Enlaces accesibilidad
Intel·ligència artificial

RTVE porta a terme una masterclass sobre IA al Godó

  • Pere Vila i Francesc Tarrés han parlat dels projectes en què RTVE aplica la intel·ligència artificial i d'eines de verificació
  • Fins al 21 d'abril, programació especial i retransmissions dels partits a Teledeporte, RNE, La 1 i RTVE Play

Per
Pere Vila i Francesc Tarrés asseguts donant seva classe magistral d'IA a l'estand de RTVE al Godó
Pere Vila i Francesc Tarrés a la seva classe magistral d'IA al Godó Josep Echaburu

RTVE ha dut a terme aquest migdia una classe magistral sobre intel·ligència artificial (IA) a l'estand que té al Reial Club de Tennis de Barcelona amb motiu de la 71a edició del Trofeu Conde de Godó. Pere Vila, director d'Estratègia Tecnològica de RTVE, i Francesc Tarrés, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech, han mostrat als participants els usos que en fa RTVE i com funcionen els mecanismes de verificació.

El director d'Estratègia Tecnològica de RTVE, Pere Vila, ha explicat alguns dels projectes que RTVE té en marxa i per als quals utilitza la IA. "L'objectiu de RTVE és generar coneixement i criteri". Aquests projectes es poden dur a terme gràcies a la col·laboració amb diverses universitats públiques espanyoles.

El primer projecte és una eina que permet elaborar la informació electoral en temps real per a poblacions de menys de 1.000 habitants, que no es podria fer per procediments habituals. En el cas dels comicis generals del 23J, van analitzar 4.500 poblacions de menys de 1.000 habitants. El repte va ser crear peces amb el to, el tractament i una veu que s'identifiqués amb RTVE. Aquella tarda es van fer unes 70.000 peces entre text, quadres i veu. Ara estan treballant en les eleccions al Parlament de Catalunya, en col·laboració amb la Universitat de Lleida. És un projecte viu, que vol donar servei als territoris buits. A les 19h donaran dades de participació i a les 21:30h compten que es generaran les primeres notícies amb dades. El projecte va guanyar el Premi a la Innovació i Impacte Social IBC 2023.

RTVE 2030 és una eina que va escoltant i analitzant mitjançant IA de manera automàtica els continguts en temps real de l'emissió per elaborar informes sobre els continguts emesos. En aquest cas, i en col·laboració amb la Universitat Carlos III, s'analitzen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L'eina també podria elaborar en un futur altres informes, com ara els de pluralitat que regularment sol·licita la CNMC.

Hiperia és un projecte viu de Radio 3, on la IA no substitueix ningú. Per encàrrec del director, José Fernando Flores, s'ha creat aquest personatge, que és una persona andrògina, amb els cabells de colors. La guionista treballa amb ChatGPT, el realitzador genera el grafisme també amb IA i la veu es genera a través d'un software a partir d'una veu clonada. Cada setmana es genera una peça de tres minuts sobre temes d'IA aplicada a la música.

Una altra de les aplicacions de la IA són els reculls de premsa. Per a la corresponsalia de TVE a l'Orient Mitjà, es genera cada matí un recull de les notícies que tracten els temes que ha demanat Almudena Ariza a la premsa israeliana. Les rep amb l'enllaç a la notícia original, la traducció al castellà i un petit resum. El recull arriba també a la corresponsalia de Moscou, la redacció d'Internacional dels Serveis Informatius i el departament de Comunicació de RTVE Catalunya. "No substitueix els periodistes, sinó que és una eina d'ajuda", ha afirmat Vila, que també ha explicat que tenen una eina que metadata documents per al fons documental.

Per la seva banda, Francesc Tarrés, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech, on és responsable del Grup de Tecnologies Audiovisuals, ha parlat del projecte de RTVE IVERES, Identificació, Verificació i Resposta. Finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, amb cooperació amb la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Granada i la Carlos III, treballa en la creació d'una eina d'intel·ligència artificial per detectar informacions falses.

Francesc Tarrés ha explicat que han desenvolupat una eina de monitorització de canals dels quals se sospita que difonen notícies falses. Automàticament es descarrega els nous continguts, que pot analitzar en 93 idiomes, que detecta automàticament, tradueix a l'anglès i al castellà. Els models analitzen les imatges falses i hi detecten punts de fuga que no quadren, anàlisi de les ombres, reflexos als miralls i representació de les mans. Treballen amb un algoritme que deconstrueix les imatges fins a soroll i les torna a construir, si estigués generada amb IA seria idèntica. "Els mètodes se sofistiquen cada cop més i l'única solució és certificar", ha conclòs Tarrés.

RTVE al Godó 

Fins diumenge, Teledeporte emet tots els partits de la pista Rafa Nadal (la pista central) i compta amb connexions amb la pista Andrés Gimeno (pista 1). També oferirà una de les semifinals, la final i la final de dobles d'aquesta 71 edició, que coincideix amb el 125è aniversari del club. A més, a través de RTVE Play es poden veure els partits de les dues pistes. RTVE, host broadcaster del torneig, ofereix l'última hora del Godó a les diferents edicions del Teledario i de L'Informatiu explicaran l'última hora de la competició.

Marga Lluch i els convidats fent el  programa des de l'estand de RTVE al Godó
'Més que esport' des del Godó

Marga Lluch condueix en directe el 'Més que esport' des del Godó Josep Echaburu

Per la seva banda, RNE està dedicant els espais informatius i esportius a l'actualitat del torneig. Ahir, el programa 'Més que esport', dirigit i presentat per Marga Lluch, es va realitzar en directe de l'estand de RTVE a les instal·lacions del Reial Club de Tennis de Barcelona. Demà serà el torn de Xavi Martínez, que hi presentarà 'Xavifòrnia' a partir de les 15:00h i, a la nit, a les 21:00h, la 'Radiogaceta de los Deportes', conduïda per José María Rubí. El cap de setmana, també hi serà present el programa 'Són 4 dies' dirigit i presentat per Goyo Prados.

 

RTVE

anterior siguiente