Enlaces accesibilidad

La Policia investiga si la fuga de l'avió que aterrà a l'aeroport de Palma va ser planificada

  • Vint-i-quatre passatgers aprofiten una emergència mèdica per escapar
  • Fins ara n'han detengut dotze que demà passaran a disposició judicial

Por
L'avió d'Air Arabia ja ha tornat a Casablanca amb la resta del passatge
L'avió d'Air Arabia ja ha tornat a Casablanca amb la resta del passatge

La Policia ha posat en marxa una investigació per esbrinar si els passatgers que varen escapar d'un avió divendres a Son Santjoan ho feren d'una forma organitzada. Tot va començar a les vuit del vespre quan un aparell de la companyia Air Arabia demanava als controladors de Palma permís per aterrar perquè tenien una emergència mèdica. Un dels passatgers no se trobava bé i necessitava un metge. L'aeroport va activar el protocol i autoritzà l'aterratge de l'avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul. L'avió va aparcar a una de les pistes, els serveis de terra acostaren una escala i els metges pujaren a bord. Decidiren dur el malalt a Son Llàtzer per continuar la revisió. Un dels passatgers l'acompanyava.

Un fet inèdit que no havia passat mai a un aeroport espanyol

Però el que no estava previst, i no havia passat mai en la història aeronàutica de Son Santjoan, que n'ha vist de tots els colors, és que vint-i-un passatgers més aprofitassin la confusió, baixassin per l'escala i es dispersassin per les pistes. L'alarma es va disparar immediatament perquè era divendres i les pistes estaven plenes d'avions que entraven i sortien. Aena va tancar l'aeroport de Palma, cosa que ha passat molt poques vegades, i milers de passatgers quedaren a les terminals o als interiors dels avions, sense saber què passava. Abans de les dotze de la nit, Aena va tornar a obrir l'aeroport quan es va comprovar que els fugitius no eren a les pistes i no hi havia perill.

Un grup de passatgers va ser detengut a Marratxí

Policia Nacional i Guàrdia civil cercaven els passatgers. Hores després en trobaren un grup a Marratxí i uns altres dispersats per Palma. En total dotze, comptant el malalt, que resultà imaginari, el seu acompanyant i un altre "turista" que va ser detengut per desacatament a l'autoritat. Ara en queden dotze més per localitzar.

Reaccions polítiques

Això no es pot tornar a repetir

Les reaccions al que va passar a Son Santjoan han estat moltes. La delegada del Govern Aina Calvo diu que obriran una investigació exhaustiva i si és necessari es revisaran els protocols. Sobre l'escapada dels passatgers, la delegada afirma que "ara no hi ha dades que afirmin que ha estat una operació planificada". La presidenta del Govern Francina Armengol ha demanat que "això no es pot tornar a repetir". El líder de Vox a les Balears Jorge Campos ho qualifica ''de avión pastera'' i diu que tot estava organitzat. Marga Prohens, del PP, diu que demanarà al Govern d'Espanya pel protocols de l'aeroport per evitar que es repeteixi una situació com aquesta.

Línies d'investigació

La Policia té diverses línies d'investigació obertes: que hagi estat improvisat o que tot fos organitzat prèviament al Marroc. Aquesta sospita podria tenir fonament en unes publicacions aparegudes a Facebook on es parlaria d'un pla per aprofitar una suposada emergència mèdica i entrar il·legalment a Espanya.

Demà passen a disposició judicial

Els dotze detenguts passaran demà a disposició judicial. Poden ser responsables dels delictes de d'entrada il·legal a Espanya i contra la seguretat aèria.