Enlaces accesibilidad

Com identificar un maltractador psicològic?

  • La psicòloga Arantxa Coca et dona cinc tips per identificar un maltractador psicològic a 'Xavifòrnia'
  • Els abusadors emocionals tenen una doble cara molt difícil de desmuntar

Per

Com identificar un maltractador psicològic?
Tips per identificar un maltractador psicològic

Et farà sentir insegur i culpable, et debilitarà, creuràs que el necessites, t'enganxaràs a aquesta persona i farà que el justifiquis i el perdonis. Així és el maltractador psicològic. Arantxa Coca, terapeuta de família i parella, et dona 5 claus per a identificar-los a 'Xavifòrnia' de Ràdio 4.

Arantxa Coca: com identificar un maltractador psicològic

1. Té una doble cara

Els abusadors emocionals tenen una doble cara molt difícil de desmuntar i només si convius amb ells seràs capaç d'identificar-los. "Per la resta del món, acostumen a ser persones encantadores”, assegura l'experta.

2. És hipersensible

Són persones que s'ofenen molt ràpidament i et fan sentir insegur i culpable. A partir d'aquí comencen a minar la teva autoestima fent-te petites correccions i tractant la parella com un inepte. Juguen amb una imatge de protecció i et col·loquen en un nivell inferior.

3. Et minimitza

Minimitzen els teus esforços, patiments, els teus èxits. Rebaixen la seva parella i busquen fer-la insegura. La víctima arriba a sentir-se culpable de ser com és.

Minimitzen els teus esforços, patiments i èxits

Els maltractadors emocionals minimitzen els teus esforços, patiments i èxits

4. És dicotòmic

Són persones que veuen el món o blanc o negre. Sempre es mouen entre els dos pols, entre el correcte i l'incorrecte, perquè són ments inflexibles i rígides. Les persones amb capacitat d'aprendre i de canviar poden veure les coses des de diferents punts de vista. "Són capaços d'estar dies sense parlar per ximpleries", diu Arantxa Coca.

5. Profetitza

Fa prediccions de la teva vida horroroses. Et fa dubtar de tu i de les teves decisions. El missatge és que sense ell o ella les coses t'aniran malament. "Te'n recordaràs de mi i ja tornaràs acostumen a dir", agrega la psicòloga.

Si sents que ets víctima de violència masclista de qualsevol mena pots trucar al 016.

Radio

anterior siguiente