Enlaces accesibilidad
Repte energètic

La transició a energies renovables a Catalunya abans del 2035. Com anem?

Notícia - En Línia 
  • Les energies renovables representen poc més del 10% de tota l'energia que es produeix al món. El combustible fòssil, per contra, representa més del 85%.
  • L'any 2030, un 30% de l'energia hauria de ser renovable, i el 2050, s'haurien d'haver eliminat les emissions de CO₂.
  • Coneix tots els detalls a RTVE Play

Per
En Línia - Alternatives a l'energia nuclear

Catalunya és un dels territoris de tot el món que més depèn de les energies nuclears. Les dues centrals nuclears actives, la d'Ascó i la de Vandellòs, generen gairebé la meitat de l'electricitat. Per substituir aquesta energia per l'eòlica, hauríem de multiplicar per vuit el nombre de molins que tenim actualment (més de 2.000 molins de vent més). Ja a contrarellotge en el calendari de tancament de nuclears i de reducció de les emissions, el repte energètic a Catalunya i a tot el món és molt complicat, però necessari.

Torre de la central d'energia Nuclear d'Ascó

Torre de la central d'energia Nuclear d'Ascó RTVE Catalunya

Dades actuals, progrés i estimacions

Des de l'Observatori d'Energies Renovables s'està fent un seguiment del creixement dels diferents tipus de renovables i, segons Joan Ramon Morante, director de l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya, "els balanços són molt tristos. Està estimat quan hauríem d'anar creixent en potència instal·lada eòlica i fotovoltaica i no s'està complint. Aquest any s'ha fet pràcticament zero d'energia eòlica i s'ha construït una desena part del que s'hauria d'haver instal·lat en energia fotovoltaica".

Per què costa tant fer la transició a les energies renovables?

Morante comenta que "hi ha unes grans inversions ja fetes amb les instal·lacions actuals, les regles econòmiques són d'amortització màxima de les inversions i substituir per energies renovables requereix unes fortes inversions".

Morante explica que aquests factors estan embolcallats en un context de regles de mercat molt porugues que es limiten a intentar optimitzar el que hi ha avui dia. Amb aquest panorama, el director de l'IREC considera que el factor social ha d'entrar en joc: "cal una forta pressió per forçar aquesta transició".

Catalunya és un territori molt endarrerit en energies renovables.

Catalunya és un territori molt endarrerit en energies renovables. RTVE Catalunya

Jordi Roca Jusmet, economista de la Universitat de Barcelona, afegeix que l'energia nuclear és més cara que la renovable: "La història de l'energia nuclear és, en gran part, la història de retards i augment de costos dels projectes. Hem de tenir en compte que molts costos de les nuclears s'externalitzen. En contrast, les renovables estan abaratint-se molt a mesura que es van implantant".

La fi de l'energia nuclear a Catalunya. Quan arribarà el dia?

La Llei contra el canvi climàtic contempla tancar totes les centrals nuclears el 2027. Morante adverteix que aquest procés no es completa d'un dia per l'altre, i que en el desmantellament de qualsevol nuclear es passa per tres etapes:

  1. Treure tot el combustible, i trobar un lloc on emmagatzemar-lo. Sol trigar 3 o 4 anys.
  2. Eliminació dels elements de la central que s'han pogut contaminar. Pot trigar entre 20-30 anys l'estat de central latent. Un cop es completa el període, es procedeix a verificar si hi ha o no radioactivitat significativa.
  3. Enderrocament de les instal·lacions. El procés pot durar entre 5 i 7 anys.
Central nuclear de Vandellós, vistes des de la platja.

Central nuclear de Vandellós, vistes des de la platja. RTVE Catalunya

Invertir en energies renovables. Surt a compte?

Les inversions en energies renovables han crescut el triple en comparació amb els combustibles fòssils. Segons Roca, a Espanya, des de finals dels noranta fins a la crisi econòmica del 2008, les inversions han augmentat gràcies en gran part a incentius econòmics. Amb la crisi va haver-hi un estancament, però darrerament han tornat a la línia ascendent perquè aquestes energies han guanyat en competitivitat.

L'economista, però, reconeix que a Catalunya la situació és pitjor, en comparació amb altres comunitats autònomes: "Fonamentalment, hi ha hagut molta oposició a molts projectes d'energies renovables al territori i la Generalitat".

Morante assegura que la inversió en renovables és rendible: "La prova és que les grans companyies i els grans capitals estan invertint. Si no es fa a més llocs és perquè no hi ha la seguretat jurídica corresponent".