Enlaces accesibilidad
Bones previsions

La inflació i els efectes de la guerra no frenen el turisme aquest estiu

  • El 60% de les empreses de la patronal estatal ACAVE ja no tenen cap empleat en ERTO
  • Les agències de viatges preveuen un retorn a la normalitat prepandèmica, segons ACAVE

Per
Les agències de viatges són optimistes respecte a la temporada d'estiu

Després d'una Setmana Santa molt favorable pel que fa a les xifres de turisme i ocupació, les previsions de cara a l'estiu són extremadament positives per al sector. L'escalada de la inflació i els efectes de la guerra a Ucraïna no frenaran les ganes de la gent de visitar altres llocs durant aquesta estació vacacional i les agències de viatges preveuen un retorn a la normalitat prepandèmica. Així ho ha afirmat l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades.

El turisme espera recuperar la normalitat el 2023 | Climent Sabater

El preu del combustible fa baixar les reserves

El 75% de les empreses associades a ACAVE preveuen que aquest estiu sigui de "recuperació" després de dos anys marcats per la pandèmia. Malgrat això, només el 21% afirmen que ja estan en xifres de facturació similars a les que tenien abans de la crisi sanitària.

Sobre l'escalada dels preus dels combustibles, gairebé vuit de cada deu persones afirmen que els està afectant al rebre reserves, mentre que un 17,4% apunta que aquestes es mantenen a un bon ritme. En la mateixa línia, la guerra d'Ucraïna ha fet que gairebé el 70% de les agències observin un cert "alentiment" de les reserves, però sense anul·lacions directament relacionades amb aquest motiu.

"De cara a l'estiu les previsions són força bones, però sense arribar a les dades de 2019", destaca Martí al ressaltar que la xifra de negoci per a les agències estarà al 80% si es compara amb el que hi havia abans de la crisi sanitària.

Tornen les ganes de viatjar

Per la seva part, la gerent d'Acave, Catiana Tur, explica que hi ha "ganes de viatjar" i de tornar a destinacions de mitja i llarga distància. "Portem dos anys sense viatjar, i això es nota", ressalta. Per mercats, el sector veu una major fredor als països asiàtics que contrasta amb el dinamisme d'altres mercats com l'americà o l'europeu.

Pel que fa al sector dels creuers, mostra un pessimisme una mica més gran. De fet, cap de les empreses entrevistades preveu igualar o superar la xifra de negoci prepandèmia i totes mostren la seva preocupació per l'escalada del preu del combustible, ja que els vaixells dedicats a aquesta activitat tenen un consum molt gran que pot afectar els preus.

Baixen els ERTO

Així mateix, el sector del turisme, especialment afectat per la crisi sanitària, preveu una recuperació de l'ocupació. De fet, el 60% de les empreses agrupades per la patronal estatal ACAVE ja no tenen cap empleat acollit en expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) i un 35% té previst ampliar la seva plantilla durant aquesta temporada.

"Els conflictes i la inflació no estan ajudant a l'optimisme, però si estem parlant d'una recuperació", ha destacat el president de l'entitat, Jordi Martí. Tot i això, ha apuntat que les xifres de negoci encara no han arribat a les del 2019.