Enlaces accesibilidad
Xavier Verdaguer, emprenedor en sèrie, ha creat 9 empreses d'innovació tecnològica

Xavier Verdaguer: "La gent ha d'emprendre en allò que l'apassiona i li agrada"

  • Emprenedor en sèrie, ha creat 9 empreses d’innovació tecnològica.
  • Fundador del Centre de Creativitat Imagine que cada any busca gent amb talent a Catalunya i la prepara a Silicon Valley perquè aprenguin a tenir actitud emprenedora
  • Viu a San Francisco però té el cor a Barcelona.

Per
Gent de paraula - Xavier Verdaguer - 12/01/2014

Gent de paraulaGent de paraula

Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Gent de paraula s'emet els diumenge, a les 12.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya

Xavier Verdaguer és un emprenedor en sèrie i ja ha creat 9 empreses  dedicades a la innovació tecnològica, la primera d’elles quant tenia 25 anys. Ara viu a San Francisco, al centre de l’alta tecnologia a la zona de Silicon Valley.  Ha fundat el Centre de Creativitat Imagine, un programa de creativitat que busca persones amb talent al nostre país i els porta un mes a treballar a empreses de Silicon Valley perquè aprenguin de la seva actitud emprenedora i després tirin endavant els propis projectes.

Els seus inicis

Als 12 anys es va presentar a un concurs d’invents a la televisió i el va guanyar.  Als 25 va crear la seva primera empresa i es va arruïnar. Aquesta crisi, lluny de fer-lo desistir el va fer canviar,  buscar nous plantejaments. Implicant als seus companys perquè també fossin emprenedors i no mers treballadors, “vàrem remuntar l’empresa tots lluitant per sortir-ne junts, com un equip” explica.

has de renunciar a molt però per altra banda guanyes moltíssim perquè vius la teva pròpia aventura

Actitud emprenedora

Com tothom, Verdaguer ha hagut de renunciar a moltes coses i ha tingut dificultats i, a cops li ha anat malament; però té molt clar que lluitar pel que et fa feliç val molt la pena “has de renunciar a molt però per altra banda guanyes moltíssim perquè vius la teva pròpia aventura”. Reivindica la necessitat de ser actor i no espectador de la teva vida. I cometre errors és part de l’aprenentatge “per innovar, per tirar endavant s’han de cometre errors” i ho té molt clar.

La seva experiència li demostra que s’ha de dignificar la figura de l’emprenedor i que aquesta gent ha de ser un referent en el país perquè “hi ha molta que ho fa molt bé i que genera llocs de treball” . Per a ell és molt important que hi hagi una cultura emprenedora en la que tant valor té el que emprèn com qui ajuda o anima a qui està emprenent. És una feina d’equip.

viatjar dormint als sofàs de la gent va ser una experiència que recordo com la millor de la meva vida

Canvi radical en la vida personal

Però la seva actitud emprenedora és vocacional. Després d’un ensurt de salut que el va tenir hospitalitzat i d’onze anys sense fer vacances va decidir prendre’s un any semi sabàtic i va fer la volta al món. Això sí, es va endur l’ordinador portàtil  per connectar-se  3 o 4 hores al dia amb els seus socis. I va convertir el viatge en un projecte emprenedor. Utilitzant un servei de consum col•laboratiu, no dormia mai en hotel, es quedava a dormir a casa de gent que també fa ús d’aquest servei  “viatjar dormint als sofàs de la gent va ser una experiència que recordo com la millor de la meva vida”. Recorda especialment un destí: “al Nepal em va sorprendre molt veure gent molt feliç amb molt pocs recursos, però extremadament feliç”.

La família i la salut passaven a tenir molt més pes a la seva vida. Es va afeccionar a córrer maratons: la de San Francisco, la de Barcelona,... sensacions també molt difícils d’explicar

L’etapa de San Francisco

Va marxar a la Universitat d’Standford, a Califòrnia, a fer un programa  d’alta direcció. Hi va anar per sis mesos i ja hi porta 4 anys. L’ecosistema que hi ha allà, l’energia de la gent  el va seduir molt  “a Sillicon Valley sobretot hi ha gent amb ganes de tirar endavant el seu somni” i això el va fer quedar. Explica que l’ecosistema d’aquell centre creatiu, que té més de 70 anys de vida, és exemplar perquè facilita tota la maquinària i dóna moltes oportunitats a la gent que té idees, per convertir-les en grans projectes.

a Sillicon Valley sobretot hi ha gent amb ganes de tirar endavant el seu somni

Va voler aprendre d’ells “què estan fent aquesta gent tant bé aquí, a veure si podem importar algun dia alguna cosa a casa nostra”. I ho va aconseguir.  Diu que en el nostre país hi ha molta gent que té idees i inquietuds però que costa molt fer el primer pas però que quan es fa ja no es pot parar. L’entorn de l’emprenedor no ajuda  i és feina de l’emprenedor buscar i convèncer als inversors perquè creguin en el seu projecte. Aconseguir companys de viatge.

“Tenim per davant un futur ple d’oportunitats i el que s’ha de fer és posar l’energia en les oportunitats”