Enlaces accesibilidad

Evita aquestes 5 frases si vols ajudar algú amb els ànims baixos

  • Expressions com “no és per tant” o “ja et passarà” no són les més adients per algú que està trist
  • La psicòloga, Susana Mantas, explica a 'Xavifòrnia' com ajudar una persona amb problemes emocionals

Per

5 frases que has d'evitar si algú té els ànims baixos
Frases que has d'evitar si algú té els ànims baixos

Has dit o t’han dit expressions com “no és per tant” o “mira el costat bo” quan et trobes en un mal moment? Tothom ha passat per etapes en les quals es troba amb els ànims més baixos del normal, però aquest tipus d'expressions no són les més adients.

Susana Mantas, membre de la junta rectora del Col·legi de Psicologia de Girona, explica a 'Xavifòrnia' de Ràdio 4, com pots ajudar a algú que no se sent bé emocionalment. "Tenir depressió no és el mateix que estar baix d'ànims", assegura l'experta, que considera que amb certes expressions se li dona una ordre a l'altra persona perquè s'autoimposi sentir-se bé.

Xavifòrnia - Els ànims baixos i com podem ajudar i ajudar-nos

Les xarxes socials i la publicitat imposen a les persones a estar tota l'estona feliços i ensenyar només el millor de les seves vides. Per l'experta, "els estats emocionals necessiten el seu temps per poder donar una resposta" i considera que "estem en un moment en què tot és molt ràpid".

Les emocions són irracionals, reaccions innates i necessàries per a la supervivència. No les esculls, en canvi, les coses que fas, sí que et predisposen a estar d'una manera o una altra. Per aquest motiu, aquí tens 5 frases que hauries d'evitar.

Tenir els ànims baixos és normal perquè les emocions no són sempre regulars

Tenir els ànims baixos és normal perquè les emocions no són sempre regulars

5 frases que has d'evitar

Si evites aquestes frases, les persones que passen per un mal moment s'obriran i expressaran el que senten davant teu. Mantenir hàbits o estils de vida saludables, posar-se metes més petites i realistes i ser amables amb un mateix són consells molt importants per tractar de trobar l'equilibri en la teva salut emocional.

"No és per a tant"

Aquesta frase minimitza els sentiments de la persona i pot fer que se senti incompresa. Cada individu experimenta les situacions de manera única, i el que pot no semblar significatiu per a alguns, pot ser aclaparador per a uns altres.

"Hauries d'estar agraït pel que tens"

Encara que la gratitud és important, utilitzar aquesta frase en el context incorrecte pot fer que la persona se senti culpable per estar trista o preocupada. En lloc de brindar suport, podria generar un sentiment d'invalidació.

"Només necessites ser més positiu"

Dir-li a algú que simplement canviï la seva actitud pot resultar despectiu i no té en compte la complexitat de les emocions humanes. Animar a algú a ser més positiu sense comprendre els seus sentiments pot ser contraproduent.

"Ja et passarà"

Aquesta frase, encara que pot ser certa, pot sonar insensible. En lloc d'oferir consol, podria transmetre la sensació que els seus problemes no són importants o que no mereixen atenció.

"No entenc per què estàs tan trist"

Aquesta expressió pot fer que la persona se senti incompresa i aïllada. En lloc de qüestionar les seves emocions, és més útil oferir una oïda comprensiva i estar disponible per a escoltar sense jutjar.

Radio

anterior siguiente