Enlaces accesibilidad
Nivells de la segona onada

Catalunya torna al risc extrem de coronavirus

Per
Catalunya entra en risc extrem per coronavirus

La situació del coronavirus a Catalunya continua empitjorant. Epidemiològicament el territori ja es troba en risc extrem després de superar aquest divendres els 200 punts de risc de rebrot. Segons l'informe d'aquest dissabte, el risc s'enfila fins als 438, pujant més de 150 punts en un dia. La velocitat de transmissió també està disparada i supera el 2, el que indica que de mitjana, 100 contagiats contagien a 200 persones. Es tracta d'uns nivells d'RT que no s'han registrat en el gairebé any i mig que portem de pandèmia.

Es cert que es tracta d'una quinta onada diferent de les anteriors, ja que la pujada de contagis no s'està traduint en més pressió als hospitals i les morts estan en xifres mínimes. De totes maneres, alerten que la situació és preocupant.  Una major transmissió afavoreix a l'aparició de noves variants que puguin ser resistents a la vacuna. A més, la pressió ara s'ha traslladat a l'atenció primària.

Els indicadors epidemiològics es disparen en només un dia.

Els indicadors epidemiològics es disparen en només un dia. RTVE

La previsió és que els contagis continuen pujant durant els propers dies, no només pels indicadors sino també per l'anàlisi de les aigües residuals. Segons la coordinadora de la xarxa de vigilància de SARS-COV-2 de les aigües residuals de Catalunya, Laura Guerrero, els nivells del virus "s'han disparat" en 15 dies arribat a nivells de gener.

Puja presència de SARS-COV-2 a les aigües residuals | Mónica Montes

S'atura la desescalada

Una situació que preocupa, i molt, des de Salut que demanen "no banalitzar" la situació perquè els contagis siguin entre la gent jove, amb menys probabilitat de desenvolupar la malaltia de forma greu. "No obrirem més" ha destacat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon a Rac1, que tot i que descarta fer marxa enrere en les mesures aprovades fins ara, tampoc es relaxaran més.

En aquest context, el Procicat esperarà que millorin els indicadors epidemiològics per aprovar noves mesures. Sí que avala la reincorporació progressiva dels treballadors a la feina presencial, tot i que insta a continuar fomentant el teletreball. En l'administració de la Generalitat, per exemple, la proposta del Govern és 2 dies de teletreball i 3 dies presencials.

Avançar en la vacunació

La solució continua sent avançar en el procés de vacunació. Segons els càlculs de Salut, s'hauria d'arribar a un 52% de població major de 16 anys vacunada per tal de començar a doblegar la variant Delta, que podria suposar el 90% de les infeccions a Europa a finals de l'estiu. De moment, hi ha 3 milions de persones amb pauta completa, un 40% del total de catalans.