Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 13 de desembre de 2022 | Xavier Trias oficialitza la candidatura a l'alcaldia de Barcelona per JxCat

  • L'Audiència de Barcelona absol els acusats del cas Neymar 2
  • El Parlament de Catalunya commemora el 90 aniversari de la constitució de la cambra
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Noticies avui 13 de desembre - Xavier Trias oficialitza la candidatura a l'alcaldia
Xavier Trias presenta oficialment la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la celebració d'una sessió solemne amb motiu del 90è aniversari de la constitució del Parlament, l’any 1932. L’acte rememorarà el discurs inaugural de Francesc Macià, i hi intervindrà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i els caps de fila dels grups parlamentaris.

L'Audiència de Barcelona ha absolt l'exfutbolista brasiler del Barça Neymar Jr, els seus pares i els expresidents del club blaugrana Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu del delicte de corrupció entre particulars pel fitxatge del davanter. Mercabarna espera un bon volum de vendes per Nadal tot i la inflació. El marisc i la fruita com la pinya i el raïm és el que més s'encareix.

Junts per Catalunya ja té candidat per l'Ajuntament de Barcelona. No hi ha sorpreses, serà l'exalcalde de la capital catalana, Xavier Trias, que torna a la política després d'abandonar-la l'any 2019. Descarta fer alcaldessa Ada Colau encara que sigui la llista més votada.

El Govern continua sense tancar un acord de pressupostos. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, es mostra confiada a poder tancar un acord en els propers dies. Plaja també s'ha mostrat satisfeta perquè la reforma del Codi Penal fa "una mica més difícil" perseguir i castigar l'indpependentisme.

RESUM DE NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:01

    La Sareb atura temporalment el desnonament del bloc de Sant Narcís de Girona

     

    La Sareb ha aturat el desnonament que hi havia previst per aquest dimecres 14 de desembre a primera hora del matí. Ho ha fet després que l'Ajuntament de Girona els hagi demanat "més temps per estudiar cas per cas" i saber quines famílies s'han d'acollir a un règim de lloguer social per la seva situació de vulnerabilitat.

     

    La regidora d'Habitatge de Girona, Annabel Moya, ha assegurat que aprofitaran aquest marge per negociar que totes les famílies es quedin en el bloc. Des de la PAH asseguren que l'aturada és "una molt bona notícia".

  • 19:30

    Un ferit greu en un incendi amb deflagració en una benzinera de Cunit

     

    Una persona ha resultat ferida greu per cremades en un incendi amb deflagració que ha tingut lloc cap a un quart de sis de la tarda, en una benzinera situada al quilòmetre 144 de la carretera C-31, en terme municipal de Cunit (Baix Penedès).

     

    Segons expliquen els Bombers, l'incendi ha començat en un vehicle. La víctima ha estat atesa per efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i ha estat traslladada en ambulància a l'hospital Vall d'Hebron. Una dotació dels Bombers ha apagat el vehicle i n'ha fet una revisió posterior.

  • 18:51

    Barcelona aprova l'aturada de futures superilles fins que se n'avaluï l'impacte

     

    La Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat, amb els únics vots en contra de BComú, una proposició de Junts que atura la implantació de noves superilles i paralitza la licitació de més obres o projectes fins a avaluar el seu impacte en l’economia, la mobilitat i la qualitat de l’aire a la ciutat.

     

    La tinenta d'alcaldia Laia Bonet (PSC) ha dit que "cal fer una pausa i avaluar amb rigor" l'impacte de les superilles fins a tenir "evidències sòlides".

  • 18:20

    El Parlament de Catalunya commemora el 90 aniversari de la constitució de la cambra catalana

     

    Entre els convidats a l'acte ha destacat la presència de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que torna al Parlament per primera vegada des de la comissió d'investigació del 2015. La sessió solemne s'ha encetat amb la projecció de l’històric discurs que el president de la Generalitat Francesc Macià va pronunciar en la sessió constitutiva del Parlament del 6 de desembre del 1932.

  • 17:31

    La DO Cava espera superar aquest Nadal les vendes d’abans de la pandèmia

     

    El Consell Regulador de la DO Cava sosté les bones previsions d'acord amb les dades registrades els primers nou mesos de l’any: de gener a setembre, les vendes dels productes de més qualitat -Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat- han crescut un 20,4%. A escala general, la distribució ha augmentat un 3,3%, segons dades detallades aquest dimarts pel president del Consell Regulador, Javier Pagès.

  • 17:00

    Gràcia obligarà les botigues de venda d'alcohol i les terrasses a avançar el seu horari de tancament a principis d'any

     

    El districte de Gràcia a Barcelona obligarà els comerços que venguin begudes alcohòliques i les terrasses dels bars i restaurants a tancar una hora abans a partir de principis de l'any que ve. Així ho ha assegurat el regidor d'aquest districte, Eloi Badia, qui ha assegurat que el consistori vol que "els veïns puguin descansar".

