Enlaces accesibilidad
Manifestacions proHasel

Interior condemna la "violència gratuïta" contra els Mossos

  • Sàmper adverteix que "la violència no està mai emparada pel dret de manifestació"
  • Les alcaldesses de Barcelona i Vic condemnen els aldarulls amb importants desperfectes
  • Unidas Podemos registra la petició d'indult "per via urgent" per Hasel al Congrés

Per
Els Mossos denuncien una violència extrema i gratuïta en les protestes per Hasél
El conseller d'Interior, Miquel Samper, ha condemant els actes violents de la nit de dimarts

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha condemnat aquest dimecres els actes de "violència gratuïta" registrats durant les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasel. El conseller s'ha reunit aquest matí amb la cúpula dels Mossos d'Esquadra per analitzar les protestes. A més de Sámper, han participat en la reunió, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, el director general de la policia, Pere Ferrer, i altres comandaments del cos.

Sàmper ha advertit que "la violència no està mai emparada pel dret de manifestació" i ha insistit que "no hi ha cap però que la justifiqui". En aquest sentit ha apuntat que el cos dels Mossos d'Esquadra no va intentar aturar cap de les manifestacions convocades i que per tant "la violència rebuda va ser gratuïta". D'altra banda, el conseller d'Interior ha reclamat que les manifestacions convocades per aquest dijous "siguin pacífiques". "Prego a la societat que exerceixi el seu dret a manifestació però dins els límits de la lliure expressió" ha afegit.

Els cossos policials van detenir fins a 18 persones en els aldarulls. El comissari Joan Carles Molinero ha explicat que els Mossos van detenir 15 persones i les guàrdies urbanes i policies locals tres més. El comissari ha concretat que el perfil dels arrestats és el de joves d'entre 17 i 25 anys. A més, 25 agents van resultar ferits, dels quals 21 mossos i quatre policies locals o guàrdies urbans. D'altra banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 30 ciutadans ferits.

El conseller Sàmper, ha explicat que no es pot identificar un únic perfil entre les persones que van participar en els aldarulls sinó que formarien part de "diversos grups". Interior sosté que això mateix va passar en incidents a la tardor en contra de les restriccions per la covid.

Unidas Podemos ja ha registrat la petició d'indult per a Hasel

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat que el diputat d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ja ha registrat davant el Ministeri de Justícia la petició d'indult per al raper Pablo Hasel, que sol·liciten que es tramiti per "via urgent". En una entrevista en TV3, Albiach ha assegurat que l'empresonament de Hasel "és clarament una anomalia democràtica", "una barbaritat". En aquest sentit, ha defensat que els incidents "residuals" succeïts aquest dimarts a la nit, durant les protestes en suport a Hasel celebrades en diverses ciutats catalanes, no han de tapar el debat de fons, que és la necessitat de "blindar la llibertat d'expressió" a Espanya.

La professora de dret penal de la Universitat Ramon Llull, Esther Giménez, ha assenyalat al Cafè d'Idees de Ràdio 4, que el cas de Pablo Hasel es podria haver interpretat d'una altra manera i que cal una reforma global del codi penal.

Ada Colau: "Els disturbis no serveixen per a treure a Hasel de la presó"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit aquest dimecres que els disturbis d'ahir en moltes localitats de Catalunya en protesta per l'empresonament de Pablo Hasel no serveixen perquè surti de la presó, i ha informat que a la capital catalana van cremar uns 50 contenidors, valorats en uns 70.000 euros. També ha revelat que van retirar un centenar d'ells "perquè els Mossos ens van avisar que hi havia un cert risc".

En una entrevista en RAC-1, Colau ha admès que "l'empresonament de Pablo Hasel causa indignació, però la violència no és el camí". Colau ha expressat "tot el respecte a l'exercici del dret a la manifestació. Manifestar-se no és un problema, al contrari, però demano que no es recorri a la crema de contenidors, que no resol res, i menys en un context de crisi".

Alcaldessa de Vic diu que ahir els manifestants van travessar una línia vermella

L'alcaldessa de Vic (Barcelona), Anna Erra, ha condemnat la violència que van emprar ahir alguns dels manifestants que reclamaven la llibertat de Pablo Hasel i ha assegurat que "ahir es va travessar una línia vermella, mai s'havia acabat (una manifestació) amb aquests disturbis". La comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vic va ser atacada ahir per un grup de manifestants que van llançar pedres, van fer pintades i van trencar els cristalls de l'edifici policial. L'alcaldessa, que va acompanyar aquesta matinada als comandaments policials i al conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en una visita a les destrosses causades en la comissària, ha dit que els assaltants estaven organitzats i preparats.

Els aldarulls de les manifestacions proHasel deixen importants desperfectes a la comissaria de Vic

Els aldarulls de les manifestacions proHasel deixen importants desperfectes a la comissaria de Vic

SAP-FEPOL denuncia "atacs indiscriminats" en protestes en suport a Hasel

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha denunciat que als aldarulls de la passada nit el cos dels Mossos d'Esquadra i d'altres policies van ser "objecte d'atacs indiscriminats" amb el "lamentable resultat de nombroses lesions personals i quantiosos danys materials". En un comunicat, el sindicat valora en aquests termes els greus incidents ocorreguts en diverses localitats catalanes, que es van saldar amb 15 persones detingudes i una trentena de ferits, 17 dels quals són mossos.

Després de manifestar el seu "màxim rebuig" i la seva "absoluta condemna", el sindicat critica que, "novament", els disturbis "es focalitzin contra un cos policial" que ha tornat "a demostrar una absoluta professionalitat". En aquest sentit, adverteix que "el sentiment d'abandó que han pogut experimentar tots els efectius policials pot veure's incrementat si des de tota la classe política, sense excepció, no es condemna amb una contundència absoluta i única" els fets ocorreguts. Per això, exigeix al departament d'Interior i al Govern en funcions que posi "tots els recursos suficients i necessaris" en la defensa de la institució del cos dels Mossos.