Enlaces accesibilidad
Una pacient de 8 anys

Primer trasplantament pediàtric creuat de ronyó de grup sanguini incompatible a Espanya

  • Un equip de nefròlegs i cirurgians de l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital Clínic l’han dut a terme
  • La pacient, una nena de 8 anys, patia una síndrome nefròtica des dels 20 mesos de vida
  • El ronyó, tot i ser compatible immunològicament, era d’un grup sanguini incompatible

Per

Trasplantament pediàtric creuat de ronyó de grup sanguini incompatible

Un equip de nefròlegs i cirurgians de l'Hospital Sant Joan de Déu (SJD) i l'Hospital Clínic (HC) han dut a terme el primer trasplantament creuat de ronyó de grup sanguini incompatible a un pacient pediàtric a Espanya.

Primer trasplantament pediàtric creuat de ronyó de grup sanguini incompatible | Sergi Bassolas

Primer pacient, la Candela de 8 anys

La Candela, de 8 anys, va ser diagnosticada als 20 mesos de vida d'una síndrome nefròtica d'origen genètica que li va provocar una insuficiència renal progressiva. L’any 2016 ja va rebre un primer trasplantament de ronyó però va fracassar, i els metges li van haver d’extreure al cap de 24 hores.

Coneix la història de la Candela

Tots els intents que s’havien dut a terme, des de llavors, per trasplantar-li un nou ronyó havien estat infructuosos fins ara perquè la nena havia desenvolupat molts anticossos contra possibles òrgans de donant. Per això, ha hagut de rebre diàlisi durant quatre anys. Al principi, al 2017, tres cops a la setmana i des del 2019, havia d'anar cada dia a l'Hospital a rebre aquest tractament.

Davant la impossibilitat que algun dels seus familiars pogués donar-li un ronyó, l'equip mèdic que atenia la pacient va decidir incloure-la l'any 2017 al Programa de Trasplantament Renal Creuat de l’Organización Nacional de Trasplantes (ONT). Aquest programa ofereix a les persones que necessiten un trasplantament i que disposen d'un potencial donant incompatible la possibilitat d'intercanviar-lo amb una altra parella.

Grups sanguínis incompatibles

El pare de la Candela va donar el seu ronyó a un pacient de fora de Catalunya amb el qual era compatible i la Candela va rebre l’òrgan del donant d’aquest pacient amb la peculiaritat que els grups sanguinis eren incompatibles. El donant era de grup sanguini A i la Candela, de grup 0.

Segons el Dr. Alvaro Madrid, cap del Servei de Nefrologia de SJD, "tot i que sempre s'intenta que el donant i el receptor tinguin un grup sanguini compatible, en el cas de la Candela no ha estat possible perquè el fet que fos d'un grup sanguini 0 obligava a descartar un gran ventall de potencials donants". I afegeix: "després d'anys de recerca sense èxit, vam optar per trasplantar-li un ronyó que, tot i ser compatible immunològicament (és a dir, que no presentava anticossos contra els antígens leucocitaris humans (HLA) del donant que ajuden al sistema immunitari del cos a reconèixer i combatre substàncies i cèl·lules estranyes), sí que era d'un grup sanguini incompatible ".

A més del tractament immunosupressor que es prescriu habitualment abans d'un trasplantament per reduir el rebuig de l'òrgan trasplantat, es va dur a terme un procés de depuració d’anticossos anti-A de la sang de la nena que reaccionarien contra la sang del donant, que és del grup A +.

Grafisme del procediment del trasplantament pediàtric

El dia de la intervenció

El dia de la intervenció, el pare de la Candela va entrar a quiròfan, a primera hora del matí, a l'Hospital Clínic de Barcelona on els cirurgians li van extreure un ronyó. De manera paral·lela, el donant del ronyó de la nena era intervingut en una localitat de fora de Catalunya. Poc després, els dos òrgans eren transportats en avió en direcció als hospitals on serien trasplantats.

12 hores d’operatiu i una vintena de professionals

El trasplantament va durar quatre hores -tot l'operatiu, inclosa l'extracció al donant i trasllat de l'òrgan, més de dotze- i van participar una vintena de professionals. "Organitzar un trasplantament renal creuat i alhora aplicar l'estratègia de dessensibilització del grup sanguini -assenyala la Dra. Yolanda Calzada, nefròloga de SJD- ha estat complex i un gran repte. Va caldre la participació de molts companys de diferents serveis, un gran implicació de l’equip d’infermeria, i la col·laboració dels companys de l'Hospital Clínic. Però finalment hem aconseguit que la Candela estigués preparada per rebre un òrgan que feia anys esperàvem."

Per la seva banda, el Dr. Antonio Alcaraz, cap del Servei d'Urologia de HC apunta que "els trasplantaments de ronyó en nens petits sempre són un repte quirúrgic. En el cas de la Candela, en qui s'afegia el problema d'una hipercoagulabilitat, es tractava de trasplantar un ronyó d'un adult home (ronyó gran) en una nena de 20kg. Això va obligar a una cirurgia iterativa sobre la cicatriu prèvia i utilització de la cava i aorta de la nena, sota un règim de descoagulació controlada".

Servei de Nefrologia de l'Hospital Sant Joan de Déu, un referent

La pacient ja està totalment recuperada i fa vida normal. Només ha de prendre una medicació immunosupressora i fer visites de control.

La Candela va ser diagnosticada d'una síndrome nefròtica d'origen genètica

La Candela va ser diagnosticada d'una síndrome nefròtica d'origen genètica

El Servei de Nefrologia de l'Hospital Sant Joan de Déu és referent en trasplantaments renals infantils. Forma part de la XUEC o Xarxa d'Unitats d'Experiència Clínica a nefrologia infantil.

L’any 2020, ha estat reconegut per la International Pediatric Neprhrology Association (IPNA) com un dels 40 serveis de nefrologia infantil del món acreditats per a formació especialitzada (Fellowship Training Center) i des de fa tres anys imparteix un màster de nefrologia infantil juntament amb la Universitat de Barcelona.