Enlaces accesibilidad

Inaugurat el nou col·lector i tanc de tempestes de Palma que eliminarà el 90% dels vessaments a la badia

  • Les infraestructures han estat finançades a través del cànon de sanejament i han tingut un cost de 27 milions d’euros
  • Recull les aigües residuals i pluvials des de la zona de Llevant de Palma i les deriva o al tanc o a la depuradora

Por
El nou col·lector reduirà dràsticament la contaminació de la badia de Palma en dies de pluja intensa, com passava fins ara
El nou col·lector reduirà dràsticament la contaminació de la badia de Palma en dies de pluja intensa, com passava fins ara

El Govern i l'Ajuntament de Palma han inaugurat aquest divendres el nou col·lector interceptor i el nou tanc de tempestes, construït al costat de la depuradora del Coll d’en Rabassa (EDAR II). Les infraestructures han estat finançades a través del cànon de sanejament i han tingut un cost de 27 milions d’euros.

Tres quilòmetres de recorregut

El col·lector és una canonada de dos metres de diàmetre i tres quilòmetres de recorregut que recull les aigües residuals i pluvials des de la zona de Llevant de Palma i les deriva o al tanc o a la depuradora. El tanc és un dipòsit per retenir l’aigua de pluja, sobretot quan hi ha episodis de precipitacions molt intenses, que sovint generen vessaments. Té una capacitat de 50.000 m³ i unes dimensions de 101,5 metres per 80,5 i 7,4.

El tanc compleix, a més a més, una funció fonamental de reducció de la contaminació, perquè recull els contaminants que arrosseguen les pluges. Aquests contaminants es decanten al fons del tanc i no surten a la mar, amb la qual cosa es contribueix de manera molt important a la millora de la qualitat de les aigües de la badia de Palma.

 S’eliminaran el 90 % dels vessaments

Gràcies a aquestes noves infraestructures, s’eliminaran el 90 % dels vessaments, i se solucionarà així un problema històric de la ciutat de Palma i el tancament de les platges de Ciutat Jardí i Can Pere Antoni. Ambdues instal·lacions ja estan operatives després d’un període de proves i d’executar-se totes les connexions; per tant, ja recullen aigües pluvials i residuals. Ara se’n farà el seguiment per fer els darrers ajustaments.

Un total de 395 milions d’euros en depuració i sanejament

El Govern ha invertit, des del 2015, 395 milions d’euros en inversions d’obra nova i manteniment d’infraestructures de depuració i sanejament d’aigua, una quantitat que arribarà als 420 milions d’euros al final de legislatura i que se suma a les inversions en abastament d’aigua o als 20 milions d’euros que el Govern aportarà a partir de l’any que ve, a través dels consells insulars, als ajuntaments perquè facin obres de reducció de les fugues d’aigua de les xarxes de distribució d’aigua potable municipals.