Enlaces accesibilidad
Hackers

Les universitats en el punt de mira dels ciberdelinqüents

  • L'executiu vol reforçar el control informàtic, oferir més formació especialitzada i millorar la recerca contra els atacs

Per
L'executiu vol reforçar el control informàtic a les universitats

Les grans empreses són ara objectiu dels ciberdelinqüents. Les universitats estan en el seu punt de mira per la gran quantitat de dades sensibles amb què treballen. Els cibercriminals bloquegen, encripten i segresten els ordinadors amb l'objectiu que l'empresa no pugui accedir. L'informatiu ha parlat amb algunes de les víctimes d'aquests atacs i amb els qui vetllen per resoldre'ls.

Universitats

Fa uns mesos la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va patir un ciberatac. Es va trigar 4 mesos a restablir la normalitat. Ara, l'atac a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha generat un descontrol en tots els alumnes i docents. Els experts creuen que aquest ha estat un atac dirigit i molt planejat.

Sense recursos informàtics, les classes s'han hagut de reinventar. A poc a poc, l'Autònoma reprèn certa normalitat. Però l'atac ha deixat 10.000 ordinadors afectats. Una wifi provisional permet de nou la connectivitat. També s'estan recuperant les còpies de seguretat. Però la UAB no pot fer cap gestió administrativa fins d'aquí fins al desembre. I la plataforma del campus virtual no se sap quan es podrà recuperar...

Consells

Per evitar problemes amb aquests casos, els experts recomanen tenir una còpia de seguretat actualitzada i fora del sistema. A més, cal saber que l'Agència de Protecció de Dades preveu multes milionàries per les empreses que perdin dades sensibles.

Però el més important de tot és que davant un xantatge, es recomana no pagar. Perquè a més de fomentar un negoci il·legal, el xantatge pot continuar a més.

El Govern anuncia un pla per reforçar la ciberseguretat

Arran d'aquests atacs continuats, la Generalitat s'ha proposat reforçar la ciberseguretat a les universitats. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ampliarà el seu perímetre de control per incloure-hi totes les universitats i centres de recerca que s'hi vulguin acollir. En paral·lel, es posarà en marxa una 'Cyberacademy', una plataforma en línia per oferir formació especialitzada en aquest sector. "Són dues iniciatives imprescindibles i necessàries per reforçar la cultura de la ciberseguretat", ha recalcat el vicepresident Jordi Puigneró. Per últim, la consellera Gemma Geis ha anunciat un reforç –no quantificat- de les línies de recerca vinculades a la ciberseguretat.

Puigneró i Geis ho han presentat després de reunir-se amb el rector de la UAB, Javier Lafuente. En declaracions als mitjans, el responsable de l'Autònoma ha explicat que en els pròxims dies, la xarxa física estarà oberta i el sistema d'identificació personal restablert per tornar a tenir tots els serveis operatius. També ha previst recuperar tots els serveis corporatius de la universitat "en les setmanes vinents".