Enlaces accesibilidad

S'ha mort Montserrat Carulla, la gran actriu de l'escena catalana

  • Gran actriu de teatre, de molt cinema i de veu, Montserrat Carulla ha omplert escenaris i platós des que començà a actuar als anys 40
  • Primer com a aficionada i després com a professional, li agradava molt fer cine
  • A TVE treballà des dels inicis de la televisió i els darrers anys vam gaudir de la seva companyia a programes d'actualitat del centre de Sant Cugat

Per
Gent de paraula - Montserrat Carulla - 22/02/2013

Montserrat Carulla (Barcelona, 1930) ha mort als 90 anys després de ser una gran actriu, d'una dicció clara i expressiva, sempre maca. I feliç de no haver-se operat mai la cara i de dir sempre el que pensava.

A Gent de Paraula va explicar que havia passat 40 anys sense fer cinema a Espanya com a càstig. Quan va fer 50 anys de trajectòria professional va ser a Sant Cugat per participar a aquest programa, i aquesta entrevista, tot i que curta, és gairebé biogràfica. Carulla hi repassa molts moments i aspectes de la seva vida.

Però tot i que la vida passa molt ràpid, estava molt contenta de la seva vida professional i personal. Va venir a explicar-nos que es jubilava dels escenaris a Vespre a La 2.

Vespre a La 2 - Montserrat Carulla

Anteriorment, al mateix programa, va presentar-nos l'última obra que havia fet: "IAIA" amb Vicky Luengo i Aleix Peña Miralles, net de Montserrat. El seu fill Roger Peña n'és l'autor.

Des dels inicis de la televisió, Montserrat Carulla va actuar a TVE. Primer en castellà, a Madrid, i després a Catalunya. Va ser l'actriu protagonista al programa Lletres Catalanes, de 'Silvia Ocampo', la primera obra de teatre en català subtitulada en castellà i emesa per a tot Espanya. Aquesta obra de Llorenç Villalonga va ser adaptada per Terenci Moix i dirigida per Sergi Schaaff. La van protagonitzar Montserrat Carulla i Enric Majó, i entre el repartiment també hi havia Vicky Peña, filla de Montserrat Carulla.

A TVE Catalunya va participar en moltes obres de tots els programes de teatre en català: Lletres catalanes, Taller de Comèdies, Novel·la, Gran Teatre, Teatre...

A "La senyora Llopis declara la guerra", Montserrat Carulla interpreta un text de Josep Maria Benet i Jornet, amb realització de Mercè Vilaret. Era el 1979.

A part de les entrevistes i el teatre, Montserrat Carulla va participar a programes de TVE Catalunya com Homenatge a Picasso. Potser és la seva primera aparició a la televisió en color. Després d'anys, treballa amb el director Antoni Chic a La claror daurada, del 1990, i des de llavors ja col·labora a TV3.

Llicenciada en Història de l'Art a la Universitat de Barcelona, ha rebut el Premi Margarida Xirgu, la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or al Mèrit Artístic. També la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya i el Premi Gaudí d'Honor per tota la seva carrera artística.

Enguany s'ha estrenat un curt, 'Emilia' protagonitzat per 'la Carulla', perquè sempre será la Carulla. Havia dit que es retirava pero... L'escena la trobarà molt, molt a faltar.