Enlaces accesibilidad
Nova presidència

Borràs i Turull acorden un tàndem al capdavant de Junts

Per
Borràs i Turull acorden una llista conjunta per la direcció de Junts

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’actual vicepresident del Partit, Jordi Turull, han tancat finalment un acord per presentar una candidatura conjunta de cara al congrés que el pròxim 4 de juny ha de decidir a Argèles-sur-Mer (França) el futur de la formació independentista. L'objectiu del pacte "in extremis" està clar: evitar que la divisió dins la formació segueixi creixent, després de les renuncies de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.

Borràs i Turull acorden una llista conjunta per liderar Junts | Elena Garcia

Aquest mateix dimarts finalitzava el termini per presentar les candidatures a la presidència i a l’executiva nacional. El pacte preveu un repartiment equitatiu de les funcions executives, en què Borràs assumiria la presidència en substitució de Puigdemont i l'exconseller la secretaria general, en el de Sànchez.

L'actual portaveu, Josep Rius, mantindria una vicepresidència, també Anna Erra. S'incorporarien Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, més pròxims a Borràs. També entra a la direcció el conseller d'economia, Jaume Giró, entre d'altres. L'actual president del grup parlamentari, Albert Batet, surt de l'executiva.

Modificació dels estatuts

En el nou tàndem Borràs-Turull, la presidenta del Parlament assumirà la presidència del partit. Ara bé, el càrrec es veurà reforçat amb una modificació dels estatuts per a afegir-li funcions executives. Inicialment, Turull pretenia deixar en un rol merament representatiu la figura de la presidència del partit.

"Treballarem conjuntament", ha assegurat Turull, al costat de Borràs, durant la presentació de la candidatura unitària. En la negociació "in extremis", Borràs ha aconseguit situar en posicions clau a perfils afins. Dues de les quatre vicepresidències quedaran en mans de Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, persones de la màxima confiança de la nova presidenta de la formació.

Mentrestant, Anna Erra, pròxima a Turull, i Josep Rius, pròxim a Puigdemont, conservaran les altres dues places. La secretaria d'organització, un lloc clau per a controlar l'aparell del partit, serà per David Torrents, cap de files de JxCat a l'Ajuntament de Badalona, membre dels Mossos d'Esquadra en excedència i pròxim a Borràs.

La renúncia de Puigdemont i Sánchez

El congrés del 4 de juny ha pres especialment importància després que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés per sorpresa que no tenia intenció de continuar en el càrrec. En un comunicat es mostrava partidari que el nou president “participi permanentment de les reunions executives” i “a fons” en les decisions polítiques que s’hagin de prendre.

Una renúncia que s’afegia a la comunicada a principis d’abril del fins ara secretari general del partit, Jordi Sánchez. “Els temps avui requereixen una manera diferent de treballar”, apuntava en una entrevista, en què ja reclamava “una única candidatura” que doni resposta a “la pluralitat i riquesa que representa JxCat”.

Laura Borràs fa costat a la portaveu de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, el dia de la seva renúncia

Laura Borràs fa costat a la portaveu de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, el dia de la seva renúncia EFE

La darrera baixa significativa ha estat la de la portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, qui anunciava la seva decisió de deixar la política per motius personals. “No puc més”, advertia Artadi en una roda de premsa en què afegia que no se sentia “amb força per continuar”.

Sànchez reclama unitat

A la vigília que es concretés l'acord d'una candidatura conjunta pel 4 de juny, ha tornat a ser Jordi Sànchez qui ha defensat en una entrevista a Rac 1 la necessitat d’asseure's a una taula tot i tenir idees diferents. En aquest sentit, ha apostat per la unitat i ha explicitat que Borràs i Turull “són dues persones carismàtiques, que tenen una personalitat forta i a la que la gent vol”.

Borràs i Turull negocien una candidatura conjunta

Precisament, la mateixa presidenta del Parlament s’havia mostrat convençuda aquest cap de setmana en una entrevista a La Vanguardia en l’aposta pels actuals lideratges dins de Junts de cara a renovar la direcció del partit. En aquest sentit, Borràs destacava la importància del seu càrrec institucional, recordant que “és el segon més important del país i el de major rang dins de Junts”.