  • 16:30

    Llibertat provisional per al tenor Albert Deprius, acusat d'agressions sexuals a una menor

     

    La titular del jutjat d'instrucció número 6 d'Arenys de Mar (Maresme) ha deixat en llibertat amb càrrecs el tenor Albert Deprius, acusat d'agredir sexualment una exalumna i menor d'edat entre 2010 i 2014. Deprius ha declarat aquest dimarts, i donat que cap de les parts personades ha sol·licitat l'ingrés a presó, la magistrada ha decretat llibertat amb l'obligació de personar-se en dependències judicials cada 15 dies.

     

    A més, ha acordat una ordre d'allunyament de 500 metres de la denunciant i li ha prohibit comunicar-se amb ella.

  • 15:22

    Mercabarna preveu recuperar aquest Nadal el volum de vendes d'abans de la pandèmia

     

    Els majoristes de Mercabarna preveuen recuperar aquest Nadal el volum de vendes d'abans de la pandèmia tot i l’increment dels preus. Es notarà, sobretot al marisc i a les fruites, com el raïm.

  • 15:01

    Passa a disposició judicial el tenor Albert Deprius

     

    El tenor Albert Deprius ha passat a disposició judicial després que ahir els mossos el detinguessin per una presumpta agressió sexual a una alumna quan ella era menor. L'Ajuntament de Calella, amb qui el director d'orquestra tenia un fort lligam, ha anunciat que es personarà com acusació particular en la causa. 

  • 14:33

     ÚLTIMA HORA| Tres línies de Rodalies de Catalunya amb "alteracions" en el servei i retards per una incidència a les instal·lacions d'Adif a Sants. 

     

    Segons l'operador del servei Renfe, s'estan fent desviaments per Passeig de Gràcia. Adif assenyala que es tracta d'un problema tècnic en el sistema de senyalització. Ha saltat l'alarma cap a les 13:45 hores, i haurien acabat de solucionar-ho a les 14.30¿hres. La incidència s'ha detectat a l'Estació de Sants.

     

  • 14:17

    Demanen 6 anys de presó a una dona acusada d'estafar més de 187.000 euros a 13 de persones

     

     

    La fiscalia demana 6 anys de presó a una dona acusada d'estafar més de 187.000 euros a tretze persones, gestionant-los assegurances falses. Segons el ministeri públic, la dona, a través de la seva empresa, al Solsonès, oferia plans d'estalvi, assegurances de vida i de cotxe així com dipòsits bancaris a veïns de la comarca.

     

    Els afectats lliuraven els diners a l'acusada i aquesta se'ls quedava en comptes de contractar aquests productes o els contractava i els donava de baixa l'endemà. Els fets van passar entre el 2013 i el 2019 i el judici es farà a l'Audiència de Lleida dijous 22 de desembre. A més de la presó per estafa agreujada, la fiscalia li demana una multa de 4.320 euros i que indemnitzi les víctimes amb el que reclamen.

  • 13:45

    El Govern manté que la reforma del Codi Penal fa "més difícil" perseguir l'independentisme

     

     

    La portaveu de la Generalitat de Catalunya, Patrícia Plaja, ha mostrat la "satisfacció" del Govern per un acord per a reformar el Codi Penal que farà "més difícil" que la justícia pugui "perseguir i castigar" l'independentisme, i ha assegurat que en l'1 d'octubre "no es va cometre cap delicte".

  • 13:37

    El Congrés convoca un nou ple per dijous per aprovar definitivament la sedició i la malversació

     

    El Congrés ha convocat un segon ple aquest dijous per a deixar resolta en la Cambra Baixa la reforma del Codi Penal que suprimeix el delicte de sedició i que reforma el de malversació, amb la finalitat que passi la seva tramitació al Senat i sigui aprovada abans que finalitzi l'any. La Junta de Portaveus ha aprovat aquest dimarts un nou ordre del dia perquè després del ple del dijous que debat la convalidació de les mesures de protecció als hipotecats vulnerables i el dictamen sobre la nova llei de l'avortament -entre altres iniciatives- s'iniciï una segona sessió plenària amb un únic ordre del dia: el debat i votació del dictamen de la llei que deroga la sedició.

  • 12:40

    Trias assegura que donarà suport a la llista més votada "sempre que" no sigui la de Colau

     

    L'exalcalde de Barcelona de CiU i candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona en les municipals del 2023, Xavier Trias, ha dit en una roda de premsa: "Si hi ha una llista que sigui la més votada, que espero ser jo, espero ser alcalde. Si és una altra, hi donaré suport sempre que, jo ja ho deixo clar, no faré costat a la senyora Colau per ser alcaldessa". 

     

    En aquesta línia, l'exbatlle ha afirmat que la seva intenció és "guanyar" les eleccions del maig i que no es quedarà com a regidor si no ho aconsegueix. "Alcalde o res", ha assegurat a Catalunya Ràdio.

