Enlaces accesibilidad

'Call ID Spoofing': la suplantació de la identitat d'un banc en una trucada

  • Els estafadors porten les seves víctimes a situacions límit per aconseguir les seves dades mitjançant la 'Call ID Spoofing'
  • Ramón Arnó, advocat responsables de Familia Digital, detalla com es duu a terme aquesta estafa al programa 'Xavifòrnia' de Ràdio 4

Per
Imatge que il·lustra una estafa telefònica
Imatge que il·lustra una estafa telefònica iStock

Alguna vegada has rebut una trucada inesperada del teu banc i t’ha alertat que els teus estalvis estan en perill? Al programa 'Xavifòrnia', Ramón Arnó, advocat responsable de 'La Familia Digital', dona les claus per a identificar ràpidament la ‘Call ID Spoofing’.

Què és?

La 'Call ID Spoofing' és una pràctica en què se suplanta la identitat d'una empresa per obtenir dades personals dels seus clients. Es modifica el número identificador únic (ID) d'un telèfon particular i es dissimula la falsificació d'una trucada. Amb freqüència, aquest tipus d'engany se sol donar amb entitats bancàries, tot i que pot produir-se amb altres tipus d'empresa.

Com ho fan?

Després de canviar les xifres, els estafadors donen informació confidencial als usuaris que han pogut extreure de les xarxes socials. Això facilita, per exemple, l’intercanvi de credencials de la banca electrònica o de la targeta de crèdit. A més, diuen a la persona que rep la trucada que busqui per Internet el número des del qual s’està trucant perquè comprovi que és real. Davant la situació límit en què es troba el client, aquest fet li genera confiança i cedeix. És el moment en què els delinqüents aconsegueixen els estalvis de la víctima.

'Call ID Spoofing'

Què fer davant aquesta situació?

L'advocat Ramón Arnó recomana una sèrie de passes a seguir per a identificar una 'Call ID Spoofing':

  1. No respondre a la trucada si es dubta del número de telèfon.
  2. Si es respon, no facilitar cap mena d'informació.
  3. Buscar per internet el número de telèfon de l'entitat bancària des que diuen que truquen i retornar la trucada per fer les comprovacions sobre si el que et diuen és veritat.
  4. Observar si existeixen moviments sospitosos en el nostre compte bancari.

Si es comet l'error de proporcionar informació, s'ha de denunciar a la policia. També es recomana trucar ràpidament al banc per alertar de l'estafa i que es pugui bloquejar el compte.

Radio

anterior siguiente