Enlaces accesibilidad
Estudi mundial

La mortalitat per covid es podria reduir en un 30% afegint un nou antiviral al tractament

  • L'assaig clínic ha estat liderat en l'àmbit espanyol per l’Hospital Germans Trias
  • S’ha demostrat que aquesta estratègia és segura i especialment eficaç en aquells pacients més greus
  • A diferència d’anteriors assajos amb anticossos, aquest mantindria la capacitat de bloquejar la variant òmicron

Per
La mortalitat per covid es podria reduir en un 30%

Un estudi mundial demostra que afegir un nou antiviral al tractament actual contra la covid-19 podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats.

L'assaig clínic, que ha estat liderat en l'àmbit espanyol per l’Hospital Germans Trias, mostra que afegint l’anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab al tractament actual contra la covid-19 amb remdesivir i dexametasona es podria reduir la mortalitat.

Nou antiviral contra la mortalitat per covid | Rosa Quitllet

L'assaig ha estat realitzat a pacients hospitalitzats amb diferent gravetat, però que no requerien d’UCI. S’ha demostrat que aquesta estratègia és segura i especialment eficaç en aquells pacients més greus. A diferència d’anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia davant òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab/cilgavimab mantindria la seva capacitat de bloquejar aquesta variant del virus a les dosis administrades.

Dosi intravenosa única d’aquest anticòs

L’assaig va avaluar el potencial d’una dosi intravenosa única d’aquest anticòs en persones hospitalitzades, però que no es trobaven a la UCI, a qui també se’ls administrava altres fàrmacs ja aprovats i utilitzats de forma rutinària, com el remdesivir o la dexametasona.

Tot i que els resultats no van demostrar una millora significativa de les taxes de recuperació, aquesta nova estratègia sí que va portar a una reducció clínicament rellevant d’un 30% de la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessitaven concentracions d’oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva.

L’estudi, publicat a la revista mèdica The Lancet Respiratory Medicine, s’ha realitzat en coordinació amb l’FDA i l’Agència Europea del Medicament, que avaluaran la possibilitat que aquest fàrmac esdevingui un nou tractament addicional en els propers mesos.

Un estudi d’abast mundial

L’estudi, acabat recentment, es va dur a terme a una vuitantena de centres d’arreu del món i, a Espanya, va comptar amb la participació de 150 persones ingressades a planta convencional i a unitats de semicrítics: 75 a l’Hospital Germans Trias i 75 més a altres hospitals del país. Haver inclòs un gran i divers nombre de pacients d’arreu del món és un dels punts forts de l’assaig, que suggereix que els resultats serien àmpliament generalitzables en no observar-se diferències en la seva eficàcia o seguretat segons la comorbiditat, l'estat immunodeprimit, o l'estat de vacunació dels pacients.