  • 12:09

    El pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona serà digital amb un mapping interactiu

     

    La façana de l'ajuntament de la capital catalana serà l'escenari del pessebre de la plaça Sant Jaume d'enguany. Serà digital i el públic podrà interactuar amb els continguts a través d'un dispositiu mòbil. Concretament, podran fer-ho escanejant un QR que els dirigirà a una webapp des d'on podran triar accions com posar el seu nom als personatges del pessebre, donar menjar al Tió o escriure la carta als Reis. Es podrà veure a partir d'aquest divendres i fins al 5 de gener, sempre a partir de les 17.30 h. 

  • 11:46

    L'Audiència de Barcelona absol els acusats pel cas Neymar


     
    El tribunal absol tots els acusats, inclòs el futbolista, els seus pares, els expresidents del Barça Sandro Rossell i Josep Maria Bartomeu, un exdirectiu del Santos, els dos clubs i l'empresa familiar dels Neymar N&N.

    La Fiscalia va retirar les acusacions contra tots els acusats en les conclusions definitives del judici perquè va reconèixer que no veia cap indici d'estafa.

  • 10:39

    Els hospitalitzats per covid ja freguen el miler i segueix creixent la grip

     

     

    Catalunya té 994 ingressats en centres hospitalaris amb coronavirus -94 més que la setmana anterior-, i els hospitalitzats en l'UCI han pujat a 38, segons l'última actualització del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya. Malgrat la creixent pressió assistencial de la covid, és la grip el virus que més circula (29,6% de les mostres analitzades pel sistema sentinella), la qual cosa noten ja els centres d'atenció primària. En l'última setmana s'han diagnosticat en els CAP 5.529 casos de grip, enfront dels 5.160 i els 3.274 positius de les dues setmanes prèvies.

  • 8:40

    En marxa un operatiu antidroga dels Mossos a Lleida.

     

     

    Diferents entrades en diversos punts per un presumpte delicte que afecta la salut pública. Concretament, per marihuana. Els Mossos d'Esquadra esperen detinguts. Dos punts on s'han fet escorcolls és a Puigverd de Lleida i a Bellvís. Els registres han començat de matinada.

    La circulació de trens de l'R13 i R14 entre les estacions de Lleida i Puigverd ha estat interrompuda, però ja s'ha reestablert el servei. 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 13 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.  

     

     

    Després de les pluges i nevades 'sorpresa' d'ahir, aquest dimarts tindrem una nova tongada de precipitacions. 

  • 8:20

    Primeres víctimes mortals a les protestes del Perú. 

     

     

    Al Perú, dos joves han mort durant les protestes que reclamen un avançament electoral i que Dina Boluarte renunciï a la presidència. L'escalada de tensió creix i els manifestants favorables a l'expresident, Pedro Castillo, han pres l'aeroport d'Arequipa, la segona ciutat més gran del país. 

     
  • 8:15

    La Unió Europea augmenta en 2.000 milions el fons per enviar armes a Ucraïna.

     

     

    La Unió Europea ha acordat augmentar en 2.000 milions d'euros el fons amb el que es finança l'enviament d'armes a Ucraïna. Sobre el terreny, en 24 hores, Rússia ha bombardejat gairebé en 60 ocasions la regió de Jersón, on s'investiguen crims de guerra. I atacs ucraïnesos han afectat Donestk, zona controlada pels russos

  • 8:10

    Continuen els registres a l'Eurocambra pel Qatargate.

     

     

    A Bèlgica, la policia continua investigant els presumptes suborns de Qatar a diversos membres del Parlament Europeu, entre ells la vicepresidenta Eva Kaili. Avui els caps dels grups polítics es reuniran a l'Eurocambra per decidir si cessen a la vicepresidenta. 

    Els agents han registrat la seu de l'Eurocambra per recollir dades informàtiques de 10 treballadors. Des de divendres, s'han efectuat més de vint registres. Els 4 imputats compareixeran dimecres davant del jutge. Mentrestant a la seu d'Estrasburg s'ha celebrat una sessió plenària on la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha assegurat que "no hi haurà impunitat" davant els suposats suborns. 

  • 8:00

    Xavier Trias serà l'alcaldable de Junts per Catalunya a Barcelona. 

     

    Junts ja té candidat per l'Ajuntament de Barcelona. No hi ha sorpreses, serà l'exalcalde de la capital catalana, Xavier Trias, que torna a la política després d'abandonar-la l'any 2019. De fet, el seu nom sonava com a possible candidat des que al maig Elsa Artadi anunciés que deixava la política activa. 

     

    Trias, que va ser alcalde entre el 2011 i el 2015, assegura que es presentarà com a candidat a l'alcaldia de Barcelona per liderar un projecte de ciutat que generi respecte i admiració.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 13 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.