Enlaces accesibilidad
Fins el 8,5%

La inflació es modera al setembre, tot i l'encariment dels aliments

  • L’alça de preus se situa en el 8,5% a Catalunya, 1,7 punts menys que a l’agost
  • L’abaratiment de l’electricitat i els carburants han contribuït al descens de l’IPC de setembre
  • Els aliments continuen disparats un 14%, sobretot llegums, hortalisses, carn, llet i ous

Per
La inflació es modera però els preus continuen alts

L’alça dels preus es van situar el setembre a Catalunya en el 8,5%, 1,7 punts menys que a l’agost. Una xifra que, a més, està per sota del 8,9% del conjunt de l’Estat, on la moderació ha estat una dècima més important del que havia avançat fa uns dies el mateix Institut Nacional d’Estadística.

El que de moment no afluixa és l'encariment dels aliments que fa que cada dia sigui més complicat anar a fer la compra per la setmana. El nivell dels preus, mai vistos des de fa prop de 3 dècades, s'està començant a notar en el consum de les famílies, que a poc a poc es va frenant.

L'encariment dels aliments no afluixa | Climent Sabater

Les xifres globals ens deixen la caiguda més gran en un mes de setembre després que a l'agost els preus s'enfilessin fins al 10,5%. Hi ha contribuït l'abaratiment de l'electricitat, els carburants i els transports.

Els aliments continuen desbocats

Mentrestant, els aliments continuen disparats amb encariments del 14 % en el darrer any, sobretot, dels llegums, les hortalisses, la carn, la llet i els ous. Només en el darrer mes han pujat 6 dècimes més. En l'acumulat del darrer any, la llet s'ha disparat un 25%, mentre que l'oli, els ous i els cereals ho han fet per sobre del 20%.

La inflació subjacent, la que no té en compte energia ni aliments frescos, també dona un respir i es modera dues dècimes fins al 6,2%.

El peix fresc s'encareix un 10,6% al setembre EFE