Enlaces accesibilidad

L'euríbor també comença a angoixar les economies familiars

  • L’índex de referencia per les hipoteques variables escala al nivell més alt des de 2008
  • L’amortització avançada dels préstecs o el canvi al tipus fix també té un sobrecost
  • El 40% de les famílies ja assegura que no arriba a final de mes

Per
Surt a compte amortitzar abans la hipoteca?

L’euríbor, el principal índex de referència amb què s’actualitzen les hipoteques, no para de pujar. L’octubre ha tancat en el 2,63%, en front del 2,23 de setembre, i se situa en la mitjana més alta des de desembre de 2008 quan va arribar al 3,45%. Aleshores la crisi financera ja era un fet, i la combinació d’un mercat immobiliari amb preus pels núvols i els tipus en màxims va desencadenar una crisi que es va allargar pràcticament 5 anys.

Amortitzar o passar a tipus fix?

Pels que tenen una hipoteca a tipus variable, l’escalada de l’euríbor comença a generar angoixa. Les quotes s’han encarit des d’abans de l’estiu prop d’un 40%. Una persona amb una préstec mitja de 150.000 euros a 25 anys amb un diferencial de l’1% sobre l’euríbor patirà un increment de 230 euros al mes o 2.700 euros anuals. Un sobrecost que fa que molts es preguntin si ha arribat l’hora d’amortitzar abans la seva hipoteca.

Pels qui puguin amortitzar, cal tenir en compte les necessitats de liquiditat i les penalitzacions de cancel·lació. D'altra banda, els darrers increments dels tipus d'interès, estan generant alguns ensurts als que busquen contractar una hipoteca. Poden veure com les condicions que havien pactat inicialment canvien just abans de signar-la.

Un altre moviment que s’ha accelerat els darrers mesos és el de passar la hipoteca a tipus fix, tot i que la majoria d’experts també alerten que la majoria d’entitats està posant condicions draconianes amb tipus per sobre del 3% a canvi de no haver de patir més per l’euríbor.

Els estalvis, també amenaçats

La pujada de tipus encara posa més pressió a moltes famílies als que els costa arribar a final de mes. Aquest dilluns és precisament el dia mundial de l'estalvi. Si bé és cert que la taxa d'estalvi ha arribat al 16% el segon trimestre de l'any, els experts alerten que aquesta és una estadística enganyosa.

El 40% de les families no poden estalviar | CLIMENT SABATER

En primer lloc, perquè l'estalvi no està repartit de forma equitativa, sinó concentrat en algunes rendes, i també en el grup d'edat avançada. Per exemple, el 40% de les famílies afirmen no poder estalviar ni 200 euros mensuals per possibles emergències, segons ha explicat a Ràdio 4 l'economista Gaietà Garcia, de l'EAE Business School. El fet que les hipoteques variables siguin encara majoritàries situa més pressió sobre la majoria d'economies familiars.

A més, els que tenen alguns estalvis han vist com en el darrer any s'han anat reduint sense tocar-los per l'impacte de l'alta inflació. I que ara també estan amenaçats per l'augment dels tipus d'interès i l'encariment de les quotes de moltes hipoteques.