Enlaces accesibilidad
Protecció Civil

Alerta per previsió de pluges: què fer si ens enxampa la tempesta?

Per
Activada l'alerta per previsió de pluges

L'estiu acaba i comença una tardor que estarà marcada per temperatures per sobre de la mitjana i, sobretot, per fortes pluges que deixaran episodis cada vegada més freqüents, violents i impredictibles. Uns episodis que han començat aquest cap de setmana.

El telèfon 112 de Protecció Civil ha rebut més de 140 trucades per la pluja fins a les sis de la tarda d'aquest divendres, segons ha informat el cos d'emergències, que aquest matí ha activat l'alerta del pla Inuncat per la previsió de tempestes. La majoria de trucades s'han fet des del Camp de Tarragona, on l'episodi ataca amb més força.

A indrets com Constantí s'han recollit prop de 100 litres per metre quadrat en menys de dues hores. A Vila-seca ha calgut tallar la carretera N-340 per inundacions. Protecció Civil alerta que la tempesta es mourà pel litoral de sud a nord i que en les properes hores es preveu que arribi a Barcelona, per la qual cosa es demana la màxima prudència als habitants d'aquesta àrea del país.

També hi ha hagut inundacions en una residència d'avis al camí de la Coma de la Canonja i en una escola al Catllar. A banda, consten cotxes embarrancats a Reus, Tarragona i Vila-seca, entre d'altres.

Algunes d'aquestes inundacions han afectat l'hospital de Santa Tecla de Tarragona, on l'aigua ha afectat les plantes menys 1 i 0 a la zona de farmàcia. Els Bombers indiquen que no hi ha hagut afectacions personals i que no ha calgut fer desallotjaments.

Saber actuar en situacions en què el temps és advers és important, com ha assenyalat la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, en una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga. La directora ha parlat de la importància de conèixer el risc i d'aplicar protocols d'actuació. Aconsella, sobretot, no creuar passos subterranis, rieres ni barrancs. "Ho hem dit sempre", avisa.

La Generalitat alerta que els episodis de pluges seran cada cop més freqüents, violents i impredictibles | Núria Alcalà

Què fer en cas de tempesta?

Abans que arribi el període de pluges, Protecció Civil recomana conèixer les zones inundables del teu entorn, mantenir nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats, i tenir a mà elements d'utilitat en cas de viure en zones inundables. Si es disposa de garatge, es recomana disposar d'eines que puguin servir per treure l'aigua.

En cas de previsió de pluges, la Generalitat recomana retirar el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja i estar atent a possibles restriccions. Si et sorprenen les inundacions a l’exterior, el millor és buscar un refugi dins d'un edifici segur i tancar bé portes i finestres. A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.

Si circules en vehicle, es recomana moderar la velocitat i, sobretot, mantenir les distàncies de seguretat. Com ha assenyalat Salvat, es recomana allunyar-se de rieres, torrents i zones que es poden inundar. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, s'ha de sortir immediatament. En cas de calamarsa o pedra, el millor és buscar refugi a l’interior d’un edifici o sota cobert.