Enlaces accesibilidad

La ciutat recordada: Barcelona en imatges del segle XIX

Per
Punts de vista - Les fotos sorprenents de la Barcelona del XIX

Acaba d'obrir una exposició sorprenent, amb fotografies de Barcelona de les primeres que es van fer: 'La ciutat davant la càmera. Imaginaris urbans al s.XIX', a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona . Les primeres màquines de retratar, com es deien llavors les càmeres de fotos, ens ensenyen uns carrers molt buits, amb pocs vianants, un o dos cotxes circulant, un tramvia que no troba ningú al seu pas...

Una ciutat desconeguda però en què reconeixereu edificis i potser monuments. Una quotidianitat que ha canviat tant que aquesta mostra ens aporta informació valuosíssima sobre el nostre passat: quan tornem a sortir al carrer no ho veurem pas com abans!

Els més grans sobretot hi veiem els bancs dels carrers: els mateixos de pedra llavors on ens asseiem a la nostra infantesa. I la canalla xalarà d'allò més quan els dieu que són imatges d'indrets per on passen: el Passeig de GràciaColom...

Un arxiu imprescindible que ens aporta memòria històrica

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona es va crear l'any 1931 per la gran quatitat d'imatges de la ciutat que calia conservar des que l'any 1839 van arribar els proiers aparells per a fer fotografies. El final del segle XIX coincideix amb la transformació urbana i la fotografia ho va registrar guardant per a la posteritat edificis, places, carrers i punts de vista que han anat canviant des de llavors, uns més que d'altres.

Qui hi aporta fotografies? Fotògrafs professionals i amateurs, editorials, ciutadans, famílies, institucions i el mateix Ajuntament. Així es poden conservar, tractar, descriure i difondre com a valor que són del patrimoni fotogràfic de la ciutat i de la nostra memòria històrica.

El fons actual arriba als tres milions de fotos fetes del 1839 fins ara del seu tema principal i raó d'existir, Barcelona. També hi podeu consultar part dels fons al seu web.

L'exposició és oberta des d'aquest 17 de juny i fins al 23 d'octubre d'enguany, cada dia de 10 a 19h i diumenge i festius de 10 a 14h, excepte el 24 juny, Sant Joan, a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, a la seu de l'antic Convent de Sant Agustí, plaça de Pons i Clerch, 2, 2n, al costat del parc de la Ciutadella.

L'entrada és gratuïta. Feu-hi cap: us agradarà.