Enlaces accesibilidad
54 edició dels premis Sant Jordi de cinematografia atorgats per RNE

Óscar Ladoire, escollit premi Sant Jordi al millor actor en pel·lícula espanyola

Per

L'actor Óscar Ladoire rep el premi al millor actor en una pel·lícula espanyola, per la seva interpretació al film "Pagafantas" que precisament ha estat guardonada en aquests mateixos premis com a millor òpera prima, dirigida per Borja Cobeaga.

Óscar Ladoire (Madrid, 1954). A la Facultat de Ciències de la Informació de Madrid forma part del grup Escuela de Yucatán, i amb d¿altres estudiants, com Fernando Trueba o Antonio Resines, creen la revista especialitzada en cinema Casablanca. En aquesta publicació Ladoire va introduir-se en el món del cinema, exercint de crític i compaginant aquesta feina amb els curtmetratges.

L'any 1980, debuta com a actor i co-guionista a Ópera Prima, el primer llargmetratge dirigit per Fernando Trueba, i guanya el Fotograma de Plata al millor intèrpret de cinema espanyol. Part d'aquest inici són també les pel¿lícules Patrimonio nacional (1981), de Luis García-Berlanga, A contratiempo (1982), de la que va ser co-guionista i director, o Sal gorda (1984), de Fernando Trueba, entre d'altres. Óscar Ladoire destaca també pels papers a pel·lícules com Viaje a ninguna parte (1986), de Fernando Fernán Gómez, Las edades de Lulú (1990), de Bigas Luna, o Alegre ma non troppo (1994), de Fernando Colomo, per la qual va optar al Goya a la millor interpretació masculina de repartiment. El 2009 interpreta al teatre Mujer busca hombre i treballa a la sèrie de televisió Los protegidos.

A Pagafantas, el primer llargmetratge de Borja Cobeaga, Óscar Ladoire interpreta el paper del tiet Jaime de Chema (Gorka Otxoa), el "pagafantas". És per aquesta interpretació, peculiar i una mica esbojarrada, i que tants punts afegeix a la pel·lícula, que Óscar Ladoire ha estat valorat per aconseguir aquest guardó.

Óscar Ladoire (Madrid, 1954). En la Facultad de Ciencias de la Información de Madrid forma parte del grupo Escuela de Yucatán, y junto a otros estudiantes, como Fernando Trueba o Antonio Resines, crean la revista especializada en cine Casablanca. En esta publicación Ladoire se introduce en el mundo del cine, ejerciendo de crítico, compaginando esta labor con su participación en cortos. En 1980, debuta como actor y coguionista de Ópera Prima, la primera película dirigida por Fernando Trueba, ganando el Fotograma de Plata al mejor intérprete de cine español. También participa en películas como Patrimonio nacional (1981), de Luis García-Berlanga, A contratiempo (1982), de la que fue coguionista y director, o Sal gorda (1984), de Fernando Trueba, entre otras. Óscar Ladoire destaca también por papeles en películas como Viaje a ninguna parte (1986), de Fernando Fernán Gómez, Las edades de Lulú (1990), de Bigas Luna, o Alegre ma non troppo (1994), de Fernando Colomo, por la que optó al Goya a la mejor interpretación masculina de reparto. En 2009 interpreta en teatro Mujer busca hombre y trabaja a la serie de televisión Los protegidos. En Pagafantas, la primera película de Borja Cobeaga, Óscar Ladoire interpreta el papel del tío Jaime de Chema (Gorka Otxoa), el ¿pagafantas¿. Es por esta interpretación, peculiar y alocada, y que tantos puntos añade a la película, por la que Óscar Ladoire ha sido valorado para conseguir este galardón.