pas del Govern de Pere Aragonès per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023. El president català i la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, han signat aquest mateix dimecres al Palau de la Generalitat l'acord de vuit punts assolit que preveu entre d'altres augmentar en 279 milions la partida de Salut i en especial l'Atenció Primària, un pla de xoc social de 555 milions d'euros i la modificació de l'impost del patrimoni per equiparar-lo al de les grans fortunes. Pel que fa a l'impost als habitatges buits, proposen un increment del 33%.

Els principals acords

  • L’acord del Govern amb els comuns preveu un augment de l'impost de patrimoni que permetin incrementar els recursos en 12 milions. Tot i que no concreta el percentatge la intenció inicial era incrementar la tarifa autonòmica de la base liquidable en 0,25 punts, fins a equiparar-lo al de grans fortunes. En matèria fiscal s’inclou la creació d'un impost sobre grans vaixells i impulsar el d'aliments ultraprocessats acordat l'any passat. A diferència del 2022, l’IRPF de les rendes baixes es queden igual.
  • Un altre dels punts clau de l'acord passa pels 279 milions més per a Salut, que segons els comuns permetrà arribar a un 20% de la partida sanitària per millorar l’atenció primària aquest 2023.
  • I un tercer aspecte clau és el pla de xoc social de 555 milions d'euros, molt per sobre dels 300 que va prometre Aragonès, però pràcticament la meitat dels 1.000 que demanaven els comuns. Aquí s’inclou, entre d’altres l’actualització de l’Índex de Renda de Suficiència i la millora de la Renda Garantida, l’extensió de les bonificacions dels transports públics i 25 milions per l'arrencada de l'energètica pública.
  • Pel que fa a les polítiques d'habitatge, el document fixa 180 milions d'euros per ampliar el parc públic i diverses actuacions com adquirir 1.500 habitatges buits actualment, en mans de la SAREB o d’entitats financeres. En aquest mateix àmbit es planteja incrementar l'impost als habitatges buits un 33%.
Aragonès i Albiach signen l'acord pels pressupostos de 2023 | LAURA HERRERO

El PSC no té pressa

D'aquesta manera el Govern tanca un dels grups amb qui negociava, però no en té prou i ara falta el suport de Junts per Catalunya o el PSC. Ara bé, el compromís dels comuns allunya la formació de Laura Borràs i Jordi Turull i també posa les coses difícils amb els socialistes que també abonen macroprojectes com l'ampliació de l'Aeroport del Prat o el Hard Rock.

Salvador Illa refreda un acord de pressupostos | Àlex Cabrera

El mateix líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha advertit en declaracions als mitjans de comunicació al Parlament que els pressupostos encara estan "verds" i que s'ha de "seguir negociant". En tot cas, adverteix, la prioritat és "tenir uns bons pressupostos". El cap de l'oposició s'ha reunit precisament amb Pere Aragonès aquest mateix dimecres a la cambra catalana.