Enlaces accesibilidad
Covid

Els usuaris de la sanitat reclamen l'accés fàcil i gratuït als tests d'antígens

  • La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya explica que estan rebent ara les comandes del novembre
  • Els usuaris de la salut qualifiquen d"'inacceptable" i "incomprensible" els problemes de desproveïment de tests d'antígens
  • Els farmacèutics aposten per fer els tests a les farmàcies per descongestionar els CAP

Per
Els usuaris de la salut reclamen l'accés fàcil i gratuït als tests d'antígens

La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) ha demanat que les administracions actuïn per garantir l'accés als tests d'antígens de manera fàcil i gratuïta. Des de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, FECAC, expliquen que ara estan rebent les comandes del novembre, abans que s’estengués la variant Òmicron. El transport des de l'Àsia triga unes tres setmanes amb vaixell o bé es multiplica el preu si el proveïdor decideix pagar un avió.

"Inacceptable" i "incomprensible"

D"'inacceptable i incomprensible" qualifiquen els usuaris de la salut els problemes de desproveïment de tests d'antígens a les farmàcies. La seva presidenta, Mari Carme Sabaté, ha assenyalat que "els governs no poden demanar responsabilitat als ciutadans si no hi posen els mitjans".

Per evitar-ho, la CUS demana a l'Agència Espanyola de Medicaments que reguli el preu màxim dels tests d'antígens com ja va fer amb les mascaretes.

Tests fets a les farmàcies

Davant aquesta situació, el president de la FECAC, Antoni Torres, aposta per fer els tests a les farmàcies per descongestionar els CAP i que generin automàticament els codis QR. Els farmacèutics adverteixen que és un error vendre els tests professionals d'antígens en caixes de vint perquè els facin els ciutadans, ja que pot generar una revenda a través d’Internet. En comptes d'això, proposen que els facin els mateixos farmacèutics.

Fer-se una prova PCR o un test, missió impossible

Reforç de l'atenció primària

CCOO ha reclamat el reforç urgent de l'atenció primària i la gratuïtat dels tests d'antígens davant de la sisena onada de la covid.

El sindicat ha afirmat que "s'estan vivint uns dies d'autèntic col·lapse del sistema". Per això, exigeix al Govern que garanteixi l'accés a aquests tests a tothom, fent-los gratuïts i disponibles a totes les farmàcies.

Comissions Obreres ha reclamat també no acomiadar cap professional que ara s'hagi contractat de reforç.