Enlaces accesibilidad

La desaparició de Jesús Muñoz: una nota manuscrita que podria resoldre el cas

  • Jesús Muñoz Armenteros, de 60 anys, desapareix la primavera de 2016 a Jaén
  • Una nota manuscrita i les obres del seu pis són clau per construir la principal hipòtesi d'aquest cas

Per

Jesús Muñoz
Jesús Muñoz

L'1 de juny del 2016 la filla de Jesús Muñoz Armenteros denuncia la seva desaparició davant la policia. L'home, de 60 anys i natural de Jaén, fa diversos dies que no dona senyals de vida i té el telèfon apagat. La seva desaparició encara manté angoixats els seus familiars qui tenen un sospitós i una clara hipòtesi.

Mantenia plans i cites per als pròxims dies

On és el pare?

Fa dies que el pare no es comunica amb ells, per això els dos fills de Jesús Muñoz es dirigeixen al seu pis per veure què succeeix. Com no poden entrar de cap manera decideixen trucar als Bombers, però quan aquests irrompen a l'interior de l'habitatge, no hi ha ningú. "Mi padre anímicamente no esta muy bien, a veces se deprime bastante", explicava un dels seus fills als mitjans.

Muñoz Armenteros era segons el cap de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de Jaén, Alfonso Ruiz Piote: "Una persona normal". Treballava com a funcionari en la Junta d'Andalusia i era administratiu en un hospital. "Cuando se divorció bebía más de la cuenta y eso le llevó a alardear del dinero que tenía", explica l'inspector en declaracions al programa de persones desaparegudes 'Codi 6'.

Jesús Muñoz Armenteros

Jesús Muñoz Armenteros

El mes de la seva desaparició Muñoz es trobava de baixa per depressió així que la primera hipòtesi pels investigadors va ser la marxa voluntària. A mesura que passa el temps, però, l'opció del suïcidi sembla cada cop més improbable. Per com va deixar casa seva i perquè estava immers en diversos tràmits la policia comença a creure que es tracta d'una desaparició involuntària. "Mantenia plans i cites per als pròxims dies", explica el seu fill.

Una nota manuscrita: la clau del cas

El fil del qual estirar el troben els investigadors al mateix pis de la víctima. A la porta de la sala d'estar hi ha enganxada una nota manuscrita que diu textualment: "He avisat a la policia, sé qui sou, aquí no hi haurà més diners. Us enxamparé i ja ens veurem. Hi ha petjades segons la policia, aquí ja no hi ha més diners, esteu denunciats. Jo actuaré".

Aquesta nota dona a entendre que en Jesús coneixia les persones de les quals parlava, encara que no hi ha constància de la denúncia que esmenta. Tenint en compte que quan va desaparèixer s'estaven fent obres al seu pis, es pot deduir a qui anava dirigida l'advertència.

Qui eren les persones que feien obres al seu pis? Com van ser les últimes converses telefòniques del desaparegut? Les respostes en aquest nou capítol de 'Codi 6', presentat per Oriol Nolis i Marta Català a Ràdio 4.

Per no entorpir la investigació, que continua oberta, 'Codi 6' ha omès alguns detalls i ha canviat diversos noms d'aquesta història. Pel que fa al relat dels fets, hi ha elements d'aparença irrellevant, però que tenen la seva importància.