Enlaces accesibilidad
161 municipis de Catalunya

Què has de saber del toc de queda nocturn?

Per
161 municipis es preparen pel nou toc de queda nocturn

Finalment ha quedat confirmat. Hi haurà toc de queda nocturn a Catalunya en els territoris més afectats per l'evolució de la covid-19. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que s'aplicarà en aquells municipis de més de 5.000 habitants, on la incidència del virus superi els 400 casos per cada 100.000 habitants. Segons les dades de la Generalitat, afectarà 161 municipis "que aglutinen la major part de la població de Catalunya".

El Govern reconeix que el toc de queda s'allargarà més d'una setmana | Laura Herrero

A quines hores serà?

El confinament nocturn restringirà totes les activitats socials i la mobilitat entre les 01.00 h i les 06.00 h durant una setmana i serà prorrogable. El govern català vol que pugui entrar en vigor aquest mateix cap de setmana, però haurà d'esperar l'aval del TSJC.

Els Mossos desplegaran 300 agents més per garantir el toc de queda | Sergi Bassolas

Per què s'ha decidit aplicar-lo?

El president català ha reconegut que es tracta "d'una mesura del tot excepcional", però que s'ha decidit prendre, en sintonia amb el món municipal, per diferents motius: per frenar l'explosió de contagis, per garantir el bon funcionament del sistema sanitari i per preservar la recuperació econòmica "que ja ha començat i que hem de continuar".

Quins municipis afecta?

El confinament nocturn es vol aplicar ara en 161 municipis, que sumen una població de 6.017.109 habitants. D'aquests, la majoria compleixen amb els paràmetres d'incidència alta de la covid-19 marcats pel Govern i n'hi ha més d'una desena que tot i quedar fora dels paràmetres estan envoltats completament de municipis que sí que els compleixen. Per aquest motiu també s'hi aplicarà el toc de queda.

CONSULTA ELS 161 MUNICIPIS AFECTATS PEL TOC DE QUEDA NOCTURN

Entre els municipis afectats amb incidències altes en els darrers set dies hi ha Barcelona (809,60), Tarragona (542,20) i Girona (561,70).

També són a la llista els municipis més poblats de Catalunya, com ara L'Hospitalet de Llobregat (incidència acumulada de 653), Terrassa (474), Badalona (554) o Sabadell (523,6). A l'extrem baix de la llista pel nombre de població hi ha Sant Pol de Mar, amb 5.011 habitants i una incidència de 558 o Dosrius, amb 5.061 habitants i una incidència de 553.

Com s'actualitzarà la llista de municipis?

Com que les dades d'incidència van variant, l'executiu ha estipulat que si un municipi deixa d'estar dins dels paràmetres, haurà d'esperar que finalitzi la resolució vigent. En el cas contrari, si un municipi entra dins dels paràmetres en els pròxims dies, s'inclourà en la revisió.

D'altra banda, si un municipi demana ser incorporat dins dels municipis amb toc de queda, també s'haurà d'esperar a la revisió següent, però haurà de complir els criteris paramètrics.

I si no compleixo el toc de queda?

En cas que s'aprovi el toc de queda, en el compliment de la mesura hi treballaran, com en l'anterior, els Mossos d'Esquadra i les policies locals. Les multes que s'aplicarien a qui no el complís oscil·larien entre els 300 i els 6.000 euros, basant-se en el decret llei que es va aprovar l'agost passat.

Quines excepcions hi ha?

Entre les excepcions hi hauria els desplaçaments d'urgència per assistència sanitària o anar a la farmàcia, anar o tornar de treballar, realitzar serveis essencials, recollida i cura de menors en cas de pares separats i la cura de mascotes i animals de companyia.

Quines són la resta de restriccions aprovades?

Fins ara, el TSJC ha avalat la resta de restriccions que el govern va proposar. Aquestes són: la limitació de les trobades socials a un màxim de deu persones i que totes les activitats, inclosa la restauració i els esdeveniments culturals, havien d'acabar a dos quarts d'una de la matinada.

També va establir la prohibició de menjar al carrer i de fer actes culturals a peu dret. Va recomanar tancar parcs, platges i altres espais públics entre les 00.30 h i les 6 del matí.