Enlaces accesibilidad
Pla d'Estiu

Pugen les violències sexuals contra les dones a Barcelona

Per
Pugen les violències sexuals contra les dones a Barcelona

Les violències sexuals contra les dones han augmentat en els últims anys. Així s'ha donat a conèixer a la Junta Local de Seguretat de Barcelona que s'ha celebrat aquest dijous, presidida per l'alcaldessa Ada Colau i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Aquest augment està relacionat amb la pujada de les denúncies vinculades amb les lesions, les violències sexuals i la violència de gènere, sobretot els maltractaments en l’àmbit de la llar i el trencament de condemna.

Les agressions sexuals pugen un 31% a Barcelona | Maite Boada

Segons dades de la Junta, les agressions sexuals han pujat un 31% respecte al 2019 i un 6,54% respecte al 2021, i els abusos sexuals han crescut un 11,3% en relació amb el 2019 i un 9,09% respecte al 2021. Així, l'augment dels delictes sexuals, juntament amb la multireincidència, són els reptes que més preocupen aquest estiu als cossos de seguretat. Barcelona ha activat el Pla d'estiu, que incrementa els efectius policials

Menys fets delictius

Amb tot, en la Junta de Seguretat Local, s'ha destacat la rebaixa del 23 % dels fets delictius en els 5 primers mesos de l’any amb relació al mateix període que el 2019. Tot i això, el nombre de delictes denunciats ha augmentat un 40% respecte al 2021, un any encara marcat per les restriccions aplicades per contenir la pandèmia.

Els robatoris a la via pública, a la baixa

Els robatoris a la via pública han baixat respecte a l'any abans de la pandèmia. Del total dels 73.184 delictes registrats el 2022, 4.136 han estat robatoris violents al carrer. Això suposa un descens del 17,5% respecte al 2019. Tot i això, la fi de les restriccions i la tornada de la normalitat després de dos anys de pandèmia ha influït en el fet que els robatoris hagin augmentat respecte al 2020 en un 40%. Per això, aquest serà un dels reptes principals dels cossos policials aquest estiu.

Fets delictius durant els primers cinc mesos de l¿any

Fets delictius durant els primers cinc mesos de l¿any

D'altra banda, la resolució dels fets delictius ha augmentat un 3,7% tot i que les detencions han baixat un 7,3% respecte al mateix període del 2019. L’increment de la resolució dels fets està directament relacionada amb l’augment de l’eficàcia en la lluita contra la multireincidència: augmenten les detencions de persones multireincidents que estan relacionades amb més d’un fet delictiu. De fet, els 5 multireincidents més actius han estat detinguts 55 vegades.

Es reforça la seguretat a Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí

Des del Departament d'Interior s'ha posat en marxa el Pla d'Estiu: els Mossos d'Esquadra incrementen la seva plantilla en 65 efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana a les comissaries de Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí. A més, es reforça la nit amb equips d’ordre públic: la Brigada Mòbil i l’Àrea Regional de Recursos Operatius. D'altra banda, la Guàrdia Urbana també augmenta el nombre d'efectius amb un total de 1.047 agents, un 12% més que l'any passat.

Els principals desafiaments dels cossos de seguretat són minimitzar l'impacte dels delictes contra la llibertat sexual i contra els delinqüents multireincidents per reduir l'efecte que tenen les conductes delictives sobre les persones que viuen o visiten la ciutat. Un d'aquests reptes són els robatoris de rellotges, que representen el 7,2% dels robatoris violents denunciats. Estan vinculats, sobretot, al turisme i als rellotges d’alta gamma. Per prevenir possibles agressions sexuals, es posa en marxa itineraris segurs.