Enlaces accesibilidad

Helena Maleno: "La simpatia que desperten els refugiats d'Ucraïna no la troben els que arriben en pastera, des d'Àfrica"

  • Afirma que sota aquesta situació s'hi troba un comportament racista
  • Maleno serà investida doctora honoris causa per la UIB, dia 30 de març

Por
Helena Maleno, doctora honoris causa per la UIB
Maleno denuncia la discriminació dels refugiats de la "frontera sud"

L'activista pels drets humans i periodista Helena Maleno ha parlat alt i clar sobre la realitat que viuen els refugiats de totes les guerres i situacions de conflicte i que són vulnerables als abusos i la violència.

Maleno, que serà investida doctora honoris causa per la Universitat de les Illes Balears, denuncia que l'any passat el nombre de persones mortes en les línies migratòries des del nord d'Àfrica va duplicar les de l'any anterior. I que a aquesta xifra encara s'hauria d'afegir la dels desapareguts, que ningú no pot reclamar.

Els oblidats que fugen d'altres conflictes

Diu l'activista que és necessari donar visibilitat a aquests casos, més ara que s'està produint el cas dels refugiats de la guerra d'Ucraïna que troben l'empatia dels ciutadans europeus. Una situació, afirma, que amaga un sentiment racista quan dèiem que "és que aquests ucraïnesos, amb els ulls clars i el cabell ros, ens assemblen".

La futura doctora honoris causa exigeix el mateix tracte pels refugiats que arriben del que denomina la "frontera sud" d'Europa.

El conflicte amb Algèria pels saharauís

Amb relació a la decisió d'Espanya d'acordar amb el Marroc la situació del Sàhara, que no té en compte les reivindicacions dels sahrauís dels campaments d'Algèria, Maleno denuncia els trenta anys de polítiques de xantatge, amb els migrants com ostatges, del Regne del Marroc i tem les conseqüències que pugui tenir en la ruta algeriana de migració. Ruta que passa per les Illes Balears, destinació tradicional de la majoria de les pasteres que surten dels ports d'Algèria. Maleno recorda que els darrers mesos s'hi han produït noves onades amb cada vegada més migrants arribats a les Balears.

Davant aquesta situació, l'activista demana a les institucions que es coordinin per augmentar el nivell d'eficàcia en els rescats a alta mar i perquè no es produeixin discriminacions entre uns migrants i altres.