Enlaces accesibilidad

Sense rastre d'Óscar González Barco, desaparegut a Santa Coloma de Gramenet fa sis anys

  • Óscar González Barco, veí de Santa Coloma de Gramenet, va ser vist per última vegada l'1 d'agost de 2018
  • Els Mossos d’Esquadra van obrir diferents línies d’investigació, però cap congruent 

Por

Sense rastre d'Óscar González Barco, desaparegut a Santa Coloma de Gramenet fa sis anys
Portada del pòdcast 'Codi 6' sobre el cas d'Óscar González Barco, desaparegut fa sis anys

Fa sis anys, l’Óscar González Barco va desaparèixer a Santa Coloma de Gramenet. La seva família encara el continua buscant. En aquesta història, que detalla el pòdcast de 'Codi 6', es creuen la delinqüència, el consum de cocaïna i el diagnòstic d'una malaltia mental. 

El perfil del desaparegut

Quan es va perdre la pista de l’Óscar, ell tenia 38 anys. Rebia una pensió d'invalidesa, estava diagnosticat d'esquizofrènia i compartia pis amb una família que li llogava una habitació. No tenia mòbil i de vegades podia passar setmanes sense parlar amb els seus germans.

José Barroso, cap de la Unitat de Recerca dels Mossos d'Esquadra a Santa Coloma, recorda a ‘Codi 6’ que el desaparegut havia comès alguns delictes. “Era una persona coneguda per nosaltres, evidentment, se li havia detingut algunes ocasions per furts i per robatoris a l’autopista, delictes contra el patrimoni... sense fer servir pràcticament la violència. Algun robatori d’algun vehicle”. El sergent assegura que el seu cercle d’amistats es dedicava més o menys al mateix tipus d'activitats delictives. “Era una persona que col·laborava amb nosaltres i quan se li detenia no posava obstacles”, afegeix. Amb la pèrdua dels seus pares –la seva mare va morir el 2016 i el seu pare el 2018-, la seva situació es va agreujar pel consum de cocaïna.

El moment de la denúncia, clau per la investigació

20 de juliol de 2018 va ser l’última vegada que els familiars d’Óscar González el van veure. Van marxar de vacances i no va ser fins a finals d'agost quan van rebre una trucada. La família amb qui vivia l'Òscar s'havia de mudar i necessitaven que ell s'emportés les seves coses de l'habitació. El problema era que l'Òscar feia un mes que no apareixia pel pis. Segons explica Conchi Gónzalez, germana del desaparegut, quan van rebre la trucada, van anar al banc per comprovar si el seu germà havia tret els diners de la pensió. Com sí que hi era, van decidir posar una denúncia als Mossos d’Esquadra.

A l'habitació de l'Òscar es van trobar tots els seus documents i pertinences. Les seves germanes van trucar a les presons i després als hospitals, però res. Tanmateix, la policia va esbrinar que l’1 d’agost, el desaparegut va estar fent-se unes proves per a desintoxicar-se a l'Hospital del Mar. La seva família no en sabia res. Així que l’últim rastre que es té d’ell és allà.

El fet que no tingués mòbil i que les relacions amb la seva família i els seus amics fossin bastant esporàdiques va dificultar la recerca. Però el que més va complicar la investigació va ser que es comencés a tirar el fil un mes després de la desaparició. Van passar entre tres i quatre setmanes des que no se sabia res d’ell fins que es va denunciar. “Això ens va penalitzar a l’hora d’obtenir qualsevol mena d’imatge on sortís l’Óscar, saber amb qui podia anar...”, comenta Barroso. Fins i tot, els seus coneguts eren incapaços de situar-lo en un dia o lloc concret.

Si vols saber les diferents hipòtesis que van tenir damunt la taula els Mossos i per què Conchi González sospita que a Santa Coloma hi ha persones que saben alguna cosa, no et perdis el pòdcast ‘Codi 6’.

El cas es manté obert el Centro Nacional de Desaparecidos, on a vegades han identificat a persones el rastre de les quals s'havia perdut dècades enrere. Les recerques segueixen sempre obertes perquè en qualsevol moment pot aparèixer una pista. Els seus germans, familiars i amics continuen concentrant-se davant l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet el dia 29 de cada mes.