Enlaces accesibilidad
Alarma social

Demanen "tranquil·litat" davant l'augment de les denúncies per punxades

  • Ja són 20 les denúncies per punxades en espais d'oci a Catalunya, dues més aquest cap de setmana
  • La conselleria d'Igualtat demana no generar "alarma social" i valora positivament el nou protocol d'acompanyament a les víctimes
  • Cap de les denúncies per punxades es relaciona amb posteriors agressions o abusos sexuals

Per
Investiguen dues denúncies més per punxades a locals d'oci nocturn

Ja són 20 les denúncies per punxades en discoteques a Catalunya, dues més aquest cap de setmana. D'aquestes, set han estat a Barcelona. La conselleria d'Igualtat i Feminismes demana tranquil·litat davant l'augment de denúncies i assegura que ara, després de l'entrada en funcionament aquest cap de setmana d'un protocol d'acompanyament a les víctimes, "tothom sap com actuar".

Així ho ha afirmat la consellera Tània Verge en declaracions a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, afirma que, en cas de rebre una punxada, es farà un bon acompanyament a la víctima. A més, Verge ha demanat no generar "alarma social", ja que fins ara no s'ha registrat cap fet delictiu vinculat a una punxada.

L'últim cas s'ha donat a Salou, on una jove de 17 anys que estava de vacances ha denunciat haver patit aquesta agressió.

Primer pas: acudir a un centre sanitari

La consellera d'Igualtat i Feminismes ha assenyalat aquest dilluns que amb l'actualització del protocol, "tothom pot estar tranquil". La consellera ha recordat la importància que en cas de rebre una punxada la persona afectada es desplaci, preferiblement acompanyada, a un centre sanitari. Amb el protocol actualitzat, ha subratllat, es faran "les proves oportunes".

Amb tot, ha admès que tampoc s'han de "minimitzar" els casos, ja que el fet de rebre una punxada pot generar angoixa, és una agressió en si mateixa i fins i tot provocar la sensació de por o "terror sexual". I és que la majoria dels casos han estat denunciats per dones.

Què inclou el protocol?

El nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius i recorda el telèfon d'emergències 112. També recull que un cop la persona és atesa pels serveis sanitaris caldrà fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. A més, s'haurà de valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.

La consellera ha apuntat que el document operatiu s'ha fet arribar a tots els circuits territorials perquè els ens locals també estiguin informats, ja que el fenomen d'una punxada pot produir-se en una discoteca, però també en un concert o festa major. "Estem donant eines perquè qualsevol administració pugui reaccionar igual davant fets similars", ha afirmat.

Els casos investigats no estan relacionats amb agressions sexuals

De moment, cap de les 20 denúncies per punxades ha estat relacionada amb posteriors agressions o abusos sexuals ni amb robatoris, si bé ha convingut que generen ansietat i preocupació i que hi ha "un element de gènere", ja que les víctimes són majoritàriament dones.

Davant la proposta que les discoteques facin un registre a tots els homes abans que entrin als locals, la consellera ha valorat que "aquesta pot ser una mesura, en qualsevol cas les mesures que es prenguin en els espais d'oci no són aïllades".