Enlaces accesibilidad
Arbres fruiters

Empeltar no és difícil

  • L’empelt té com a objectiu augmentar la producció de les plantes, en especial dels arbres fruiters
  • Només cal una eina esmolada, cinta especial per protegir el tall i… perdre la por
  • Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya

Per
Va de verd - Empeltar no és difícil

Què és un empelt? Tots els arbres fruiters són factibles de ser empeltats? Quin és l’objectiu de fer un empelt?

Empeltar significa inserir una muda, amb un o més ulls, en una branca o tronc d’un altre arbre similar, de forma que s’estableixi entre les dues parts una unió permanent amb el propòsit de què l'arbre primitiu es desenvolupi de forma diferent a la qual s'havia desenvolupat fins ara.

Les finalitats de fer un empelt poden ser vàries, des d'aprofitar les característiques d'una de les plantes, escurçar el temps de reproducció dels fruits, ajudar a reproduir plantes que s'autoarrelen malament o simplement millorar les qualitats estètiques d'una determinada planta.

En els arbres fruiters el que es busca és aconseguir un arbre més productiu i, fins i tot, capaç de donar diferents fruits. Es fa en les plantes joves, que no arribin als cinc anys.

Jordi Bronsoms, dels vivers especialitzats en arbres Soljardí, de Jafre (Girona) ens ensenya dues tècniques per empeltar fruiters.

Empelt d'ullet

El primer sistema seria el que anomenem de l’ullet, que consisteix a fer una creu de manera superficial a la branca per tal d’inserir-hi una gemma de l’espècimen que li volem empeltar. Tot seguit, protegim l’empelt segellant la zona amb una cinta especial per a aquest efecte. D’aquesta manera protegim el tall dels bacteris i fins i tot de l’agressió d’insectes nocius.

Empelt de pua o estaqueta

L’altra varietat d’empelt és la que anomenem d’estaqueta (o d’esquerda) perquè es tracta de fer un tall vertical a la branca on volem empeltar per, tot seguit, inserir-hi l’empelt en forma de punxa. Igual que en l’altre cas, protegirem l’operació amb la cinta d’empelt.