Enlaces accesibilidad
Reunio Generalitat-Moncloa

Sánchez i Aragonès es reuniran abans de les vacances

Per
La trobada entre Bolaños i Vilagrà genera discrepàncies a l'Executiu

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, acorden que el president Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuniran abans de les vacances d'estiu tan bon punt ho permetin les seves agendes perquè tots dos abordin les implicacions de l'espionatge del CNI, i també per reactivar una reunió de la taula de diàleg que tingui contingut real. Així ho han acordat després d'una reunió de dues hores que han valorat de manera diferent.

Des de la Moncloa han definit la trobada com a "cordial, sincera i constructiva" reconeixen que pot ser una primera presa de contacte. Bolaños assumeix que les relacions s'havien desgastat arran del cas Pegasus, però que amb aquesta trobada es reprenen els contactes polítics i institucionals. Per la Moncloa, en canvi, aquesta reunió és una "bona notícia" perquè entra dins la normalitat.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es reuneixen a Moncloa

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es reuneixen a Moncloa

Per una altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per qui la relació entre els dos executius es manté congelada mentre no es donin "garanties" antirepressives i es prenguin mesures més contundents en relació amb l'espionatge, les solucions que s'han posat sobre la taula no són prou convincents i, diu, "cal seguir treballat i parlant per establir unes garanties".

Vilagrà es reunirà amb Bolaños per abordar el bloqueig arran del cas Pegasus

Des de la Generalitat, afirmen que "no ha estat una reunió fàcil" i "que hi ha desconfiança". La consellera ha exigit que sigui un "punt d'inflexió" per reprendre de nou la relació entre Governs.

Crítiques de Junts

Junts han criticat la reunió entre els dos governs. El partit considera que suposa blanquejar l'espionatge i el Govern espanyol. El secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha sostingut que aquesta trobada no hauria d'haver tingut lloc perquè considera que el Govern central no ha assumit cap responsabilitat respecte al cas d'espionatge.

Per una altra banda, el president del PSC, Salvador Illa, fa fet una valoració positiva de la reunió: "Els socialistes catalans valorem positivament el diàleg, seguirem treballant per enfortir i reforçar aquest diàleg entre governs". D'altra banda, ha assegurat que la pèrdua de la candidatura conjunta per als Jocs d'hivern es deu a una "manca de diàleg" i una "dinàmica de confrontació que ha durat massa anys" amb l'Aragó. "Els socialistes estem a favor que hi hagi Jocs d'hivern al Pirineu quan sigui possible", ha conclòs Illa en una atenció als mitjans des de Les Garrigues.

Reforçar suports?

La reunió arriba després de les eleccions andaluses i amb la necessitat de l'executiu de Sánchez de recuperar el suport d'ERC al tram final de la seva agenda legislativa. L'executiu espanyol espera que la trobada serveixi per reprendre una relació que va quedar congelada arran del cas d'espionatge amb Pegasus, pel qual Bolaños està citat com a testimoni, i per la constatació del baix nivell d'execució de les inversions en infraestructures el 2021.

Hores abans de la trobada a Madrid, el president de la Generalitat ha remarcat que fins ara les gestions que ha fet l'Estat sobre l'espionatge en el 'Catalangate' han estat "absolutament insuficients" i s'ha mostrat a favor d'escoltar les propostes. En aquest sentit, ha demanat un marc de garanties per acabar amb la repressió, coincidint amb l'aniversari dels indults, i ha recordat que encara hi ha desenes de causes obertes contra alcaldes i càrrecs com el delegat de Govern a Lleida, Bernat Solé.

Vilagrà es reunirà amb Bolaños per abordar el bloqueig arran del cas Pegasus

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va afirmar que la reunió és una "bona notícia" per reactivar el diàleg entre els dos executius. Segons Rodríguez, "la normalitat institucional i el diàleg amb totes les comunitats, també amb Catalunya, és el full de ruta del govern" espanyol. No ha concretat si aquesta reunió servirà per tancar la data per a la trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès per abordar l'espionatge amb Pegasus.