Enlaces accesibilidad
Pont Tots Sants

Alta ocupació turística amb un temps inusual

  • Les xifres de reserves són semblants a les registrades en ponts d'abans de la pandèmia
  • El bon temps desplaça una part dels visitants de les comarques interiors a la costa
  • La majoria de turistes aquests dies procedeixen de l'àrea metropolitana de Barcelona

Per
El sector turístic respira optimisme per Tots Sants
El sector turístic respira optimisme per Tots Sants

El sector turístic encara el primer pont de la tardor, el de Tots Sants, amb força optimisme. A les ganes de sortir després dels confinaments de la pandèmia s'hi afegeix enguany una bonança meteorològica habitual que fa que, durant els propers 4 dies, es preveguin temperatures inusualment altes per l'època que conviden a fer activitats a l'exterior.

El nivell de reserves és en general molt semblant al que es podia registrar en un Tots Sants d'abans de la pandèmia, tot i que es constata una certa diferenciació per zones i demarcacions. El fet que molts hotels de costa ja estiguin tancats farà que els que es mantenen actius registrin una ocupació molt bona, mentre que el turisme rural presentarà unes ocupacions més variables.

Oferta variada a Lleida

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació turística del 75% durant el pont de Tots Sants als establiments d'hoteleria, turisme rural i bungalous de les zones turístiques de les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran.

En els quatre dies d'aquest pont, es preveu una gran varietat de propostes relacionades amb la natura, la cultura, la gastronomia, la temporada de bolets i activitats per celebrar la festa de la Castanyada i el 'Halloween'.

Natura, cultura i gastronomia per Tots Sants a Lleida | JOANA SENDRA

Per sectors, el de l'hoteleria podria registrar una ocupació de fins al 80% durant el dissabte i el diumenge però als càmpings, els bungalous preveuen penjar el cartell de complet i l'acampada serà superior per les altes temperatures per l'època de l'any.

La majoria de visitants per aquestes dates són famílies catalanes procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona i, en general, fan tres nits d'estada amb una depesa mitjana de 300 euros per parella.

El sector del turisme rural també augura una bona ocupació, que situarà entre el 85 i el 90% les tres nits del pont en el conjunt de la demarcació de Lleida. El càmping preveu una molt bona ocupació pel que fa a l'oferta de bungalous que arribarà a la plena ocupació per aquest pont de 4 dies i 3 nits, mentre que per l'acampada es preveu una mitjana del 50%, un percentatge més alt que d'altres anys per aquestes dates, gràcies a les temperatures més altes per l'època.

La inflació es nota a Girona

El sector turístic de la demarcació de Girona és força optimista donada la xifra de reserves acumulada durant aquest pont de Tots Sants.

En el cas del turisme rural, la previsió d'ocupació fins dimarts se situa al voltant del 80%. És una xifra habitual en ponts o caps de setmana llargs de tres o quatre dies. Enguany, però, els hostalers han detectat que hi ha clients que no han fet reserva per estar-s'hi tots els dies i han escurçat l'estada a només tres per abaratir el cost de la factura. Tot plegat és conseqüència de l'encariment de les tarifes hoteleres.

Els preus elevats no afecten les reserves turístiques a Girona | JOAN SIQUELLA

Pel que fa als establiments de costa, la majoria ja estan tancats però els que segueixen oberts també presenten un bon nivell de reserves. A la Costa Brava Centre, la mitjana d'ocupació se situa al voltant del 90%. És una xifra molt alta per l'època però causada per les temperatures inusualment gairebé estiuenques que s'estan registrant aquests dies de finals d'octubre.

La procediència dels clients és variada però la majoria són catalans que resideixen a l'àrea metropolitana de Barcelona i també francesos. El sector destaca també que aquest mes d'octubre s'ha recuperat la presència de turistes alemanys i de grups de visitants procedents dels Estats Units, que havien deixat de venir per la pandèmia.

La Costa Daurada concentra l'optimisme

Els establiments turístics de la Costa Daurada preveuen per aquest pont de Tots Sants una ocupació mitjana del 70%, tot i que s'ha de tenir en compte que a hores d'ara ja només estan oberts la meitat d'establiments. Són xifres similars a les de l'any 2019, abans de la pandèmia, amb la qual cosa el sector dona per superat el pitjor moment.

A la demarcació de Tarragona estan consolidats alguns esdeveniments que són una atracció natural pels visitants, com ara el Halloween de Port Aventura.

Pont de Tots Sants a Tarragona sense aglomeracions | PILAR RIBAS

En canvi, la situació és ben diferent a les cases rurals on a hores d'ara registren un nivell de reserves que no supera el 50%. De fet, des del sector asseguren que ja fa una colla d'anys que detecten que no és fàcil omplir els establiments en època de ponts i fora de la temporada turística més alta.

El perfil de client més habitual a Tarragona és el de famílies catalanes que procedeixen principalment de l'àrea metropolitana de Barcelona però també esperen una important presència de turistes procedents d'altres comunitats autònomes de l'Estat.