Enlaces accesibilidad
Societat

Les Balears viuen un altre estiu de saturació turística

  • El principal motor econòmic recupera el ritme d'abans de la pandèmia i la pressió humana a les Balears es dispara
  • Els experts alerten que aquest estiu podrien coincidir a les illes més de dos milions de persones

Por
Turistas en una playa de Ibiza
Turistas en una playa de Ibiza

Rècords d'arribada de vols, embossos a les carreteres i platges estivades són senyals de la recuperació turística. El principal motor econòmic de la comunitat torna a recuperar el ritme d'abans de la pandèmia i la pressió humana a les Balears està totalment disparada. Durant aquests dies hi podria haver més de 2 milions de persones a les illes. Una saturació que, segons els experts, també té conseqüències a llarg termini.

Més de dos milions de persones

La pressió humana a les Balears s'ha disparat en els darrers 25 anys. Després de la baixada provocada per la pandèmia aquests dies podríem superar les xifres del 2017. Va ser l'any on les Balears van tenir la pressió humana més gran. Aquell estiu durant un dia se'n van comptabilitzar més de 2 milions de persones a les Balears. Aquest havia de ser l'estiu de la recuperació del turisme i sembla que ho està sent. Només durant el primer semestre d'enguany més de 5 milions de turistes han decidit passar les vacances a les Balears.

El turisme recupera les xifres del 2019

Superar els dos milions de persones durant els pics té repercussions a llarg termini

Amb la finalització de la pandèmia, a les Balears el turisme pràcticament ha recuperat les mateixes xifres de l'any 2019. Això implica conseqüències econòmiques i també mediambientals, perquè en determinats moments han coincidit a les illes més de dos milions de persones, en un territori que té censades pràcticament un milió 200.000 residents.

Per tant, la petjada humana i el perill de saturació tornen a estar sobre la taula, com exposa Macià Blàzquez, catedràtic de geografia de la Universitat de les Illes Balears. "La veritat és que en l'àmbit socioambiental Balears està superada. A més, superar els dos milions de persones durant els pics té repercussions a llarg termini: més onades de calor, esgotament d'hidrocarburs, manca d'aigua..."

El GOB exigeix un canvi de model

El desitjable hauria estat caminar cap a una altra direcció i no pretendre continuar superant els nostres propis rècords

Des de l'entitat conservacionista GOB, Margalida Ramis adverteix que s'està donant un estiu amb excessiu consum de recursos. Fet que unit als problemes energètics i la sequera pot complicar molt la tardor. "El desitjable hauria estat caminar cap a una altra direcció i no pretendre continuar superant els nostres propis rècords".