Enlaces accesibilidad
Covid 19

Millora la situació de la pandèmia a Catalunya

Per
La vacunació va recuperant a poc a poc ritme després de l'estiu
La vacunació va recuperant a poc a poc ritme després de l'estiu

La situació epidemiològica continua millorant a Catalunya i els llits ocupats per malalts de covid s'han estabilitzat aquest cap de setmana al voltant dels 930, 220 menys que la setmana anterior. També disminueix la xifra de persones ingressades a les UCI, i amb 324 s'arriba al nivell més baix des de mitjans de juliol. La baixada de la pressió als hospitals també s'està notant als centres d'atenció primària, que aquesta setmana han registrat una afluència un 25% inferior a la passada. La mortalitat segueix sent força alta però amb una mitjana de tretze defuncions notificades diàries se situa per sota de les cent setmanals. Segons la Generalitat, el total de persones mortes per covid des de l'inici de la pandèmia és de 23.547.

A l'espera que la vacunació remunti

La Generalitat confia que el final de les vacances permeti recuperar el ritme de vacunació que hi havia al juny. Mentre que aleshores es punxaven diàriament entre noranta mil i cent mil dosis, a finals d'agost la quantitat s'havia reduït substancialment a menys de la meitat. De fet, aquests dies hi ha hagut punts de vacunació en què durant força estona no s'hi presentava ningú.

Per què ha baixat el ritme de vacunació?

Els professionals sanitaris no deixen de fer una crida a vacunar-se perquè sense la protecció que han ofert els vaccins aquesta cinquena onada hauria tingut conseqüències molt pitjors. La tornada a la feina i l'inici del curs escolar poden complicar novament la situació. Els especialistes creuen probable que la incidència torni a pujar si hi ha més interacció social i pensen que mantenir els locals d'oci nocturn tancats i la restauració amb horari d'obertura limitat a les nits serviran per reduir el risc d'una sisena onada. Salut manté l'objectiu d'acabar el mes de setembre amb almenys el 80% de la població vacunada.

Torna el rastreig dels contactes estrets

A partir de dilluns es tornaran a fer proves PCR als contactes estrets d'afectats de covid però les persones vacunades amb la pauta completa no caldrà que facin quarantena. En el cas de les escoles, els vacunats es faran un test d'antígens amb automostra a les farmàcies, mentre que els no vacunats s'hauran de sotmetre a una PCR i seguir deu dies de quarantena. Les proves als contactes estrets sense símptomes s'havien deixat de fer al juliol pel gran volum de feina que la cinquena onada provocava a l'atenció primària.